ciasto - 163312 przepisów (strona:4417/10888)

Tarta migdałowa z amaretto do kawy 189

Znakomita tarta migdałowa, na kruchym spodzie. Nadzienie do tarty powstało z połączenia masy maślanej ze zmielonymi migdałami i amaretto. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorowałam ciasto bitą śmietaną i borówkami. Lubicie kruche tarty na słodko? Polecam zatem ten przepis, bo tarta jest przepyszna. Często piekę tarty z dodatkiem migdałów lub masy marcepanowej. Praktycznie tarta z masą marcepanową po prostu wymaga mniej(...)szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj wodę i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Przygotuj masę migdałową. Składniki powinny być

codojedzenia
pączki pieczone-zdrowsza i mniej kaloryczna wersja pączka... 111

sól,esencję waniliową, zacząć wyrabiać na małych obrotach hakiem robota. Od razu w trakcie wyrabiania wlać stopione masło w mleku (letnie), same żółtka. Na najwyższych obrotach dla haka wyrabiać ciasto z 5 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, jak trzeba to dosypywać mąki trochę. Misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłym miejscu(...)Ciasto wyrośnięte w misie posypać 1/2 szklani mąki i parę razy w misie ręką wyrobić, formować zwilżonymi w wodzie dłońmi kulki i układać na papierze do pieczenia na dużej blaszce z piekarnika. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, pączki piec około 35 minut. Dżem borówki leśne zmiksować na gładki dżem, do szprycy nadziewarki napełnić dżem

W Mojej Kuchni Lubię
Parówki zapiekane w cieście francuskim 141

Parówki zapiekane w cieście francuskim to pomysł na szybką przekąskę na duży głód. Można najeść się do syta i to z prawdziwym smakiem. To jest mój pierwszy wpis w kategorii „kuchnia studencka”. Pomysł na taki dział podsunęła mi moja córka, która jest już w takim właśnie wieku. Sama też zaczęła podsuwać mi pomysły i zamierzam … Czytaj dalej(...)Parówki zapiekane w cieście francuskim Artykuł Parówki zapiekane w cieście francuskim pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
,, PĄCZKI Z OREO’’ 112

ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około(...)godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki.  Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem

Podróż w kulinaria
Ciasto Gofrowa Kanapka 132

Banalnie proste trzyskładnikowe ciasto które wymyśliłam na poczekaniu gdy naszła mnie ochota na coś słodkiego :). Idealne dla leniwych i zapracowanych łasuchów. Puszyste gofry i delikatna śmietanowo-galaretkowa pianka, wypróbujcie koniecznie !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram gofrów- dwa opakowania po 250 gram ( można gofry zrobić samemu ) 3 galaretki, u mnie wiśniowe, mogą być o dowolnym smaku 660 ml śmietany(...)mnie dwa opakowania po 330 ml opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do osygnięcia, na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wykładamy pierwszą warstwę gofrów, śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy wystudzone galaretki, dokładnie mieszamy/miksujemy i dość szybko

Blog kulinarny S9.PL
Cytrynowiec 196

Wspaniałe ciasto z pysznym kremem cytrynowo-budyniowym i pianką. Zdecydowanie do powtórzenia! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa cytrynowa: sok z 2-3 cytryn + woda (w sumie soku i wody powinno być 1,5 szklanki / 375ml) 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 1 kostka masła(...)temperaturze pokojowej. 3. Zrobić piankę. galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać tężącą galaretkę. Zmiksować. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt nasączyć herbatą, masa cytrynowo-budyniowa, pianka. Na wierzch ułożyć herbatniki. Pędzelek maczać w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, posmarować herbatniki. 5. Ciasto odstawić na całą noc do lodówki. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort z bitą śmietaną i owocami 135

cukru. Możesz zrobić to łyżką lub też ułatwić sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej(...)stresujący etap: Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo

Moja pasja smaku
Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni 140

przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich – pózniej. Genialnym przepisem na spód do tarty podzielił się Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka(...)łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej wyjąć wszystkie nasionka. Ziarenka wanilii wymieszaj wraz z mąką. Mąkę posiekaj z zimnym masłem, wymieszaj, dodaj dwukrotnie zmielony ser i żółtko. Wyrób na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 C. Spód odstaw

Moja pasja smaku
Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 117

dekoracji Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć dłońmi tak, jak kruszonkę. Następnie dodać sól, sodę i śmietanę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć

Smaki Armine
Ślimaki twarogowe z nadzieniem twarogowym 157

mleko i olej – wymieszać dokładnie. Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą twarde po upieczeniu. Składniki na nadzienie (oprócz mleka) połączyć ze sobą i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować formując(...)prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie wyłożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem można udekorować

Smaki Armine
Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem 112

Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki na sernik: ¾ kg mielonego

Słodki sentyment
Gofry czyli wafels 122

mlekiem. Wszystko dokładnie miksuję. Do masy dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie mieszam łopatką. Rozgrzewam gofrownicę i zalewam ciastem. Piekę około 4 minut, aż zrobią się rumiane. Po wyjęciu układam gofry na kratkę, żeby oddały ciepło. Jeśli nie będą miały takiej możliwości – zmiękną. Teraz układam na gofrach

Słodki sentyment
Sernik 3 sery z kajmakowym spodem 120

koniec mąkę ziemniaczaną. Wyłączam mikser i dodaję ubitą śmietankę. Mieszam delikatnie łopatką. Na koniec dodaję migdały i ponownie delikatnie mieszam. Sernik wylewam na kajmakowy spód i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 65 minut. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego Artykuł Sernik 3 sery z kajmakowym spodem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-miętowy 135

całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Ażurowy bok wykonałam na grubszej folii (może być też papier do pieczenia ciasta) dociętej na wysokość tortu. Rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą (stemperowaną) zrobiłam “esy floresy” na folii. Czekoladę zostawiłam do zastygnięcia, ale tak, żeby była jeszcze plastyczna. Następnie nałożyłam

Słodki sentyment
Babka z ziemniakiem 107

wymieszanej z proszkiem do pieczenia, następnie 4 łyżki mleka, kolejno drugą połowę mąki i znowu 4 łyżki mleka. Na koniec dodaję czekoladę i ziemniaki. Mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki (wykorzystałam foremkę o rozmiarach 35 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut, do suchego

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania