ciasto - 164325 przepisów (strona:4156/10955)

Prosty chleb pszenno-żytni 215

100g mąki żytniej 600g mąki pszennej chlebowej 300ml ciepłej wody (nie gorącej) 150ml mleka ciepłego płaska łyżeczka cukru 2,5 łyżeczki soli 7g drożdży instant 25g masła  Przygotowanie: Ciasto można wyrobić na dwa sposoby. Włożyć wszystkie składniki do maszynki do pieczenia chleba lub też wyrobić je ręcznie. W przypadku tej drugiej opcji wszystkie suche składniki po przesianiu mąki(...)dodaniu ciepłego masła mieszamy i podlewamy mlekiem oraz wodą, ugniatając. W razie potrzeby miskę należy podsypać mąką. Ciasto należy wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie pulchne i elastyczne. Pozostawić w misce do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu uderzyć w ciasto i ponownie wyrobić dość szybko. Uformować chleb. Przykryć ściereczką i odczekać do ponownego urośnięcia

ChilliJemy
Kakaowe rogaliki z powidłami 252

Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam z kakao. Dodaję masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty.  Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
warstwowa sałatka z brokułem 455

* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze

Domowy Smak Jedzenia
Szybki mazurek z migdalami czyli poWeekendowe Lakocie odc.115 210

Rzadko piekę mazurki na święta. Zazwyczaj muszę zjeść je sama bo nie ma chętnych. Z tym ciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy a na zbliżającą się Wielkanoc upiekę raz jeszcze. Słodka masa, która pysznie chrupie, aromatyczny, maślany spód. Czego chcieć więcej??? Przepis znaleziony u Liski . Szybki mazurek z migdalami ciasto: 90 g miękkiego masła(...)utworzyło grubsze ranty na brzegach. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Kiedy zacznie się karmelizować (po ok. 5 minutach), dodajemy migdały. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na cieście rozkładamy marmoladę i wykładamy masę. Wygładzamy nożem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i jeszcze ciepłe kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
domowy wielkanocny likier jajeczny – ajerkoniak 673

składniki: 4 surowe żółtka (jajka z domowego chowu) 300 g mleka skondensowanego, niesłodzonego 160 g cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 200 ml spirytusu opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
Babka bananowa z lukrem z czerwonej pomarańczy 289

Szukam wielkanocnych inspiracji, testuję przepisy. Nie ma jak zapach świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Dzisiaj przepis na babkę bananową do której przygotowałam lukier z czerwonej pomarańczy. składniki na ciasto: 100 g cukru 4 jajka 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 1 cytryna starta skórka z jednej cytryny oraz czerwonej pomarańczy(...)szklanki śmietany 18% składniki na lukier z czerwonej pomarańczy: sok z 1 czerwonej pomarańczy 10 łyżek cukru pudru (łączymy składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji) wykonanie ciasta: 100 g cukru ucieramy z masłem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz  dodajemy startą skórkę z cytryny

noteskulinarnyfiga
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami + film 443

wyjątkowe okazje. składniki na tortownicę 23 cm                        spód ciasta 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 170 g masła                      masa serowa(...)chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną masę  dokładnie rozprowadzamy po wierzchu

Smakowite Dania
Chleb pszenny na zakwasie 233

formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 400 ml wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk(...)pieczenia. Odważyć 900 g zakwasu, dodać mąkę, wodę i sól, wymieszać i wyrobić, żeby uaktywniła się siatka glutenowa. Przed wyrabianiem ręce oprószyć mąką, tak samo stolnicę/blat kuchenny. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to dosypać mąki i nadal wyrabiać. Nie należy jednak przesadzać z mąką, żeby chleb nie wyszedł za suchy. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym

Passions hobbies life
Zawijasy czosnkowe, pietruszkowe 210

wsypać mąkę i drożdże [ ze świeżych zrobić rozczyn], wymieszać. Dodać resztę składników, oprócz wody. Mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem i stopniowo wlewać po trochu wodę [tyle wody, by ciasto uformowało się w jednolitą kulę]. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę [ ja posiekałam , bo praski nie mogłam znaleźć haha] . Masło roztopić w garnuszku(...)przestudzić. Do letniego masła wrzucić czosnek lub posiekaną natkę pietruszki, dodać trochę soli. Odstawić by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmarować masłem z czosnkiem lub pietruszką.Ciasto złożyć w pół i pokroić w ok. 2-3 cm [ u mnie węższe] szerokości pasy (długość

Moje domowe kucharzenie
jaja faszerowane serem fetą i suszonymi pomidorami 231

składniki: 5 jajek 2 łyżki sera feta 4 suszone pomidory z zalewy z oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Jajka zapiekane w cieście filo z pesto, pomidorkami i serem mozzarella 220

Święta. Danie można przygotować również w kokilkach i wbić po jednym jajku. Wtedy porcje będą mniejsze. Spektakularna odsłona jajek idealna na śniadanie. Składniki (na 2 duże porcje): 2 płaty ciasta filo 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 50 gram sera mozzarella 1/2 szklanki pesto z bazylii* szczypta soli i pieprzu listki bazylii do dekoracji masło do wysmarowania foremek Bazyliowe pesto(...)łyżki orzechów pinii lub nerkowców szczypta soli i pieprzu jeśli jest taka potrzeba to kilka łyżek wody by pesto było kremowe Całość miksuję na gładką pastę. Pierwszy płat ciasta filo smaruję połową pesto, składam na cztery części a każdą z nich staram się smarować pesto. Tak samo postępuję z drugim płatek. Dwa naczynia żaroodporne: kokilki lub tartaletki ceramiczne

Mango Papaja
Mocno czekoladowe naleśniki z bitą śmietaną i granatem 163

Russell Hobbs urządzenie do smażenia naleśników posiada łatwy w obsłudze system nagrzewania i 30-centymetrową nieprzywieralną powłokę. Dzięki temu można sprawnie przygotować idealne naleśniki. Odpowiednio zaprojektowane krawędzie sprawiają, że ciasto nie kapie na blat. W ten sposób unikamy bałaganu w kuchni. W zestawie znajduje się wałek, który zapewnia jednolitość rozmiaru i kształtu. Za pomocą przycisku nagrzewamy płytę, a następnie wlewamy(...)ciasto i rozwałkowujemy. Sprawdzamy, czy dolna część jest odpowiednio usmażona i obracamy za pomocą dołączonej do zestawu łopatki. Płyta ma taką samą temperaturę na całej swojej powierzchni, dzięki czemu naleśniki są równiejsze niż w przypadku stosowania patelni. Nie łamią się i nie przywierają do płyty, więc nie mamy żadnych spalonych kawałków. Szereg przydatnych funkcji zapewnia szybkie i bezproblemowe przygotowanie pysznych

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki z pieczarkami 245

które uwielbiam. Sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię. Lubię naleśniki na słodko (  takie jak te  )  i na wytrawnie. Smakują mi pod każdą postacią. Przygotowanie ciasta do tej potrawy zajmuje trochę czasu i jest może bardziej skomplikowane niż ciasto tradycyjne- ale wierzcie mi warto. Naleśniki powstają puszyste i konkretne. Nadają się i do farszów wytrawnych(...)słodkich. Polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę

Pobite gary Barbary
Bułki pszenne 450

stopni, wyłączam go i tam umieszczam miskę z zaczynem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę, sól i ostudzone masło. Całość wyrabiamy około 3- 4 minuty, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (na początku wyrabiania klei się bardzo). Jeśli ciasto jest za luźne, dosypujemy szczyptę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem(...)godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich bułki. Bułeczki lekko oprószamy mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na pół godziny. Po tym czasie, bułki przecinamy stroną noża na pół (prawie do samego spodu

Smak mojego domu
Zawijaski drożdżowe z serem, szczypiorkiem i czosnkiem. 206

Wykonanie : 1. Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło(...)roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. 3. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy posmaruj masłem z czosnkiem,posyp szczypiorkiem i startym serem. 4. Ciasto złóż w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania