ciasto - 164325 przepisów (strona:4144/10955)

Drożdżówki z serem i kakaem 208

dziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki. Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;) Składniki: pół szklanki letniego mleka 10g drożdży 25-30 dag mąki 1 jajko ćwierć(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy

Idę coś wszamać
Serowe i kakaowo-babanowe rogaliki drożdżowe 304

Druga propozycja na dziś, wczoraj, zrobiłam dużo ciasta drożdżowego, początkowym zamysłem były tylko drożdżówki , ale zrobiłam z większej ilości składników i z reszty postanowiłam stworzyć rogaliki. Są w dwóch wersjach, jedne serowe, drugie bananowo-kakaowe. Będą pyszne do popołudniowej kawusi ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli(...)rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy

Idę coś wszamać
Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiemniedźwiedzim i olejem rzepakowym 204

witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta  Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej 75 g schłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko,  schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki(...)liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego na tarce Przygotowanie: Ciasto Rozgrzej   piekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką.  Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj na prostokąt, podziel

SzczyptaSmaQ
Gofry czekoladowe z migdałami 408

Przy okazji wpisu o naleśnikach czekoladowych wspomniałam o tym, że ciasto myślę wykorzystać też na gofry. Tak też się stało. Trochę obawiałam się czy gofry wyjdą chrupiące. Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał się(...)szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka 500 ml pełnotłustego mleka 50 g stopionego masła Przed zrobieniem ciasta należy podłączyć gofrownicę, żeby się dobrze nagrzała. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać sól, cukier, jajka, mleko i przestudzone masło. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać

Niebieski kubek z kawa
Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 283

Delikatny i puszysty sernik cytrynowy – pomysł i przepis własny. Przepis brał udział w konkursie Delecty Sernik… ach czasem myślę, że nie ma lepszego ciasta. Moja rodzina go wprost uwielbia. Często piekę serniki, ale za każdym razem staram się by były inne. Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym(...)czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że tak przygotowany sernik wyjdzie nawet z bardzo wilgotnego sera z wiaderka. Spróbujcie. Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 2016-05-02 22:08:09 Write a review Save Recipe Print 0 calories

Słodkie okruszki
Pyzy z mięsem 217

pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące ziemniaki przez praskę. Dodać do ziemniaków mąkę, sól, jajko. Wymieszać i zagnieść na gładką masę. Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, czas 10 sek, obroty 5 – dodać mąkę, sól, jajko, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta Nadzienie – na patelni rozgrzać(...)Wykonanie – cały czas przy formowaniu pyz podsypywać je mąką, nie będą nam się wtedy kleiły do rąk. Są dwa sposoby przygotowywania pyz : 1. uformować wałek z ciasta, pokroić na dwu centymetrowe plastry. Każdy spłaszczyć i położyć porcję farszu. Zakleić i uformować okrągłą pyzę. Rozłożyć uformowane pyzy na obsypaną mąką stolnicę. Lub 2. Łyżką nabierać porcję ciasta, obtoczyć w mące

Kuchnia Pokoleń
grillowane żeberka wieprzowe 193

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki

Domowy Smak Jedzenia
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 263

lubiane przez domowników. Dziś zapraszam Was na wspaniały i bardzo delikatny sernik z makiem  i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Pierwszy raz go upiekłam na Święta, ale takie ciasto doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie.  Delikatny sernik z makiem i nutą(...)krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku

Słodkie okruszki
CIASTO TROPIKANA 517

Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru(...)Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia. 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę owocową. 4.Galaretk

słodki bratek
Muffiny z boczkiem i szpinakiem 232

suche składniki: mąkę, ser, sól, proszek do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubij jajka, dodaj kefir oraz roztopione masło, wszystko wymieszaj. Następnie mieszankę mokrą wlej do mieszanki suchej i wymieszaj ciasto. Dodaj szpinak oraz boczek i delikatnie wymieszaj.  Ciasto przełóż do 12 papilotek i piecz muffiny przez 20 minut na złotobrązowy kolor w rozgrzanym piekarniku na 200 C. Smacznego

Niezły Młynek
syrop z pędów sosny 2016 199

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 0,9 l młodych pędów sosny ok. 500 g cukru wykonanie: Młode pędy sosny zrywamy z dala od drogi. Następnie wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 227

CIASTO CZEKOLADOWE z masą serowo-orzechową jest ciężkie i słodkie. Dodatek... Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Szparagi w cieście francuskim 239

Składniki: ciasto francuskie (1 opakowanie 375 g) szparagi (18 szt.) pieczarki (2 duże) sezam (2 łyżki) tofu wędzone (5 dag) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1-2 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Odcinamy twarde końcówki szaragów. Resztę gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy sezam(...)wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę tofu. Solimy i smażymy jeszcze przez chwilę. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy co kilka centymetrów po 3 szparagi i posypujemy mieszanką pozostałych składników. Przecinamy ciasto pomiędzy grupkami szparagów. Podwijamy brzegi lub sklejamy je ze sobą. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni aż ciasto będzie rumiane

Weganka gotuje
WŁOSKI CHLEB BEZGLUTENOWY 239

oliwek (u mnie czarne i zielone) - 50 ml oliwy z oliwek WSZYSTKIE SKŁADNIK I oprócz oliwy i oliwek wrzuć do misy i miksuj kilka minut do połączenia wszystkich składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. DODAJ OLIWĘ ORAZ OLIWKI , ponownie wymieszaj. Niektóre oliwki się pokruszą, ale tym się nie przejmuj, tak ma być. PIEKARNIK ROZGRZEJ DO 200 stopni(...)zaparuj, ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut- w tej fazie chleb nie wyrośnie spektakularnie, drożdże tylko ruszą. Ciasto delikatnie skrop wodą i posyp oregano, wstaw do zaparowanego piekarnika. PO 20 MINUTACH wyjmij chleb z foremki i wstaw go do piekarnika na kratkę na kolejne 20 minut. Dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę

Kuchnia bezglutenowa Loli
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 254

Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już od samego czytania cieknie ślinka! Takie pierożki robi się błyskawicznie i są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad dla dzieci i dorosłych, jak i np. danie na imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się(...)łyżki * śmietana 30% – ok. 1/3 szkl * masło – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: TORTELLINI: Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki. Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania