ciasto - 164325 przepisów (strona:4155/10955)

Najlepszy sernik wiedeński 284

Uwielbiam serniki . To moje ulubione ciasta chociaż niektórzy twierdzą, że sernik to nie ciasto . Coś w tym jest, szczególnie w przypadku sernika wiedeńskiego, który nawet nie ma spodu z herbatników czy kruchego ciasta. Jest jednak puszysty, wilgotny i niezwykle pyszny. Lubię tę subtelną i kremową słodycz masy serowej. Mój sernik jest słodki, ale nie za słodki. Jest(...)warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może je dodać do serowej masy, ale ja wolałam upiec go bez niczego. To mój sernik nad serniki. Rzekłam ja, Pyza, wielki

Smaczna Pyza
Naleśniki z bananem i czekoladą 195

Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy została żoną francuskiego króla. Nie znam osoby która nie lubiłaby naleśników. Jak przygotować idealne naleśniki? Ciasto powinno być płynne, aby dobrze rozprowadzało się na patelni i obowiązkowo powinno odpocząć po przygotowaniu. Ważne jest też aby smażyć je na dobrej patelni, którą należy porządnie rozgrzać zanim usmażymy pierwszego naleśnika(...)Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Dodatki są tu sprawą drugorzędną, każdy ma swoje ulubione: dżem, czekolada, twaróg lub świeże owoce.   Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli odrobina oleju do smażenia naleśników Krem bananowy: 1 waniliowy serek homogenizowany 2 banany Sos czekoladowy

Smakowity Blog Kulinarny
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 184

mieć.Baranek czy zajączek zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku(...)następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.Ubić pianę z białek,wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka i zajączka.Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Wyłożyć ciasto do połowy foremek i piec ok 45 min w temp. ok. 180 st C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami 161

kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej misce mieszam przesianą mąkę, cukier, sól i podgrzane mleko z pozostałymi składnikami. Dokładni wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Świeże zioła siekam bardzo drobno. Kiedy ciasto wyrośnie dodaję siemię lniane, kminek, suszone i świeże zioła. Dokładnie mieszam i umieszczam ciasto(...)keksówce. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak by podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką 193

włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem(...)posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 223

pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru(...)pieczenia. Na jeden  z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz je dłonią, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Pokrój ciasto na kwadraty i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut. Następnie wyjmij na kratkę i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulę.  Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki

Smiling Shrimp
Parzaki w nowoczesnej i tradycyjnej odsłonie, czyli świętujemy tłusty czwartek 198

ksylitolem (cukrem) ubij na puszystą masę. Do powstałej masy dodaj laskę wanilii (cukier waniliowy) i przesianą przez sitko mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże, sól. Piwo podgrzej, a następnie dodaj do ciasta. Olej kokosowy (masło) rozpuść i również dodaj do ciasta. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godz. Z wyrośniętego ciasta formuj bułki i wkładaj do środka

Smiling Shrimp
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 304

piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka(...)sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy serowej dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj lub powoli zmiksuj. Dodaj partiami pianę z białek i ręcznie łyżką lub trzepaczką połącz.  Wyłóż ciasto na tortownicę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz min. 60 minut. W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową (matową stroną w dół) tak, by nie dotykała sernika. Po upieczeniu pozostaw

Anioszek w kuchni
Chlebek naan bez drożdży 265

Blachę do pieczenia wsuń na środkowy poziom. Na dół wstaw naczynie z wodą. Jest ono po to, by chlebki nie wyschły. Wbij jajko, wlej mleko i wymieszaj. Ręcznie wyrób ciasto. Będzie ciężkie i dość mokre, miękkie. Ale po paru minutach porządnego wyrabiania samo odchodzi od rąk.  Przykryj ściereczką i odstaw na ok 10-15 minut, aby odpoczęło. Dodaj oliwę(...)olej i ponownie wyrób ciasto, aby cały tłuszcz połączył się dobrze z ciastem. Odrywaj kawałki ciasta wielkości łyżki i rozpłaszcz ręcznie, rozciągnij w nieregularny kształt koła. Możesz też je rozwałkować. Będą cieńsze i prawdopodobnie bardziej kruche. Następnym razem spróbuję. Dziś formowałam ręcznie, więc były różnych kształtów i nieregularnej grubości. Mimo to super się wypiekały. Na górę można posypać czarnuszkę

Anioszek w kuchni
Jagodzianki zimową porą 144

Dlatego też wczorajsza aura popsuła mi humor, a dziś skutecznie poprawiałam go zakupami i... jagodziankami :-) Kiedyś już jagodzianki prezentowałam, dzisiejsze jednak wykonałam wg innej receptury. Wyszły równie pyszne, a ciasto było fajnie puchate :-D Cały czas mam jednak problem z ich zawinięciem, tak aby się nie rozkleiły i nie puściły soku. Jeśli ktoś z Was zna na to sposób(...)odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne ale dosyć zwarte i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za twarde dodajemy (cały czas wyrabiając) po trochu resztę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

peggiwkuchni
Francuska plecionka z mięsem 190

Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje:    1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego    200 g wędzonego boczku(...)pieprz czarny Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową, na którą wykładamy mięso. Ciasto zawijamy w zgrabną plecionkę zaginając na mięso

peggiwkuchni
Smak lata 163

proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy(...)ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc z mieszanka owoców. Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Muffinki z owocami Muffinki z owocami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 182

mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do połączenia się składników a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

peggiwkuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 192

krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze. Krokiety z kapustą i grzybami KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Na ciasto: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jaja 2 szklanka mleka 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody (dolewamy stopniowo jeśli ciasto jest za gęste) olej do smażenia Na farsz: 1 kg kiszonej(...)łyżki mąki i zasmażamy. Dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy

peggiwkuchni
Nie masz czasu gotować? Skorzystaj z usług cateringowych! 229

Gotowanie to przyjemność i pasja wielu osób, jednak nie zawsze mamy czas na regularne przygotowywanie posiłków. W biegu dnia codziennego i w natłoku zajęć warto skorzystać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania