600 g mąki tortowej 250 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 1 jajko + 1 do posmarowania 100 g roztopionego masła pół puszki gotowej masy makowej Z mleka 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i wbić jajko i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa równe koła. Na jednym rozsmarować ma... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...