ciasto - 163312 przepisów (strona:4411/10888)

Baklava FIT 174

pewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest bardzo kaloryczna, mimo swojego niewinnego wyglądu. Baklawa to deser składający się z ciasta filo przekładanego masłem i siekanymi orzechami, polanego słodkim syropem. Dlatego wpadałam na pomysł odchudzenia jednego z moich ulubionych deserów i tym sposobem powstała baklava FIT. Co prawda nigdy(...)formę o wymiarach 37 x 21,5 x 6,5 cm. Składniki na syrop: – 100g erytrolu – 100ml wody – 1 cytryna Składniki na baklavę: – 1 opakowanie ciasta filo (300g, 7 dużych płatów) – 225g orzechów włoskich – 120g masła, roztopionego – 25g erytrolu – 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: posiekane pistacje na wierzch Najpierw przygotowujemy syrop, ponieważ musi

Be Fit Be Strong
Wilgotna babka cytrynowa 154

cytryny, abyś mógł udekorować nią wierzch babki. Do tak przygotowanej masy, dodawaj stopniowo, łyżkami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksuj na wolnym biegu do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Kiedy ciasto na babkę jest gładkie, wysmaruj dokładnie blaszkę masłem. Następnie oprósz ją bułką tartą – dzięki temu, babka cytrynowa po wypieczeniu nie będzie przywierała do formy. Jeśli twoja blaszka(...)jest gotowa przelej do niej ciasto. Babkę cytrynową piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 45 minut. Jak zrobić lukier Przygotuj 1 szklankę cukru pudru. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Następnie małą łyżeczką dolewaj niewielkie ilości ciepłej wody ciągle mieszając. Kiedy lukier przybierze płynną konsystencję, to znaczy, że jest gotowy! Ja do swojego lukru, dodawałem małymi partiami

ugotuj-przepis.pl
Keto babeczki ajerkoniakowe (Paleo, LowCarb) 217

polewą w postaci rozpuszczonej czekolady . Zapewniam – pyszny dodatek do świątecznej kawki. Babeczki ajerkoniakowe Wielkanocne baby i babeczki w wersji keto Babeczki nie są także bardzo pracochłonne. W typie ciasta ucieranego. Jajka po prostu ubija się dodając olej z awokado oraz keto ajerkoniak , a na końcu mąkę kokosową . Kluczem do wielkanocnego look’u jest oczywiście forma – u mnie(...)małe babeczki, ale można podwoić proporcje i upiec jedną dużą wielkanocną babę. Myślę, że jest to dobry wstęp do nowego rozdziału keto ciast wielkanocnych – bab ucieranych. No ale dalsze eksperymenty dopiero za rok, bo aktualne Święta Wielkanocne dobiegają już powoli końca… Babeczki ajerkoniakowe Te keto babeczki ajerkoniakowe to wspaniały keto deser wielkanocny. Nie dość, że są piękne

Modern Cave Girl
Babka z makiem 154

świąteczny stół. Taka do wykonania raz, dwa. Składniki ucieramy, do foremki i pieczemy. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe. Bardzo polecam. Uda się każdemu :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 20 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki sypkiego maku Dodatkowo: masło(...)margaryna do posmarowani foremki bułka tarta do oprószenia foremki cukier puder do oprószenia babki Wykonanie pysznej babki z makiem: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy

Izabelawkuchni
Kokosowa babka Bounty 120

szpatułki do połączenia się składników (po dodaniu masła masa będzie mniej napowietrzona).  Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy z foremki.  Ciasto przekładamy do przyszykowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.  Upieczoną babkę studzimy przez ok. 5 min i przekładamy

Kuchnia Łukasza
Drożdżowy baranek wielkanocny. 127

Dziś do pracy zaangażujmy dzieci. Taki baranek to świetny czas do wspólnej zabawy. A zatem udanych wypieków.  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej   15 g  świeżych drożdży   ok 1 szkl. mleka   2 jajka   3 łyżki cukru    10 dag masła dodatkowo; 1 jajko do posmarowania baranka Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski(...)niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dużą  blachę z wyposażenia kuchenki przykrywamy papierem. Z ciasta formujemy kulki wielkości

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka gotowana 204

będzie puszyste. Do tak przygotowanego masła dodawaj po jednym żółtku – ciągle miksując. Kiedy jajka połączą się z masłem, dodaj partiami mąkę – miksuj. Obowiązkowo mąkę przesiej przez sitko. Ciasto na babkę gotowaną już zaczyna przybierać gładką konsystencję. Dołóż jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenia i startą skórkę z całej cytryny. przepis na babkę gotowaną Odłożone wcześniej białka jaj ubij(...)miksować zbyt długo, żeby nie przebić białek. Mikser możesz odstawić, gdyż nie będzie już potrzebny. Ubitą pianę z jajek, dodawaj partiami i mieszaj łyżką do połączenia składników. Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowa. babka gotowana forma Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera

ugotuj-przepis.pl
Murzynek / Ciasto czekoladowe 141

Proste pyszne ciasto na każdą okazję. Składniki (na małą blaszkę): 250 g masła / margaryny 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki (może być też orkiszowa) 1/2 szklanki wody 4 jajka 4 łyżki kakao 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Masło, tłuszcz, wodę i kakao przełożyć do garnka, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia(...)Pozostałą czekoladę dodać do reszty masy w garnku i też wymieszać. 3. Do lekko przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180st.C. 4. Upieczone ciasto odstawić na kwadrans, po czym polać polewą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto dyniowo-pomarańczowe 237

Dynia może z powodzeniem zastąpić marchewkę w popularnym cieście, jeszcze dodatek skórki pomarańczowej i mamy super smaczne ciasto.… Czytaj dalej Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Pij soki wyciskane
Mazurek śmietankowy 130

wiórka zielone listki jadalne do ozdoby i dowolnie co chcecie Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat/prostokąt jak chcecie, lekko należy podwyższyć(...)jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni. Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z mascarpone i dajemy żelatynę. Odstawiamy na pół h do lodówki. Lekko stężeje Wykładamy na nasz mazurek. Tworzymy króliczka

Latosiowydom
Przepis na chałkę 138

łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Etap 2: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko, miękkie masło i drożdże ( wyrośnięty zaczyn). Ciasto wyrabiamy (u nas rzemieślniczo - za pomocą rąk, ale oczywiście można użyć haka). Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Etap 3: W tym czasie przygotowujemy(...)kruszonkę: masło, cukier i mąkę zagniatamy tworząc małe okruszki - odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Formujemy 3 wałki o długości około 40 cm - zaplatamy tworząc warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę przykrywamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i posypujemy gotową kruszonką - wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 150

jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudowny, żółty kolor! Co prawda, w tym roku, święta będą nieco inne niż zwykle, ale mimo wszystko, możemy przecież sprawić sobie nieco przyjemności i upiec ulubione smakołyki Po przejściu(...)pomocy miksera, aby całość się ze sobą połączyła. 9. Przygotowaną masę wlewamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie ciągnie. Jeśli patyczek nie jest suchy, dokładamy kolejne 5-10 minut.Aby babka nie przypiekła się zbytnio od góry, po ok. 40-50 minutach, można przykryć ją delikatnie folią

Okiem Blondynki by McBlondi
Czekoladowy mazurek z solonymi orzechami / Chocolate tart with salted nuts 176

czekoladowe jajeczka kostki czekolady Mąkę wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Przesyp na stolnicę, dodaj masło i siekaj nożem, aż zostaną małe grudki masła. Dodaj żółtka i jogurt, zagnieć ciasto rękami. Rozwałkuj cienko i wylep ciastem dno i brzegi formy. Spód nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Jeśli ciasto będzie rosnąć, otwórz drzwiczki

Delicious Place
Ciasto Rurociąg 262

Ciasto Rurociąg – to pyszne ciasto bez pieczenia, którego wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut! Jest bardzo łatwe w wykonaniu, więc nawet osoby początkujące w kuchni sobie z nim poradzą. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy rurki i herbatniki zmi The post Ciasto Rurociąg appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania