Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając(...)szybko wymieszaj. Zagotuj gęstniejącą masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gotuj ok. 2 minuty, potem zdejm z palnika. Masę serową wyłóż na spód z biszkoptu, przykryj drugą połówką ciasta. Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia. Sernik polej polewą i posyp płatkami migdałów. Gdy ostygnie włóż do lodówki min. na 7 godzin. Artykuł Sernik
Strefa Zdrowego ŻywieniaNowy Rok- nowa Ja. Nowe przepisy i nowe pomysły na smakowite dania, ciasta, koktajle oraz desery. Zaczynamy nowe- dzień dobry 2020- co nowego nam przyniesiesz???? :) Keks żurawinowo-pistacjowy Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajo 150 g cukru (u mnie ksylitol) 240 ml maślanki 80 ml oleju (u mnie ryżowy) 1 łyżeczka dobrego proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody(...)oczyszczoną. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje i przekrojone na pół owoce żurawiny. Lekko mieszamy. Foremkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem, przekładamy ciasto, pieczemy w 170 stopniach C przez ok 60-70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest mokry pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przestudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego
Moja Mama GotujeCiasto marchewkowe z poniższego przepisu to HIT wśród prostych wypieków! Kiedy ostatnio zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi, zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Każdy zachwalał to pyszne ciasto marchewkowe i prosił o przepis. The post Ciasto marchewkowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBiszkopt jest podstawowym ciastem do zrobienia wielu tortów i innych wypieków, najczęściej przekładanych masami. Przepis który Wam udostępniam wyrasta naprawdę wysoki, można go podzielić na trzy a nawet cztery blaty. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na tortownicę 18 cm) 4 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 100 g mąki (2/3 szklanki) 20 g skrobi ziemniaczanej
Słodki BlogKarpatka zjawiskowo wygląda i smakuje obędnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto "ptysiowe" przełożone maślano-budyniowym kremem i suto oprószone cukrem pudrem. Wberw pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawałową imprezę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik gotowany przekładany herbatnikami i masą kajmakową. Pyszne ciasto bez pieczenia na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg twarogu z wiaderka 6 jajek 300 gram masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy ok 450 gram herbatników 600 gram masy kajmakowej 4,5 opakowania budyni śmietankowych 1 i 1/3 szklanki mleka (adsbygoogle(...)mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje na herbatniki wylewamy i rozprowadzamy 2/3 masy serowej, na masę serową układamy 3 warstwę herbatników i rozprowadzamy po niej pozostałą masę serową, na wierzch ciasta układamy 4 warstwę herbatników i rozprowadzamy pozostałą masę kajmakową, ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLSernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając(...)szybko wymieszaj. Zagotuj gęstniejącą masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gotuj ok. 2 minuty, potem zdejm z palnika. Masę serową wyłóż na spód z biszkoptu, przykryj drugą połówką ciasta. Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia. Sernik polej polewą i posyp płatkami migdałów. Gdy ostygnie włóż do lodówki min. na 7 godzin. Artykuł Sernik
Strefa Zdrowego ŻywieniaChlebek bananowy to ciasto śniadaniowe, które smakuje świetnie zarówno samo jak i posmarowane masłem czy dżemem – jak chleb. Jest to też wypiek bardziej zwarty niż puszysty – stąd być może nazwa. Tradycyjny chlebek bananowy jest już na blogu, a dziś chciałabym Was skusić na wersję czekoladową. Kawałki czekolady i orzechy doskonale wzbogacają jego smak. Wypiek bazuje na mocno dojrzałych(...)Dodajemy posiekaną na małe części czekoladę, posiekane orzechy, a następnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy. Pozostawionego wcześniej banana rozcinamy wzdłuż na dwie części i układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem lub wykałaczką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Post Czekoladowy chlebek bananowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuFileciki z kurczaka w pysznym cieście Szybki i prosty pomysł na soczyste i aromatyczne kotleciki drobiowe, ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów panierowanych w jajku i bułce tartej. Zamiennie do przygotowania tego dania możemy użyć fileta z indyka. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki curry(...)delikatnie tłuczkiem do mięsa *** *** Mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kotleciki moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzanym oleju *** *** Mięso smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podajemy z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE
Blog z ApetytemSkładniki/na ok. 16 sztuk: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 3-4 łyżki hummusu (najlepiej zrobić samemu z tego przepisu , ale można też użyć gotowego) – ser tarty (można użyć np. parmezanu lub goudy) Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy płasko na blacie, smarujemy hummusem, następnie posypujemy startym serem i składamy na pół wzdłuż dłuższego boku i lekko ściskamy. Następnie(...)Gotowe paski skręcamy, posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni), pieczemy ok 15-20 minut aż paluszki się zarumienią.Smacznego Artykuł Pomidorowe paluchy z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpodwieczorek przy kawie lub herbacie. Pyszny deser dla wszystkich łasuchów słodkości. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na 8-10 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 banany 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach 1 roztrzepane jajko cukier kryształ do posypania ciastek przepis Banany kroimy w plastry. Ciasto francuskie rozkładamy(...)wycinamy z niego około 10 jednakowych kwadratów. Na każdym kawałku ciasta umieszczamy kilka plastrów banana, owoce posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciastka składamy w trójkąty a brzegi lekko dociskamy widelcem. Koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. Artykuł Ciastka francuskie z bananem
Smakowite DaniaPiątnica 1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek 2 budynie śmietankowe po 40g 16 g cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 1 białko (z ciasta kruchego) Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać jajka oraz żółtko i posiekane zimne(...)masło, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przełożyć do misy wsypać cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem na puszystą jasną masę. Dodać same żółtka jaj, stopniowo po jednym wsypać
Wanilia i KardamonŚwiąteczna wersja sernika. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta przekładane. Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej olejek waniliowy 1/4 kostki margaryny Masa budyniowa(...)zagotowaniu ostudzić. Margarynę/Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 6. Rozmrożone truskawki zmiksować na gładko, wymieszać z wcześniej rozpuszczoną galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia. 7. Przełożyć ciasto: biszkopt - masa budyniowa - sernik - truskawki 8. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciasto w mojej kuchni sięgam, kiedy organizuję imprezę w domu. Zazwyczaj przygotowuję z niego różnego rodzaju przekąski na słono, ale ostatnio postanowiłam zrobić coś słodkiego. Są to proste w przygotowaniu ciasteczka z powidłami śliwkowymi. U mnie były one domowej roboty. Do takiego deseru potrzebujecie jedynie 3 składników, a z jego zrobieniem na pewno każdy sobie poradzi. Ciepłe ciasteczka można posypać(...)cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoiczek powideł śliwkowych lub innego gęstego dżemu 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na kwadraty (w zależności od tego, jakie duże chcemy mieć ciasteczka). Na każdym kwadracie wyłożyć łyżeczkę powideł (lub więcej, w zależności od wielkości kwadratów). Przeciwległe rogi posklejać ze sobą. Tak przygotowane ciasteczka
Danka Pichci300g mąki – 5 żółtek – 50g koniaku – szczypta soli – olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Żółtka wymieszać z solą i koniakiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde, ale takie powinno być. Z gotowego ciasta zrobić wałeczek i pokroić na około 40g kawałki. Stolnicę posmarować olejem i każdy kawałek rozwałkować na krążki o grubości około
Smaki Armine