Chleb z serem i salami 228paprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze pokruszone przyprawę do pizzy, cukier sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni i pieczemy nasze ciasto przez ok 60 min na dolnym poziomie piekarnika (mój piekarnik ma pod środkowym poziomem jeszcze dwa i ja piekłam na 2 od dołu). Po 20-30 min jak zobaczymy że nasze ciasto się mocno rumieni od góry możemy przykryć je papierem do pieczenia z wierzchu
Piekielna Kuchnia Pati
Chleb nadziewany. 209pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki(...)ściereczką i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę mleka, sól, olej i zagniatamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto, ale nie krócej niż 10 minut. Teraz ciasto oprószamy mąką, miskę znów przykrywamy ściereczką i całość znów przekładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. NADZIENIE: 2 łyżki oleju
Rozpustne gotowanie
Pszenne bułeczki 232dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min. Do dużej misy w której będzie wyrabiane ciasto wsypać połowę mąki, sól, rozczyn z drożdży, mleko i wyrabiać, najlepiej robotem z końcówką typu "hak" dosypując resztę mąki, wody i masło. Wyrabiać ok 15min. Ciasto powinno odchodzić od ścianek(...)misy. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, nie wyrabiać. Uformować wałek i nożem odcinać kawałki ciasta. Formować bułeczki i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie pozostawić od podrośnięcia na ok. 15min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.180
Maślane ciasteczko
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 202też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny(...)smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę
Poezja Smaków - blog kulinarny
Babeczki z pastą jajeczną i szynką 185pieczywa. Tym razem postanowiłam upiec kruche babeczki i podać je z pastą. Przygotowałam je na kolację, bardzo nam smakowały, do pasty dodałam szynkę od firmy Hańderek . Składniki: Ciasto: 250 gram mąki orkiszowej 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Farsz: 10 jajek ugotowanych na twardo 200 gram szynki z wędzarni Hańderek 5 łyżek majonezu(...)łyżka musztardy Sól, pieprz Tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchnia
Bułki na śniadanie z durum 218durum 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką(...)blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmij
codojedzenia
Bułeczki razowe 221owsiane. Na środku robimy wgłębienie, do którego przelewamy lekko wyrośnięte drożdże oraz oliwę z oliwek. Powoli zaczynamy mieszać na najniższych obrotach miksera (hakiem), dolewając cały czas resztę wody. Gdy ciasto się połączy dolewamy syrop klonowy oraz sezam. Wyrabiamy ciasto jeszcze ok 5 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej delikatnie olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy(...)180st C i pieczemy kolejne 15-20. Studzimy na kracie. Bułeczki możemy zamiast obtoczyć w mące- posmarować letnią wodą i posypać ziarnami. Ziarna możemy także dodać do ciasta, zmniejszając w miejsce ich wagi ilość mąki razowej żytniej (dodajemy np. 50g mąki razowej i 50g ziaren). Możemy też pozostawić bułeczki do wyrastania w temp pokojowej pod przykryciem, zamiast wkładać
Kuchnia w czekoladzie
chrupiąca przekąska z cieciorki 192składniki: 300 g suchej ciecierzycy ok. 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ulubione przyprawy: sól , papryka sproszkowana, curry, sól czosnkowa, bazylia, oregano… wykonanie: Ciecierzycę
Domowy Smak Jedzenia
Banoffee, szybkie słodkie ciasteczko 171Bardzo znane w Anglii ciasto, bardzo słodkie i pyszne. Zrobiłam dzisiaj prostrzą wersję banoffe. Idealnie na Walentynkowy Dzień. Bardzo szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi 5 ciasteczek. Biszkopty pokruszyć, dodać szczyptę soli i wlać roztopione masło, wymieszać. Rozłożyć masę z ciastek do specjalnych krążków i lekko przydusić masę. Wstawić na chwilkę do lodówki, żeby masło stwardniało. Na każdym
Kuchnia Pokoleń
Rurki z kremem budyniowym 635uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to jednak pracochłonne trochę, jak każde ciasteczka. Dlatego tymi od Mamy nie pogardziłam i zjadłam ile mogłam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna (Palma, Kasia- 250g) 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%) Krem: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 op. cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła lub margaryny 2 kieliszki spirytusu Ponadto: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru foremek). Ciasto owijać spiralnie od najwęższej do najszerszej strony rurki
Kuchnia w czekoladzie
Ciastka z jabłkiem. 316Super smaczne ciastka z kawałkami jabłka w środku .Ciasto bardzo łatwo i szybko się zagniata.Małe co-nieco w kilka chwil .Polecam. Składniki: na 1 blaszkę ciastek. 250 g białego sera typu President 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 3 średnie jabłka cukier puder do dekoracji po upieczeniu Z mąki ,sera ,masła i łyżki cukru(...)pudru zagnieść ciasto.Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5 mm grubości .Wycinać szklanką kółka . Jabłka pokroić na niewielkie kawałki i wkładać na krążki ciasta ,blisko brzegu i składać ciasto na pół dociskając brzegi .Wszystkie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 25 minut .Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem .Smacznego. Przepis
Ladylaura.
Tarta z marchewką 181trafiłam na wspaniały przepis na tartę z marchewka , a ponieważ uwielbiam marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam! Składniki : 5-6 marchewek przekrojonych wzdłuż na pół (lub tyle aby pokryły dno waszego naczynia) łyżka masła(...)łyżka miodu kilka gałązek tymianku sól, pieprz ciasto francuskie (gotowe) Przygotowanie : Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchewki i tymianek i smażyć, aż się przyrumienia i lekko zmiękną. Dodać miód i smażyć jeszcze przez chwile aż się skarmelizują, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ciastem francuskim, docisnąć, a boki obciąć
Codzienne Gotowanie
Pączki (babcine) 220przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Całość zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać żółtka, roztopione masło i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić i ponownie zostawić, aby podwoiło swoją objętość. Następnie z ciasta formować pączki - nadziewając je dżemem/konfiturą (***) (Kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek położyć łyżeczkę nadzienia(...)dzięki niemu pączki chłoną mniej tłuszczu. (**) Ocet sprawi, że pączki nie będą pękały, jeśli nadziejemy je przed smażeniem. (***) Nadzienie powinno być gęste, ale nie twarde, aby ne przebiło ciasta podczas smażenia. (***) Pączki wrzucać tą stroną, która była górze podczas wyrastania. Dzięki temu będą miały idealny kształt
Di gotuje
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką 260minut) Następnie ubijam żółtka z cukrem i solą. Do większej miski przesiewam mąkę, przekładam żółtka, wyrośnięty zaczyn, wlewam resztę mleka, olej i rum, zagniatam elastyczne ciasto, jeśli jest taka potrzeba można podsypać mąką, tak aby się nie kleiło do rąk. Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość(...)Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut) Donaty smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Zimne można polać polewą
Takie tam pichcenie
Pączki z dziurką. 240chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy razem z jajami, śmietaną i wódką oraz szczyptą soli do mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy
Farmażony