Ptysie z ciasta francuskiego z lekkim jak pianka kremem o smaku ajerkoniaku. Najlepiej przygotować je niedługo przed podaniem ,aby ciastko było delikatne i kruche. Deser tylko dla dorosłych :-) Składniki: 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka ajerkoniaku 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki żelatyny Ciasto francuskie rozwijamy,szklanką wykrawamy kółka i pieczemy ok.8-10
Przepisy mojej mamyBiszkopt makowy z puszystym kremem karpatkowym i bita śmietanka . Całość wyśmienicie się komponuje. Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku suchego Oraz opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu(...)dodając po łyżce cukru.Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując. Mąki przesiewamy do miski,dodajemy proszek i mak.Powoli wsypując dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy jest zimny wyciągamy
Przepisy mojej mamyDziś u mnie ciasto kruche z rabarbarem i pianką budyniową ❣ Ciasto te można robić z dowolnymi owocami.Do tej pory robiłam je najczęściej z porzeczkami ,truskawkami. Aż nie spróbowałam z rabarbarem..🤩 Przepis na ciasto w linku poniżej https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/08/ciasto-kruche-z-porzeczkami-i-pianka.html?m=0
Przepisy mojej mamyZnana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao(...)cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy. Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy. Polewa. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować. Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać
Smaczne mojeblendujemy (lub miksujemy) do momentu uzyskania kremowej. konsystencji. Tak przygotowany krem przelewamy na spód i całość wstawiamy do lodówki na noc, żeby masa dobrze stężała. Wegański tort truskawkowy Pyszne ciasto wegańskie Bez jajek, bez mąki i bez laktozy Ciasto wegańskie z owocami Smacznego!!! Justyna Przepis pochodzi od @szilikitti (konto na instagramie) Artykuł Wegański tort truskawkowy pochodzi z serwisu Relaxtime
RelaxtimeCudownie puszyste, mięciutkie i niezapychające ciasto z cyklu tych najprostszych, zawsze wychodzi i jest gwarancja, że się uda. Przepis który warto mieć w swoich zbiorach gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi, sprawdzi się na każdą okazję gdy mamy ochotę na coś słodkiego do filiżanki herbaty. Cytrynowy orzeźwiający smak i pełna słodycz-nie sposób mu się oprzeć. Do wypieku polecam(...)gęsta, jasna i puszysta masa, wlać płynne masło i delikatnie partiami wsypywać mąkę, dodać otartą skórkę z cytryny, mieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach-tylko do połączenia ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem do pieczenia keksówki, wsadzić do zimnego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 180c (do suchego patyczka), po upieczeniu wyciągnąć, wystudzić, zimne posypać cukrem
Wanilia i KardamonPierniczki można przygotować tuż przed świętami albo z wyprzedzeniem. Przygotowania do pieczenia pierników Na pewno, żeby zrobić pierniczki świąteczne , potrzebujesz trochę wolnego czasu, który spędzisz w kuchni. Samo wyrabianie ciasta nie jest aż tak wymagające, ale później ich wykrawanie i pieczenie już bardziej. Ciasto na pierniki potrzebuje też czasu, aby stwardniało. Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam ten moment(...)martw się. Włóż ją do lodówki i odczekaj najlepiej kilka albo kilkanaście godzin , aby masa stwardniała. Jeśli chcesz rozpocząć pieczenie wcześniej, włóż ją do zamrażalnika na 30 minut . Ciasto rozwałkowuj na grubość około centymetra. Na blaszce układaj je w odstępach, tak, aby mogło swobodnie powiększyć swoją objętość. Podczas pieczenia urosną i zrobią się bardziej puszyste . Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
RozdomowionaOdkryłam właśnie, że na moim blogu nie ma przepisu na najprostsze, najzwyklejsze ciasto marchewkowe, a przecież ono jest takie pyszne. Zachwyca kolorem, urzeka smakiem, a do tego potrzeba naprawdę wiele czasu by je przygotować. Zatem marchewki w dłoń i do dzieła. Składniki: 5 jajek 250 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki(...)minut). Nie przerywając miksowania dodajemy marchewkę i roztopione masło. Następnie dodajemy obie mąki, sodę, proszek i cynamon i mieszamy. Blaszkę do pieczenia (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli
Cynamonowe szczęścieMoja Cera1 wyczytała we ksiōnżce, że jedyn krōlik robiōł ciasto marchewkowe. I tak jyj sie ta idyja2 spodobała, że prosiōła fatra3 ô take ciasto. Niy [...] Artykuł Maszkyt ze marchwiōm (Ciasto marchewkowe) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniPrzepyszne rogale z marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka
RAROSSAsobą komponują. Danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące. Krokiety polecam podać w towarzystwie sosu czosnkowego. P.S. Z takim samym nadzieniem robiłam również pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego ➨ PRZEPIS Składniki: Naleśniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżek oleju(...)Wykonanie: Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około
Kuchnia MagdaLenymnie znów drożdżowo 😍 Nic na to nie poradzę, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną, i ... chyba wzajemną 💓 Tym razem wzbogaciłam je warstwą budyniu i jagodami. Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 8 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce) szczypta soli 3/4 szkl oleju 1 szkl zimnego mleka 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 16 g 5 szkl(...)Wykonanie: Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej) i wyłożyć na posmarowaną masłem
Walijskie Pichceniealbo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja skyrniczka jest z suszoną żurawiną. Przygotowałam go w małej foremce ale świetnie nadadzą się także kokilki. Ciasto po upieczeniu podzieliłam na 8 małych porcji. Wyszło przepysznie! Skyr, to tradycyjny islandzki wyrób mleczny, który dostarcza bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu i kalorii. Jest bardzo gęsty, ma delikatny(...)manną, skrobięziemniaczaną, stewię oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę odstawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Gotowe ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch wrzucamy suszoną żurawinę lub inne dodatki według uznania. Skyrniczek pieczemy w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 35 minut. Smacznego! Spróbuj
Natka PietruszkiWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki. Mus śliwkowy – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Jeśli używacie mrożonych od razu wkładacie je do garnka
To co lubię - gotuję i polecamwarto włączyć do swojej diety. Jest lekko strawna, niskokaloryczna i zawiera mnóstwo błonnika. Uwielbiam brownie, a dodatek cukinii jest tu praktycznie niewyczuwalny. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe ciasto to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Jednak zanim przejdę do przepisu mam dla Was małą niespodziankę. Przy zakupach w sklepie Intenson wystarczy wpisać kod SMACZNIE10(...)pieczenia Wykonanie: Cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie pozostałe składniki dodać do osobnej miski, wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię, wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 30 minut
Zrób to smacznie