sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 3 żółtka Masa: 1,5 kg twarogu 5 jajek + 3 białka 1 budyń(...)śmietankowy 2 szklanki cukru cukier z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, może się trochę sypać ale to nic. Wystarczy zbić w jako taką kulkę aby podzielić na dwie części. Jedną część cista wykładamy blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę, najpierw ucieramy jajka z cukrami, następnie dodajemy resztę składników. Jeśli chcemy bardziej zwartą masę używamy twarogu
Pelusiowa Kuchniasurówką. Zapraszam!!!! Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 szkl. mąki, 0,5 szkl. mleka Panierka: mąka(...)każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko i mąkę. Mieszamy za pomocą blendera lub miksera do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przelewamy ciasto do miski z mięsem i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był oblany ciastem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Do pojemnika lub miski
Passion of CookingMgliste poranki, chłodne i długie wieczory, niewątpliwie zagościła jesień. A na nią zdecydowanie najlepszym lekarstwem jest dobra książka, ciepły kocyk, blask świec, gorące kakao i... pyszne ciasto! Jedno z moich ukochanych, mocno czekoladowy spód i kremowa konsystencja z nutą suszonych owoców, po prostu sernik daktylowy! Przygotowanie tego nieziemskiego smakołyku nie wymaga wygórowanych zdolności kulinarnych i nie zajmie(...)charakterystyczny posmak mieszam z mąką kukurydzianą, a sól wykorzystuję w postaci soli himalajskiej. Więcej na ten temat na pewno wkrótce pojawi się w kolejnych postach. Wróćmy do ciasta! Składniki na spód brownies: 100 g masła 3/4 szklanki ksylitolu - można użyć drobnego cukru do wypieków 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii (1 buteleczka) 100 g mąki pszennej, jednak ja proponuję
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!składniki: 250 g cukru 100 g masła 250 ml śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie
Domowy Smak Jedzeniamiękkie masło utrzeć z cukrem - cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe - mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie - jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody - ciasto powinno być miękkie - ciasto zafoliować i schłodzić - ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około 15g), ułożyć
Smakołyki Berenikiskładniki: 300 ml świeżego soku wyciśniętego z buraka i jabłek 2 gałązki jarmużu 1 banan, dojrzały wykonanie: Liście jarmużu myjemy, usuwamy twardą łodygę i wkładamy do
Domowy Smak Jedzeniatego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto: 450g mąki psze nnej(...)dodajemy posiekane, schłodzone masło. Na koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy
Walijskie PichceniePyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy. Składniki Ciasto ( 25×40 ) 5 jajek 2 szkl mąki … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyYerba Mate to napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej popularny staje się również w Polsce. Susz Yerba Mate wytwarza się z
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzekąskę. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Nie są trudne w wykonaniu ani pracoch łonne. Czego chcieć więcej od przekąski? :-) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 długich, grubych kabanosów 10 plasterków sera jajko 5 łyżek sezamu 1. Kabanosy kroimy na pół, ciasto francuskie na średniej grubości plastry. 2. Każdy kawałek kabanosa owijamy plastrem(...)sera i oplatamy ciastem francuskim (zaczynając od jednego końca, kończąc na drugim). 3. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. 4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, przez około 20 minut
Szefowa kuchniszklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją(...)objętość, ok. 30-40 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz
Apetyczna babeczkaskładniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek
Domowy Smak Jedzeniakostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki kakao Wykonanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa z foremką do robienia ciasteczek.Wkładamy małymi kawałkami ciasto do maszynki, kręcąc korbką wykręcamy przez foremkę różne wzory ciasteczek zachowując odpowiednią długość
kgwjanczewozaczyn musi podwoić swoją objętość). Teraz łączymy oba zaczyny dodajemy do nich resztę mąki, oraz szczyptę soli. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba dodajemy nieco wody lub mąki). Następnie formujemy z ciasta kule, wkładamy ją do miski, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej(...)godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na centymetrowej grubości podłużny płat. Następnie nożem wykrajamy z niego dziewięć trójkątnych części, każdą z nich rolujemy nadając jej kształt rogala i zostawiamy na pół godziny, na wyłożonej pergaminem blasze, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, następnie smarujemy
Miód i pieprzKuchnia z Zielonego Wzgórza czyli przepis inspirowany L.M. Montgomery Idylliczny świat prowincji do którego trafia Ania przesycony jest wiejskimi smakami i aromatem wypiekanych ciast. W domu Maryli i Mateusza kuchnia była sercem domu, jak również miejscem spotkań z rodziną i znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz(...)cieście, pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą
Apetyczna babeczka