ciasto - 163312 przepisów (strona:4169/10888)

Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 155

później przekładam je do talerza z lanymi kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami(...)plastry kalarepę , którą także później studzimy. W tym czasie przygotowujemy prościutką surówkę. Siekamy na drobne pałeczki marchewkę i czerwoną cebulę oraz 2-3 plastry ugotowanej kalarepy. Surówka skończona. Robimy ciasto. W misce ubijamy jajko ze szczyptą soli, odrobiną suszonych, posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy mąki aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Wrzucamy ostudzone żołądki do miski, dokładnie

Right Behind The Kitchen
marynowane maślaki 169

składniki: 500 ml wody 200 ml octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 200 g cebuli 4-5 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 4

Domowy Smak Jedzenia
Sernik jabłkowy bez pieczenia 504

śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego  Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:  Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.  Kiedy sernik

Kuchnia Łukasza
Bułki dynie 253

się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650 7 g suszonych drożdży 125 ml mleka 1 jajko 50 g stopionego masła 100 g startej dyni 0,5 łyżeczki soli(...)Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Murzynek ze sliwkami 268

dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego(...)szklanki wody. Studzimy. Następnie caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.  Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp

Słodkości i nie tylko
Tort Delicja 754

Słodki, delikatny i mocno pomarańczowy. Tort Delicja to idealne ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt honoru(...)obrotach. Teraz dodaję do ubitych jajek z cukrem przesianą mąkę i mieszam szpatułką, tak by piana nie opadła. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-33 minuty. Po tym czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy

Mango Papaja
Chrupiące gofry jak z budki 63698

właściwy, na blogu Modern Taste . Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli 1/2 szklanki cukru 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju Dodatki: cukier(...)cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę.  2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy

My Culinary Art
Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami 193

było pod ręką, zważając jednak, by wszystko do siebie pasowało. I tak w moich scones wylądował siekany szczypior i zielone oliwki. A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada. A z czym podać(...)kostkę i dodać do mąki - rozetrzeć składniki, tworząc grudki. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek i oliwki drobno pokroić. Wszystko dodać do mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały. Wymieszane ciasto rozwałkować, formując koło średnicy około 20cm. podzielić na  trójkąty

kolorowotorcikowo
Ciastka francuskie z jabłkiem i orzechami 163

Zapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam.  3. Wycięte(...)kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami.  4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dietetyczna pizza z patelni - szybka, prosta i smaczna :) 208

Lubicie pizzę? Ja uwielbiam! Ale tylko i wyłącznie tą domowej roboty :) Wiadomo, żeby zrobić pizzę potrzeba troszkę czasu - wyrośniecie ciasta, przygotowanie farszu i upieczenie tego włoskiego przysmaku. Dziś proponuję Wam pomysł na szybką, a ponad to dietetyczną i zdrową pizzę niskotłuszczową! Cechy charakterystyczne: chrupiące brzegi i mięciutki środek wypełniony przepysznymi składnikami i aromatycznymi przyprawami. Po prostu pycha! Przygotujecie ją migiem(...)dzięki uniknięciu smażenia na tłuszczu zaoszczędzicie sporo kalorii, dzięki czemu pizza nie wpłynie negatywnie na Waszą sylwetkę a i świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych! Polecam! Składniki na ciasto: 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki) 1 jajko 30 ml mleka (3 łyżki) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku  Dodatki: 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Zdrowie na języku :P
Biszkoptowe z kremem dyniowym 185

cukier, a następnie żółtka. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy(...)masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika.   Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pierogi ruskie najlepsze! 225

ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody 20 g masła 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g twarogu (u mnie był chudy) 450 g ziemniaków 2 średnie cebule(...)szczypta cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól i pieprz 200 g wędzonego boczku Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól. W wodzie rozpuszczamy masło. Płyn dodajemy stopniowo do miski z mąką i mieszamy, aż składnik się połączą. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy na pół godziny, w misce przykrytej

Smakuj życie!
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 210

gulaszem mięsnym. Tak robiła moja babcia. W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living   ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki na knedle: ciasto :  1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu 2/3 szklanki (100 g) mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych(...)Przygotowanie knedli:          Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe ziemniaki mieszamy z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagniatamy ciasto i na posypanej mąką stolnicy i formujemy 2 wałki o średnicy ok. 5-6 cm, następnie kroimy je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).  Owoce myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż

Bon Appetit Małgorzaty
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 183

Naleśniki .... dziś na słodko. Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki wody mineralnej łyżka roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Ciasto:  Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli(...)ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty  i podsmażam na maśle na patelni.   Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany zmiksowany świeży ananas. Pychotka

potrawyregionalne
PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 235

sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem.  Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)odstawiłam na 10-15 minut, aby na dnie osadził się krochmal. Wtedy sok zlewamy, a krochmal (skrobię)  wraz z gotowanymi ziemniakami dodałam do odciśniętych.   Wyrabiałam ciasto łącząc ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki będą zbyt wodniste to mąki wsypuję tyle ile będzie potrzeba  aby ciasto dało się zlepić.Lekko posoliłam. Mielone mięso doprawiłam solą, pieprzem

potrawyregionalne