dawna miałam ochotę na mój ulubiony sernik czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach(...)jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy masa owocowa 1 litr jeżyn (mogą być inne owoce) 4 łyżki żelatyny dodatkowo duża paczka herbatników Wykonanie: Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników. Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku rozmieszać jajka i budynie. Gdy ser będzie już gorący
Pychotkaaadobrego ciasta dawno nie jadłam. Pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku wyszła przepyszna. Ciasto nie jest trudne a smakiem na prawdę powala. Czekolada i słone orzeszki również odgrywają ważną rolę komponując się z resztą ciasta idealnie. Wykonałam w blaszce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaanastępne dodajemy dopiero po wrobieniu poprzedniego. Partiami wsypujemy przesiane mąki. Kolejno dodajemy olej, esencję i na końcu ocet. Przez chwilę ucieramy jeszcze robotem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, do ¾ wysokości, równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C na ok. 50 minut. Gotowe wyjmujemy(...)piekarnika i po lekkim przestudzeniu wykładamy z formy. Wszystkie składniki na lukier ucieramy (łyżką lub robotem) na gładką masę. Polewamy przestudzoną babkę. Babka puchowa z lukrem różanym ma strukturę ciasta piaskowego. Możemy ją polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z polewą z czekolady też będzie wspaniała (ale oczywiście wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się
mojewypiekiinietylkomąki pszennej 200 g śmietany 18 % 220 g masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około(...)następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Upieczone ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniaperłowy cukier do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj(...)mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem
codojedzeniaWiem może nie jest to najpiękniejsze ciasto na świecie, ale dajcie mu szansę, ponieważ smakuje wyśmienicie, spód jest na bazie płatków owsianych i orzechów, a na wierzchu są jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem(...)nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec
zdrowa vege kuchniaPyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej(...)pomarańczowa 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Wystudzić. Biszkopt bardzo urośnie, ale w trakcie studzenia opadnie
MyCookBook.plspirytusu 50 dag smalcu cukier puder Wykonanie: Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie(...)celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewinąć jeden z końców ciasta przez otwór. Faworki smażyć na roztopionym i dobrze rozgrzanym smalcu z dwóch stron na jasnozłoty
MyCookBook.plOponki to taki odpowiednik donut’ów, czyli pączków z dziurką, ale zrobiony nie z ciasta drożdżowego, a z mąki z dodatkiem twarogu. Są bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i o wiele szybsze do wykonania niż klasyczne pączki (nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać na jego wyrośnięcie itd.). Co ważne, nie nasiąkają tłuszczem przy smażeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem(...)śmietany 32 g cukru waniliowego 2-3 kostki smalcu cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę biały ser, żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. Dziurki najlepiej wykroić przy pomocy nakrętki od spirytusu. Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu
MyCookBook.plokazji Dnia Świętego Patryka (17 marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno(...)Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) formy o średnicy ok. 22-23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut
MyCookBook.plPropozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego(...)bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską pleśnią) ½ szklanki śmietany 30-36% kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku (ewentualnie można zastąpić po pół łyżeczki suszonych ziół) szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Foremki do tartaletek posmarować masłem
MyCookBook.plwystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane(...)mączyste. Jednak gdy okaże się, że Wasze ziemniaki nie mają przeznaczenia „kluskowego” nie oznacza to, że musicie natychmiast biec do sklepu po inną odmianę. Po prostu należy dodać do ciasta trochę więcej mąki i nie żałować jej zbytnio do podsypywania podczas formowania, aby lepkie ciasto nie przyklejało się nadmiernie do rąk
MyCookBook.plNajprostsze w świecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej(...)cały czas mieszając. Następnie dodajemy połowę mąki oraz proszek do pieczenia i sok z cytryny wraz ze skórką. Gdy składniki się połączą, dosypujemy resztę mąki i również starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30x10 cm lub mniejszej - użyłam formy 11x25 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni (patyczkiem sprawdzamy stan
MyCookBook.pluwielbiam 'takie' ciasta, 'takie', czyli nieskomplikowane i które mimo swej prostoty nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia(...)odstawić na czas ubicia białek na pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do masy. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami. Przelać ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut . Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na ciasto mąka pszenna, 300g masło lub margaryna, 150g jajko, 1 sztuka cukier waniliowy, 30g Składniki na kruszonkę mąka pszenna, 8 łyżek masło, 4 łyżki olej, 2 łyżki cukier, 3-4 łyżki Dodatkowo jabłka, 1 kg cynamon, 1 łyżeczka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy cynamon i przekładamy na patelnię. Jeśli jabłka(...)mocno kwaśne, możemy je delikatnie dosłodzić. Smażymy jabłka do miękkości.Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło, jajko i cukier waniliowy. Całość siekamy, potem szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie smarujemy foremki odrobiną margaryny. Używamy do tego pędzelka, to najwygodniejszy sposób. Wyciągamy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy placek na grubość 2mm. Wykrawamy
Gotowanie moimi oczami