Ciastka są chrupkie jak chipsy i nawet po 2-3 dniach nie tracą na jakości. Smakują jak delikatne faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam. Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50 ciastek: 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru mąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej śmietany olej do smażenia na głęboko Podane składniki(...)rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż 4 cm na dnie. Rozetki włożyć do oleju aby się mocno rozgrzały, następnie rozgrzane foremki zanurzamy w cieście do około 3/4 wysokości i wkładamy do oleju. Ciasto powinno się odkleić od foremki i upiec na blado złoty kolor w przeciągu 30 sekund. Choć ten czas zależy od stopnia
Jadło i czytadłoJeden z pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni. Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej? TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej(...)mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca na ok 40 minut. Ciasto powinno być
Dzieje kuchennej WiewióryPokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne mleko, szczyptę soli i jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać(...)każdy kawałek mięsa obtoczony był w cieście. Miseczkę z ciastem i mięsem mięsem przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem mięsa wyciągnąć je z lodówki i przygotować zamykany pojemnik. Do pojemnika wsypać mąkę. Kawałki mięsa umieścić w pojemniku, zamknąć go i potrząsać nim tak aby mięso się w niej obtoczyło. W między czasie rozgrzać
Krakowskie smaki Anirondelka, rozpuszczamy na małym ogniu, studzimy. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt i mieszamy hakiem robota, wlewamy masło i zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie, ale ja wolę sobie ułatwiać Zycie w kuchni. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy na ok. ½ cm (pamiętajcie aby delikatnie blat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjabłka Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, później mąkę, cynamon, kakao i na końcu sodę. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach C przez(...)upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąKurczak w cieście Składniki: filet z kurczaka - 400 g przyprawa kebab - gyros Ciasto naleśnikowe : mleko - 1 szkl jajko - 1 szt mąka - 1 szkl papryka słodka sól i pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Kurczaka dobrze obsypać przyprawą kebab- gyros, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto naleśnikowe(...)miski wsypać mąkę, dodać mleko , jajko, dobrze zmiksować. Następnie dodać przyprawy, wymieszać. Zanurzać kawałki mięsa w cieście i smażyć w bardzo głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Wybierać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusipieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych
Domowy Smak Jedzeniacieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki. Składniki: Biszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru(...)wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotujezrobić klikając tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan(...)podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu
Pasje Jolkinowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych(...)cukru 8 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami i ziemniakami. Następnie dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy bochenek, który przekładamy do koszyka do wyrastania
Smakowity Blog KulinarnySernik, szczególnie na zimno, to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać do przygotowania sernika. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i gwarantuję, że wcale nie gorzej smakuje! tortownica o śr. 26cm Masa I: 400g białego mielonego sera, 200g gorzkiej czekolady (u mnie(...)żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g mlecznej czekolady, łyżka oleju, 120ml śmietanki 30%. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze w kąpieli wodnej
Z miłości do słodkościposypania i oczywiście foremka na druciku Mleko, mąkę, jajka i cukier miksujemy. Teraz zaczynamy zabawę :) W garnku rozgrzewamy olej, wstawiamy foremkę, aby dobrze się nagrzała. Nagrzaną foremkę zanurzamy w cieście tak, aby ciasto sięgało górnej krawędzi foremki i natychmiast przenosimy do garnka z olejem. Chwilę przytrzymujemy, aby ciasto nabrało kształtu i odpadło od foremki. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia(...)obracamy i wyjmujemy patyczkiem na ręcznik papierowy. I tak do wyczerpania ciasta. Wystudzone możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Maminek kulinarnyBanoffee to pyszne ciasto bez pieczenia. W swoim składzie ma puszystą i słodką bitą śmietanę, delikatne banany i masę toffi. I to właśnie bananom i masie toffi zawdzięcza swoją nazwę. Ciasto to wyglądem przypomina słynnego 3 Bita. Ale tylko wyglądem bo w smaku jest już zupełnie inne. I powiem Wam, że dla mnie(...)układamy na herbatnikowy spód. Na banany wylewamy masę kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy do śmietany. Gotową masę przekładamy na nasze ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Passion of Cookingskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu
Domowy Smak Jedzenia