jadłam ich już całe lata, a naprawdę uwielbiam. Ogólnie wypieki z ciasta parzonego smakują mi chyba bardziej niż drożdżowe (takie z drugiego dnia :D) Pamiętam, jak jakieś 10 lat temu pracowałam w Gorlicach w sąsiedztwie cukierni i przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowo do kawy musiał wpaść kawałek ciacha, w którym były takie nadziewane mini ptysie. Jejku jakie to było pyszne(...)łyżki cukru pudru Królewskiego Skórka obrana z połowy limonki i 1 łyżka soku z limonki ¹∕₃ roztopionej białej czekolady Dodatkowo: Truskawki (połówki) Posiekane pistacje Suszone płatki bławatka Mięta Sposób przygotowania Ciasto: Wodę, mleko, cukier i masło przekładamy do rondelka z grubym, najlepiej nieprzywierającym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, do zagotowania. Wsypujemy przesianą mąkę i łyżką dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy
Kuchnia w czekoladzieblogu już jest kilka wersji ciasta cappuccino ( klasyczne z mlekiem w proszku , orzechowe , kokosowe i jabłecznik z kremem cappuccino ) ale to, które zrobiłam ostatnio na wilgotnym kawowym spodzie nieco przypominającym brownie z kremem budyniowym o smaku cappuccino i warstwą śmietankową, przełamane odrobiną kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki jest po prostu genialne. Dobrze się kroi, wygląda efektownie, a smak zachwyci najbardziej(...)wybrednych fanów ciast warstwowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 120 g masła 60 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki kakao 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mleka 160 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szklanka) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 50 ml wrzątku Roztapiamy
Cynamonowe szczęściewłączeniu piekarnika robi nam się słabo. Wtedy taki deser będzie wręcz idealny. Śmietanowiec to dla wielu z Was powrót do dzieciństwa, a i teraz dzieciom na widok tego ciasta śmieją się oczy. Dla orzeźwienia dodałam maliny i kwaśne czerwone porzeczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śmietanowiec z galaretką i owocami. Składniki 1 litr śmietanki 30 % 4 galaretki ja użyłam : malinowa, cytrynowa
To co lubię - gotuję i polecamjest sezon na truskawki, to ciasto koniecznie musi się pojawić na Waszych stołach. Po prostu jest obłędne! Ciasto truskawkowa kostka bez pieczenia jest idealne, jako letni deser, bo do jego przygotowania nie musimy uruchamiać piekarnika. Jest nieco czasochłonne, bo składa się z trzech warstw i każda z nich musi stężeć. Jednak jego smak zdecydowanie wynagradza poświęcony mu czas 💓. Ciasto truskawkowa
Kulinarne przygody GatityZapraszam dziś na pyszny przepis - bardzo proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne - babka korzenna - miękka, aromatyczna i wilgotna , nawet na drugi dzień, co jest niezwykłe dla wypieków na maśle, serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemPyszne lekkie ciasto o smaku truskawek. Ciasto a może i deser o charakterze pianki, idealne na cieple dni, polecam. SKŁADNIKI : 2 galaretki truskawkowe 400 ml gorącej wody 3-4 suche wafle 500 ml mleka zagęszczonego ( niesłodzonego ) 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru GALARETKA : 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody(...)dalej miksujemy. Masę wylewamy na blaszkę i odkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy prawie już zastygła, na wierzch kładziemy wafla i wylewamy 2 następne, rozpuszczone 2 zimne galaretki. Ciasto chłodzimy, po 2-3 godzinach można kroić, smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje Marioliliści łopianu i brodzenia w morzach, zdobywania szczytów i bujania w obłokach na zielonej łące. Do tego lody, gofry, kosze i miski świeżych, soczystych owoców, wypchane po brzegi owocowe ciasta i serniki na zimno. I właśnie z pomysłem na ten ostatni przychodzę dzisiaj! :D Sernik na zimno na spodzie z ciężkiego, wilgotnego brownie i czekoladowymi wiórkami w masie serowej(...)odpoczynek przy ulubionej kawie, czy połaskotanie podniebienia wszystkich czekoladoholików :) Do tego świeże, soczyste truskawki, które teraz niosą w sobie najwięcej słońca i rozkosznej lekkości, która równoważy lekko dekadencki charakter ciasta. Kilka prostych składników połączonych w jeden, pyszny deser, który przyjemnie rozpływa się w ustach i przyjemnie chłodzi podniebienia, to coś, co tygryski lubią bardzo mocno ;) Rozpuszczajcie zatem czekoladę i krójcie
Kuchnia w Słońcu Skąpanakompotu. W przepisie znajdziesz poradę, jak to zrobić, aby polewa wyszła równie pyszna jak ze świeżych owoców. Przepis na sernik z czereśniami, to propozycja na jedno z wielu ciast z owocami, jakie znajdziesz na Naszym Blogu. Polecamy szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami oraz śmietanowiec z owocami i galaretką na biszkopcie . Zobacz również przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem
Kuchnia Na WypasieBardzo proste i pyszne ciasto które nie potrzebuje piekarnika, a jedynie lodówki do jego schłodzenia. Warstwa ciemna to coś na kształt czekoladowych trufli z nuta chałwy (zwłaszcza jak nasączymy herbatniki wódką;) natomiast jasna masa to budyń waniliowy. Składniki na blaszkę 18 x 18 cm masa ciemna: 2 szkl mleka w proszku 3/4 szkl mleka 3,2 % około 40 g masła(...)budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń. Gorący wylewamy na herbatniki i na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników, ciasto zakrywamy folią, czekamy aż przestygnie a następnie chowamy do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc. Nam ciasto najlepiej smakowało jak się trochę ogrzało, nie było takie
Gotowanie...to proste !bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku mieszając na niskich obrotach. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na biszkopt
Słodki sentymentciasta filo 500 g szpinaku mrożonego 1 op sera sałatkowego pół op serka ricotta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól pieprz papryka słodka olej do smażenia dodatkowo; masło Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmazamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy smaząc aż odparuje płyn. Szpinak studzimy, dodajemu serki i przyprawy(...)smaku, mieszamy. Ciasto filo rozwijamy z opakowania i przecinamy na kwadraty , najwygodniej nożyczkami. Roztopionym masłem przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto i składamy po 5 szt nakładając na siebie każdy dalej o ok 3-4 cm. Nakładamy kopiestą łyżkę nadzienia w jedno miejsce i zwijamy rulonik zaginając brzegi do środka. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierdch
Gotowanie jest łatwePrzepyszne i bardzo łatwe ciasto z truskawkami, które piecze moja babcia - wychodzi najlepsze na świecie. Teraz, wykorzystuję ten przepis w swoim domu i piekę ciasto w sezonie truskawkowym na okrągło
Prosty przepis nasodę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach. Dodać startą czekoladę, połączyć składniki, dodać pokrojone w kosteczkę śliwki i połączyć składniki. Keksówka silikonowa 22 cm, ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, przed podaniem ciasto posypać obficie pudrem cukrem - ciasto ucierane
W Mojej Kuchni LubięIdealne do niedzielnej kawki czy herbatki! Ciasto przygotowuje się w mik, ale również szybko znika z talerza! Składniki: Spód 100g mąki orkiszowej 25g erytrytolu 50g oleju kokosowego 30ml zimnej wody Masa serowa 2 jaja 50g erytrytolu 10g oleju kokosowego 250g twarogu chudego w kosce 100g (1 szt.) banana 40g skrobi ziemniaczanej Polewa 30g białej czekolady 10g oleju kokosowego Sposób(...)szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać olej kokosowy, rozgniecionego banana, twaróg i skrobię ziemniaczaną. Całość zblendować na gładką masę. Surowe ciasto przelać na spód. Piec przez 60 minut w 180 stopniach. Polewa Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać powierzchnię ostudzonego ciasta. Smacznego
Truskawkowa Fiestakleksami z czekoladowej masy. Posypuję kokosem. Odstawiam do lodówki na ok. 2 godziny. Tort przechowuję w lodówce i podaję schłodzony. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich ciast na biszkopcie ( tam również można podejrzeć przepisy na tradycyjnie pieczony biszkopt ) zapraszam : Czekoladowy biszkopt z mascarpone i truskawkami klik Czekoladowa rozkosz - ciasto potrójnie czekoladowe klik Szarlotka królewska z bitą(...)śmietaną i tartą czekoladą klik Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami klik Masa orzechowa do tortów i ciast. Najlepsza i najprostsza. klik Biszkopt z patelni klik
Kuchnia z widokiem na ogród