SKŁADNIKI: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 4 jajka 200 ml śmietany 18 % 20 dag kiełbasy 2 cebule 150 gram sera żółtego sól, pieprz, oregano, majeranek SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Kiełbaskę i cebulkę pokroić(...)drobną kostkę, podsmażyć. jajka wymieszać ze śmietaną, dodać podsmażoną kiełbaskę z cebulką i po tarkowany ser. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyciągnąć ciasto z lodówki, wypełnić nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. ( przed pieczeniem ciasto należy ponakówać widelcem.) Następnie wylać masę i piec jeszcze przez
Darcia w kuchnipokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło(...)Wykonanie pierogów: Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się
Darcia w kuchniprzepis na 3 duże pizze składniki: ciasto drożdżowe : 90 dag mąki 2 1/3 szklanki letniej wody 1/2 kostki drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 12 łyżek oleju nadzienie: pierś drobiowa 2 średnie cebule puszka kukurydzy papryka czerwona 40 dag sera żółtego przecier pomidorowy przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat sos: duży jogurt(...)naturalny 3 łyżki majonezu sól,pieprz, czosnek, suszona pietruszka sposób wykonania: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem
Darcia w kuchniSkładniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne(...)Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem
Darcia w kuchniFarsz : 500 gram świeżego szpinaku 300 gram żółtego sera sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się(...)odrobinie masła ze szpinakiem tak długo aż odparował. Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem
Darcia w kuchniSkładniki: 1 szklanka kaszy gryczanej kilka sztuk suszonych grzybków 250 gram twarogu 1 średnia cebula olej przyprawy: sól , pieprz, wegeta ciasto: 2,5 szklanki mąki ciepła woda 1 jajko sposób wykonania: Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną(...)cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam. Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz. Dokładnie zlepiłam brzegi. Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie. Podawałam z podsmażoną cebulką
Darcia w kuchniSkładniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam , dodałam żółtko, cukier ( do smaku ), wymieszałam na jednolita masę. Mąkę przesiałam , dodałam ciepłą wodę, odrobinę oliwy. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz twarogowy(...)odsączoną wisienkę. Dokładnie zlepiłam brzegi. Pierożki gotowałam w lekko osolonej wodzie. (do miękkiego ciasta) Podawałam ze śmietaną
Darcia w kuchnimiski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach . Następnie z ciasta formujemy kule, wkładamy je do miski, nakrywając wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek(...)kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem ( lub wkładamy do foremki). Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do ponownego rośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez
Miód i pieprzmiejsce. W tym czasie resztę cukru rozcieramy z jajami i białkami. Dodajemy olej, resztę mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei się już do rąk to możemy odstawi(...)wyrastania. A więc zostawiamy ciasto nakryte ręczniczkiem w ciepłym miejscu na godzinę. Potem ciasto zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy wysokie trójkąty. Każdy zwijamy w rogal zaczynając od szerszej strony
prawdziwe jedzeniedrożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski wsypać mąkę,cukier, sól, mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem. Wlać do mąki , dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie ciasto wyrobić. Ąż będzie gładkie i lśniące. Zrobić z ciasta kulkę i odstawić do wyrośnięcia . Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy
O kuchni z uczuciemNiezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej. Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek: 190 g mąki pszennej 2 żółtka 120 g masła 50 g cukru pudru szczypta(...)soli 3-4 łyżki twardej marmolady Mąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder,sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak niech się zajmie wycinaniem ciastek(...)rozwałkowanego ciasta na grubość około 3-5 mm) Piecz ciastka 15 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 175-180 C. Gotowe ciasta możesz jeść w takiej formie „surowej” lub je trochę zbajerować, najlepiej wykorzystaj do tego dzieciaka. Smacznego
greenscarfPrawdę mówiąc to powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty
Moje domowe kucharzenieskładniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku
Domowy Smak JedzeniaJeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe
Ciastkozercy