Babka ucierana to moja propozycja na smaczne ciasto wielkanocne. Wychodzi ciasto mięciutkie, wilgotne, lekkie, naprawdę smaczne! Do wypieku tej baby użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo lubię w kuchni wykorzystywać orkiszowe produkty, ale możecie użyć też mąki pszennej. Babkę można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii. PRZEPIS BABKA UCIERANA Składniki: 250g masła 4 duże jajka 2,5 szkl mąki orkiszowej(...)jajkami i ucieramy. Potem dodajemy resztę mąki, aromat i ocet i ucieramy dalej. W kolejnym kroku foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Potem ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy ok godziny w 180st grzanie góra dół. Wyjmujemy z piekarnika, dajemy babce 10 min na odpoczynek a potem wyjmujemy babkę z formy. Po całkowitym ostygnięciu dekorujemy
Dorota SmakujePierwsze określenie jakie przychodzi mi na myśl o babce jogurtowej to: wilgotna. Doskonale nadaje się zarówno na świąteczny stół, jeśli bogato ją ozdobimy lub jako ciasto na co dzień, gdy posypiemy ją cukrem pudrem. W odróżnieniu od tradycyjnego ciasta jogurtowego robi się ją na maśle zamiast oleju – maślana jest bardziej “babkowa” w strukturze. Babka jogurtowa swobodnie może(...)długo. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół). Formę na babkę z kominem smarujemy papierkiem po maśle lub olejem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka, bo z rzadszym jogurtem czas pieczenia może być dłuższy). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po 20-30 minutach wyjmujemy formę
Poezja smakupołączenia po każdym dodaniu. Następnie do masy dodajemy w 2-3 turach suche składniki oraz kwaśną śmietanę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy morele i żurawinę, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominem (śr. około 24cm). Pieczemy przez około 50-60 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem babkę
Smaki Na TalerzuLekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko. biszkopt: 2 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej tortowej mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne krem mango(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.Zanim wyjmę biszkopt z piekarnika układam na ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku
wesoła kuchniaposypać cukrem i zalać wodą wymieszaną z mlekiem. Lekko oprószyć mąką i odstawić na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać elastyczne ciasto. Jeśli się będzie kleić to podsypać delikatnie mąka. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Żaroodporną miskę o średnicy około 20 cm należy owinąć folia(...)użyłam foremkę na babkę. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną największą na koszyk, Drugą na dekoracje koszyka, a trzecia na rączkę. Zaczynamy od dekoracji, to nic innego jak okrągły warkocz o średnicy koszyka. Wkładamy go na blachę z wyposażenia piekarnika ,odstawiamy na chwilkę aż lekko podrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoto. Następnie robimy rączkę. Odstawiamy do góry
Radość kipiąca uśmiechem.dłużej, to też nie ma z nią problemu. Długo utrzymuje świeżość. Polecam :) Składniki ( na formę z kominkiem 24 cm ) - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru ( jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta możecie dać całą ) - 1 szklanka oleju - 3/4 szklanki mleka - 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżeczki(...)masy wlewam cienką strużką olej i cały czas miksuję. Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Dodaję naprzemiennie z mlekiem do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam ( będzie rzadkie ) do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 60 minut
Kuchnia z widokiem na ogródsię na świętach praktyczne w każdym domu. To jedno z najbardziej popularnych wielkanocnych wypieków, zaraz po babce wielkanocnej. Ze względu na to, że jestem wielką fanką ciast bez pieczenia postanowiłam przygotować także mazurka wielkanocnego w takiej wersji. Mazurek bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnego świątecznego mazurka. Można go przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób
Przepiski.plmasy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić) Przelej ciasto do formy Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy Po ostudzeniu
Słodki Blogtemu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego 60 g masła(...)przed użyciem) rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masło z cukrem i cynamonem (nr 1). Dłuższe brzegi zostawiamy puste, tak na ok. 2 cm. Smarujemy je wodą. Nakładamy drugi rulon ciasta i dłuższe brzegi dociskamy widelcem. Kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm, najlepiej za pomocą noża do pizzy (nr 2). Każdy pasek zwijamy tak, jak byśmy chcieli
bistro mamawiaderka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 gram 6 jajek L 100 gram masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe bez cukru czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki, Białka jaj wraz(...)herbatniki przy pomocy łyżki wazowej. tak przygotowany sernik wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni grzanie (góra-dół) i piekłam godzinę. Mój piekarnik ma tendencje do przypalania góry ciasta więc ostatnie 15 minut piekłam przykrywając papierem wierzch ciasta. upieczony sernik studziłam w uchylonym piekarniku 30 minut a następnie wystawiłam do całkowitego ostygnięcia. wystygnięty sernik polałam polewą czekoladową a następnie obsypałam
Blog kulinarny S9.PLMiodowa babka z jabłkami (miodowy jabłecznik) wygląda na pracochłonną, a jest wręcz przeciwnie – ciasto to przygotujemy bez pomocy miksera – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Dodatkowo zyskuje na smaku, jeśli przygotujemy kruszonkę. Jest bardzo wilgotna od jabłek. Biorąc kęsa od razu czuje się, że to połączenie szarlotki i drożdżówki z kruszonką – jeśli lubicie te oba ciasta, to pokochacie(...)wierzchu rozsypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy najpierw 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem możemy zostawić ciasto do wystudzenia na blacie. Post Miodowa babka z jabłkami i kruszonką – miodowy jabłecznik pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumazurki wiodą prym (a i jeszcze serniki oczywiście też), postanowiłam na niedziele przygotować deser, który będzie już pachniał świętami Jednocześnie miałam wielką ochotę na kawowe smaki. Przygotowałam więc ciasto, które smaku i pachnie kawą oraz syropem Irish Cream (jeśli chcecie możecie użyć likieru i mieć wersję procentową). Deser wychodzi pyszny!. Ciasto wilgotne, słodkie, rozpływające się w ustach. Polecam! PRZEPIS BABKA(...)ubijamy jeszcze przez chwilę. Zaraz potem do jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i sodę, przyprawę, mleko, olej i kawę – czyli pozostałe składniki – mieszamy wszystko delikatnie. Następnie ciasto wylewamy na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy ok 50-60 min w 180st. Babkę zostawiamy na 15 min by przestygła i wyjmujemy z formy. Następnie babkę polewamy
Dorota SmakujeBabka to chyba jedno z najbardziej popularnych ciast, które pojawia się na wielkanocnych stołach. Nie dziwię się, bo pięknie się prezentuje i ma też kilka innych zalet, m.in. łatwość i szybkość przygotowania 😊 W dosłownie kilka chwil przyrządzisz masę, która później wymaga tylko upieczenia i udekorowania gotowego już wypieku. Moją babkę marmurkową przygotowałam z dwóch rodzajów mąk, cukru trzcinowego, oleju(...)podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i dodatkową porcję kefiru i wymieszaj. Formę na babkę wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Wylewaj na zmianę po porcji ciasta, raz jasne, raz ciemne. Na koniec zamieszaj lekko drugim końcem łyżki lub nożem masą już w formie, aby powstały kolorowe zygzaki. Ciasto w piecz w średnio nagrzanym
Zdrowie na języku :Pmieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję
Słodki sentyment