ciasto - 163312 przepisów (strona:4415/10888)

Cytrynowe ciasteczka (Biscotti al limone) 164

masło, cukier, cukier waniliowy oraz jogurt mieszamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec otartą skórkę z cytryn. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.  Z ciasta wycinamy ciasteczka, które  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Muffiny z czerstwych bułek 166

proszek bułki tartej. Najlepiej jeśli użyjecie różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek. I na koniec jeszcze kwestia cukru. Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Generalnie nie ma co dodawając więcej niż 4-6 łyżek. Przepis pochodzi ze strony putka.pl gdzie znajdziecie garść ciekawych patentów(...)łyżki cukru, łyżeczkę sody i rozmieszaj dobrze trzepaczką. Krok 3 Przelej rozmieszane składniki do bułki i zmiksuj ręcznym robotem. Dodaj orzechy, sok z połowy cytryny i wymieszaj z ciastem. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj kokilki olejem, nakładaj do nich ciasto (do wysokości foremek). Wstaw do piekarnika na 25 minut. Wyjmij z piekarnika. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmuj babeczki

Niedzielny kucharz
Mini naleśniki dla dzieci BLW 157

mnie mleko owsiane – przepis 1 jajko 0,5 szkl wody 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego Jak zrobić mini naleśniki dla dzieci BLW: Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli. Najpierw do miski wsypujemy mąkę. Następnie do maki dodajemy olej, mleko i wodę. Potem jajko wybijamy na talerzyk(...)sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski. W kolejnym kroku wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię, najlepiej taka z powłoką nieprzywierającą. Wylewamy porcje ciasta na patelnie formując mini naleśniki. Smażymy je z obu stron aż stracą surowość, przekładamy na talerz i studzimy. Artykuł Mini naleśniki dla dzieci BLW pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
RAFAELLO BEZ PIECZENIA + FILMIK 145

Rafaello przygotowane według mojego przepisu jest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam.  SKŁADNIKI :  2 duże paczki herbatników 1 litr mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru  1 cukier wanilinowy 200 g masła(...)łyżce zimnego budynu i cały czas miksujemy aż składniki się wyrobią. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy alkohil, mieksujemy.  Masą przekładamy herbatniki ( warstw wyjdzie 4 ) a wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czakoladą.  Ciasto chłodzimy najlepiej cała noc. Smacznego.                                    Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Marmurkowa babka majonezowa 272

razem zielona. Ta jest z ubiegłego roku i choć smaczna i wilgotna, to ja jednak tęsknie za szpinakową ;) Wiem jednak, że nie każdy podchodzi tak jak ja do "zielonych" ciast, więc ten przepis niech będzie Waszą alternatywą! Składniki na 1 formę do pieczenia babki: 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru 4 zaokrąglone łyżki majonezu   Kilka kropel aromatu migdałowego(...)wystygnie całkiem- dekorujemy czekoladową polewą. Podgrzewamy śmietankę ale nie gotujemy, dodajemy do niej drobno posiekaną białą czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty. Następnie mieszamy i zdobimy ciasto. Ja do zdobienia wykorzystałam także resztę ciemnej polewy z innego ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Babka marmurkowa na oleju 194

stróżką wlać olej i nadal miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko. 2. Formę na babkę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao i 2-3 łyżki mleka i zmiksować do połączenia. Ciemne ciasto przelać na jasne do blaszki. 3. Piec w 170 st.C przez 50-60 minut

Kuchnia domowa Ani
Babka czekoladowa 202

Babka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna(...)jajek 1 szklanka cukru 100 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej (mielone migdały) – mąkę migdałową można zastąpić pszenną, ja uważam jednak, że warto ją dodać, bo ciasto jest przez to wyjątkowo delikatne i zyskuje dodatkowo migdałowy aromat 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao) 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową

Ciastkozercy
SERNIK NA ZIMNO- CHRUPIĄCA CHMURKA Z MALINAMI 164

Pyszny chrupiący spód na bazie sucharów i nutelli, delikatna jak mgiełka masa śmietanowa z mascarpone oraz kwaskowe maliny zalane galaretką, wszystko razem stworzyło genialną całość. Ciasto, które znika w zastraszającym tempie, ale o to przecież chodzi... :-) Zachwytów było co niemiara, tak więc pozostaje mi tylko gorąco polecić to ciacho i życzyć smacznego. Ciasto bez użycia piekarnika, tak więc dodatkowy plus(...)ciągle jeszcze płynną) galaretką. Można zalewać w kilku etapach, cienką warstwą. Zamrożone maliny powodują, iż galaretka szybko tężeje. Warunkiem jest dokładne, bez szparek wyłożenie masy śmietanowej. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Najlepiej do drugiego dnia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mleczny sernik ,,Zebra” 145

oraz 4 łyżki masy jasnej. Masę rozlewamy aż do całkowitego jej wykorzystania.  Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z wrzątkiem (około 2-3 szklanek). Zmniejszamy temperaturę do 120*C. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z wodą oraz przełączamy na funkcję termoobiegu. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej. Wlewamy do niej śmietankę, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę wylewamy od razu na sernik. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Obsypujemy nimi wierzch ciasta. Smacznego

VioletoweKucharzenie
Pomarańczowy sernik z czekoladą (Cheesecake all'arancia e cioccolato) 177

cukrem na biał ą , puszyst ą  masę. Dodajemy ricott ę , skórkę pomarańczową, szczypt ę  soli i ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy.  Ciasto przelewamy do formy do pieczenia, wierzch ciasta wygładzamy. Pieczemy w kąpieli wodnej ok. 1 godz. i 35-45 minut. Upieczony sernik odstawiamy do wystygni ę cia, następnie schładzamy w lodówce(...)najmniej przez 6 godzin. Dekoracja Czekolad ę i mas ł o  rozpuszczamy  w k ą pieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do wystygni ę cia. Ostudzone ciasto smarujemy marmoladą pomarańczową i dekorujemy kremem czekoladowym. **** PREPARAZIONE Base di biscotti Riscaldate il forno a 160 gradi. Foderate uno stampo da 20 cm di diametro con carta da forno. Sciogliete

La grande e la piccola cuoca
FIT CIASTO BANANOWE – bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru, bez glutenu! 358

wartościowych rzeczy! Kombinuję też z FIT słodkościami! Dziś zabieram Was smakiem na egzotyczny urlop! . à propo egzotycznych urlopów – widzieliście już TO? ( KLIK! ) – koniecznie zobaczcie! . . Będzie bananowo! To ciasto jest błyskawiczne! Nie zawiera tłuszczu! Nie zawiera mąki! Nie zawiera cukru ( a jest słodkie! ) Jest bezglutenowe! Śmiało mogą się zajadać nim osoby będące na diecie! Wspaniale smakuje sami, gorące prosto

Ostra na Słodko
Rolada orzechowa siostry Anastazji 136

Bardzo szybka do zrobienia krucha rolada z nadzieniem orzechowym. Podejrzewałam, że będzie smakować moim domownikom, więc zrobiłam od razu z 3 porcji 😄 Wszystko zniknęło :) Składniki na 1 roladę: ciasto: mąka pszenna 20 dag żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, margaryna 10 dag, śmietana 18 % 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, nadzienie: orzechy włoskie mielone 10 dag, białka(...)cukier kryształ 5 dag, dodatkowo: cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść razem.  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier nie zaprzestając ubijania. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i mieszamy delikatnie pianę do połączenia.  Ciasto rozwałkowujemy, delikatnie podsypujemy mąką. Smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
Babka cytrynowa - bezglutenowa 140

Babka cytrynowa czteroskładnikowa według przepisu Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Z babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka(...)żółtka z pianą z białek i mąką ziemniaczaną. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą (bezglutenową w wersji bezglutenowej). Jeżeli pieczemy w formie do ciasta anielskiego to niczym jej nie smarujemy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę

królestwo garów
EKLERKA – budyniowe ciasto bez pieczenia 311

nich przynosi przepis na nowe ciacho. Przyznaję, że jedne bardziej mi smakują, inne zdecydowanie mniej. Dzisiejsze jest jednak totalnym strzałem w 10! Mamy dla Was przepis na genialne, szybkie ciasto bez pieczenia. Delikatny spód, pyszna budyniowa masa i lekka pianka pokryta czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia przypominający znane wszystkich słodkie eklerki. Dla mnie bomba! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
CIASTO MIGDAŁOWE, TARTA DE SANTIAGO 142

Pyszne i błyskawiczne ciasto, wywodzące się z Hiszpanii. Wystarczy mieć w domu zapas mielonych migdałów (u nas bywają zawsze) i w kilka minut wyczarujemy zaskakujące smakiem ciacho do kawy. Ciasto na bazie mielonych migdałów, bez dodatku mąki- bezglutenowe oraz bez dodatku mleka i jego pochodnych.  Po powrocie z ferii, gdy w domu nie ma wielu składników, ale jajka, migdały(...)nagrzanego do 150* i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka), na programie z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem zdejmujemy delikatnie boki formy i oprószamy ciasto pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania