ciasto - 163312 przepisów (strona:4166/10888)

TARTA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ 147

SKŁADNIKI: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 4 jajka 200 ml śmietany 18 % 20 dag kiełbasy 2 cebule 150 gram sera żółtego sól, pieprz, oregano, majeranek SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Kiełbaskę i cebulkę pokroić(...)drobną kostkę, podsmażyć. jajka wymieszać ze śmietaną, dodać podsmażoną kiełbaskę z cebulką i po tarkowany ser. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyciągnąć ciasto z lodówki, wypełnić nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawić na 10 minut do nagrzanego  piekarnika. ( przed pieczeniem ciasto należy ponakówać widelcem.) Następnie wylać masę i piec jeszcze przez

Darcia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 149

pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić.  Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło(...)Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się

Darcia w kuchni
DOMOWA PIZZA 190

przepis na 3 duże pizze składniki: ciasto drożdżowe : 90 dag mąki 2 1/3 szklanki letniej wody 1/2  kostki drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 12 łyżek oleju nadzienie: pierś drobiowa 2 średnie cebule puszka kukurydzy papryka czerwona 40 dag sera żółtego  przecier pomidorowy przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat sos: duży jogurt(...)naturalny 3 łyżki majonezu sól,pieprz, czosnek, suszona pietruszka sposób wykonania: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić   pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem

Darcia w kuchni
pierogi z fetą i szpinakiem 160

Składniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło,  2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne(...)Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam.  Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Pierogi z żółtym serem i szpinakiem 155

Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 300 gram żółtego sera sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło,  2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się(...)odrobinie masła ze szpinakiem tak długo aż odparował. Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 138

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej kilka sztuk suszonych grzybków 250 gram twarogu 1 średnia cebula olej przyprawy: sól , pieprz, wegeta ciasto: 2,5 szklanki mąki ciepła woda 1 jajko sposób wykonania: Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną(...)cebulkę, przyprawy , dokładnie wymieszałam. Mąkę przesiałam, dodałam jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz.  Dokładnie zlepiłam brzegi. Pierożki gotowałam w osolonej wodzie, po wypłynięciu i zagotowaniu około minuty do dwóch. Ciasto musi być miękkie. Podawałam z podsmażoną cebulką

Darcia w kuchni
pierogi z twarogiem i wiśniami 179

Składniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam , dodałam żółtko, cukier ( do smaku ), wymieszałam na jednolita masę. Mąkę przesiałam , dodałam ciepłą wodę, odrobinę oliwy. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz twarogowy(...)odsączoną wisienkę. Dokładnie zlepiłam brzegi.  Pierożki gotowałam w lekko osolonej wodzie. (do miękkiego ciasta) Podawałam ze śmietaną

Darcia w kuchni
wyborny chlebek z rodzynkami 198

miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej, oraz mąkę razową, dodajemy letnie mleko, rodzynki, oliwę, miód i słód jęczmienny.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto w rękach .  Następnie z ciasta formujemy  kule, wkładamy je do miski, nakrywając wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek(...)kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem ( lub wkładamy do foremki). Chleb odstawiamy w  ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do ponownego rośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenek przez

Miód i pieprz
Prawdziwe rogale z makiem 210

miejsce. W tym czasie resztę cukru rozcieramy z jajami i białkami. Dodajemy olej, resztę mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei się już do rąk to możemy odstawi(...)wyrastania. A więc zostawiamy ciasto nakryte ręczniczkiem w ciepłym miejscu na godzinę. Potem ciasto zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy wysokie trójkąty. Każdy zwijamy w rogal zaczynając od szerszej strony

prawdziwe jedzenie
Chałka z kruszonką 138

drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski wsypać mąkę,cukier, sól,  mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem. Wlać do mąki , dodać wyrośnięte drożdże i  dokładnie ciasto wyrobić. Ąż będzie gładkie i lśniące. Zrobić z ciasta kulkę i odstawić do wyrośnięcia . Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu  przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy

O kuchni z uczuciem
kruche świderki z marmoladą 159

Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej.  Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek: 190 g mąki pszennej 2 żółtka  120 g masła 50 g cukru pudru szczypta(...)soli 3-4 łyżki twardej marmolady Mąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder,sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Migdałowe ciasteczka 129

dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie. Ty wyłóż blachy papierem do pieczenia a Dzieciak niech się zajmie wycinaniem ciastek(...)rozwałkowanego ciasta na grubość około 3-5 mm) Piecz ciastka 15 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 175-180 C. Gotowe ciasta możesz jeść w takiej formie „surowej” lub je trochę zbajerować, najlepiej wykorzystaj do tego dzieciaka. Smacznego

greenscarf
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 188

Prawdę mówiąc to powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty

Moje domowe kucharzenie
cukinia faszerowana 183

składniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki czosnku

Domowy Smak Jedzenia
Proste rogaliki czekoladowe 207

Jeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe

Ciastkozercy