ciasto - 163312 przepisów (strona:4422/10888)

Naleśniki Gundel 96

Przepyszne, łatwe w przygotowaniu Naleśniki Gundel. Zaskocz gości niebanalnym połączeniem smaków. Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to danie smakuje także pysznie. Składniki(na 8 naleśników): Ciasto: 150g mąki 1 jajko 3 szklanki mleka 1 łyżka wody sodowej lub wody mineralno gazowanej szczypta soli trochę cukru Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie(...)masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 150 ml śmietany 130 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi ć a nast ępnie smaży ć. Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki do farszu wymiesza ć,orzechy z cukrem ,kandyzowane skórki pomara ńczy pokroić

Smaczne Potrawy
Kluski gotowane na parze 106

budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków i wykładamy(...)stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką. Do szerokiego garnka nalać wodę i postawić na wodę specjalne sito do gotowania klusek na parze, które wcześniej smarujemy lekko masłem, żeby kluski nie przywierały. Gotować około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W kluskach

Smaczne Potrawy
Pomarańczowe ciasto piernikowe 155

Ciasto piernikowe, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru ze skórką pomarańczową nie tylko na Święta. Składniki: na dużą keksówkę 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 15 g cukru ze skórką pomarańczową, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklaki oleju, 100 g skórki pomarańczowej polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)piernika). Łączymy razem i dodajemy skórę pomarańczową. Gęstą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy posypkami lub skórką z pomarańczy

Lena Gotuje
Cynamonowy chlebek jabłkowy, pełnoziarnisty, bez cukru 144

razem wykorzystałam to genialne połączenie w chlebku jabłkowym. Dla mnie ten chlebek jest alternatywą dla słodyczy, świetnie sprawdza się w roli zdrowego deseru. Jednak celowo nie nazwałam go ciastem, bo zdecydowanie różni się od klasycznych ciast. Jest wilgotny, nieco zbity, no i na pewno nie jest tak słodki. Jedynym źródłem słodyczy są tutaj owoce, jeśli więc jest(...)Pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia Jabłka i gruszkę zblendować z serem na gładki mus Połączyć z jajkami i mąkami Dodać cynamon, sodę/proszek, siemię i wymieszać dokładnie Ciasto przelać do formy Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni Kroić kiedy ostygnie

HealthyCreations
Przepis na świąteczne czekoladowe babeczki z kremem, którym gwarantuję, że się nie oprzesz! 154

BABECZEK: Zrobienie babeczek jest niezwykle proste. W 1 misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre, po czym łączymy całość, z wyjątkiem rodzynek i czekolady, które dodajemy już po wylaniu ciasta do papilotek. Rodzynki najlepiej zalać odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Z podanej porcji zawsze wychodzi mi 24 babeczki. Używam silikonowych foremek, ciasto wylewam do połowy wysokości. Foremki z babeczkami wkładamy(...)Polecam również półsłodkie serowe muffiny z żurawiną (klik)   Mam nadzieję, że troszkę Was skusiłam Babeczki mają ten plus, że chętnie sięgają po nie dzieci, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami. A tak przyjemnie nam na duszy, kiedy staramy się coś upiec, a nasze dziecko z przyjemnością pałaszuje. A dokładnie tak właśnie jest, w przypadku czekoladowych babeczek z kremem . Related Posts

W Kawiarence
Delikatny sernik toffi 192

czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser. Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :) Delikatny sernik toffi – składniki (blaszka 24×34 cm) 1 kg sera na sernik(...)warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami. Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł. Smacznego! Artykuł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty piernik na ostatnią chwilę 148

Piernik na ostatnią chwilę to w zasadzie zwykłe ciasto na oleju rzepakowym. Z domową przyprawą do piernika będzie pachniało najlepiej na świecie, a w smaku jest pyszne i wilgotne. Przygotujecie je w około 50 minut, licząc od wejścia do kuchni, więc jeżeli nie chcecie spędzić świąt piekąc całymi dniami, to jest idealny wypiek dla Was :)   200 g mąki pszennej(...)jedną choinkę opcjonalnie bita śmietana do podania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym ciasto przelewamy do formy o średnicy ok 18-20 cm. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie czekoladę na choinki roztapiamy w kąpieli wodnej. Przelewamy

Mienta blog
Świąteczny pudding (Christmas pudding) 181

miałam w swoim przepi ś niku już od wielu lat, jako ś  omija ł am go szerokim  ł ukiem a szkoda, bo od pierwszego k ę sa, ciasto to skrad ł o moje podniebienie ;)   Pudding pieczony jest w k ą pieli wodnej, a po upieczeniu odstawiany na przynajmniej 24-48 godziny. Im dłużej pozwolimy, aby nasz(...)masło, cukier, mąk ę, jajka, miód, sok i skórkę z cytryny, rodzynki i śliwki z rumem, szczyptę soli i gałki muszkatałowej oraz przyprawy (cynamon, imbir i goździki). Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do naczynia, łyżką wyrównując wierzch. Form ę  z puddingiem wkładamy

La grande e la piccola cuoca
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 213

farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty(...)pieprzem. Naleśniki: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z cynamonem 168

Sernik z cynamonem,  najłatwiejszy sernik dla początkujących Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika. Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczne przepisy z makiem – 7 pomysłów – Blogmas 2019 #18 143

Dzisiaj zapraszam na słodkie zestawienie świątecznych przepisów z makiem – to nie tylko ciasta, ale też nowe odsłony tradycyjnych potraw wigilijnych. Ciasteczka też się znalazły Świąteczne przepisy z makiem Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem – orzechowym, ze skórką pomarańczową, posłodzony ksylitolem, miodem i daktylami, a więc(...)cukru Japoński makowiec w bezglutenowej wersji – z budyniem jaglanym i mąką kukurydzianą. Z dodatkiem słodkich bakalii Domowa masa makowa z bakaliami bez cukru Baza ciast, kutii i klusek z makiem. Słodka, domowa masa makowa bez dodatku sztucznych aromatów. Serowe kluski z makiem i bakaliami Proste danie wigilijne na słodko

Fitkot
Makowiec biszkoptowy 146

chyba bardzo wzięłam to sobie do serca, bo wypieki z makiem zawsze były w czołówce ulubionych – na urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast to piegus, w szkole kupowałam drożdżówki z makiem, a na Święta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym. Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził mnie tym, że gotowana masa makowa była(...)następnie cienką strużką wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy po 1 łyżce do masy mieszając delikatnie szpatułką (od góry do dołu) lub na najmniejszych obrotach miksera. Wlewamy ciasto do formy 36×24 cm wyłożonej papierem i pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C (grzanie góra-dół). Wyjmujemy biszkopt, uderzamy blaszką (najlepiej upuścić blaszkę na podłogę z kilkunastu

Poezja smaku
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 208

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!  Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni(...)misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka. Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną

Kuchnia MagdaLeny
Keks - pyszny 160

wyglądała jak zważona, ale tak ma być, jak dodamy mąkę wszystko wróci do normy.  3. Teraz dodajemy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy nasze bakalie. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 70 minut. Ciasto musi się nam ładnie

kruche babeczki
Prosty makowiec z kruchą kratką 167

Prosty makowiec z kruchą kratką Są ciasta, których po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki właśni jest prosty makowiec z kruchą kratką. Klasyka uwielbiana przez domowników i gości. Pyszny, prosty do przygotowania. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować domową masę makową. Kilka kroków i można się cieszyć domowym wypiekiem, który w smaku przypomina słodkości babci. Ach… moja(...)babcia umiała robić tak pyszne ciasta… Pamiętam, że w domu babci zawsze tak pięknie pachniało, że po prostu nikt nie mógł się oprzeć i nie podkraść kawałka jeszcze ciepłego wypieku Też macie takie wspomnienia? Rada: jeśli zależy wam na czasie możecie wykorzystać kupną masę makową. Ja jednak polecam wam przygotować masę makową własnoręcznie. W przepisie pokazuje jakie jest

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania