składniki: 240 g ciecierzycy z puszki (1 puszka) 1 awokado 1 czerwona cebula lub 1 ząbek czosnku garść świeżych liści bazylii lub natki pietruszki 1 łyża
Domowy Smak Jedzeniaczarny sezam Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć(...)ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagnieść by odgazowało i przełożyć do formy 25*12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia ale już na około 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 250 stopni
Ala piecze i gotujeweselnych malutkich słoiczków- przepysznym, czuję że zgłosimy się po wiadomość kto jest dilerem tego cuda). To moja pierwsza chałęcja w życiu- do tej pory bałam się jak ognia drożdżowych ciast, uważając że mi to na pewno nie urosną. No więc urosną- i to nawet trochę za bardzo, jak się zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy(...)wylądował na karcie graficznej...). Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiewamy, mieszamy z resztą cukru, solą, roztrzepanym jajkiem, ciepłą wodą, roztopionym masłem i rozczynem. Wyrabiamy gładkie ciasto (tak, będzie się lepić, ale wcale nie tak strasznie jak zawsze myślałam), robimy kulę i w misce, przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto
les mirabellesniewielkie rozmiary pozwalają na spróbowanie innych przekąsek . 2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij wycinać szklanką małe krążki. Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka soli zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyzka oliwy(...)oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź. Piecz w 220 stopniach 15 minut. Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka chwil
AZgotuj!składniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 jabłko 2 małe marchewki 2 małe buraczki ok. 1-2 cm imbiru wykonanie: Jabłko, marchewki, buraczki i imbir obieramy, kroimy
Domowy Smak Jedzeniażółtego, 1/2 łyżki suszonego koperku, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. We wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz oliwę. Wyrabiam ciasto, tak aby było elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Dzielę na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję(...)około 5 minut na oleju. Rybę kroję na mniejsze kawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasipieczarkami przygotowałam dziś na obiad na miedzy narodowy dzień pizzy, często też przyrządzam ją na piątkowe kolacje, jest bardzo smaczna. Podałam ją z sosem czosnkowym od firmy Roleski , ciasto posypałam przyprawą do pizzy od firmy Skworcu . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatkowo(...)drożdże wymieszane z niewielką ilością letniej wody, mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż zaczyn zacznie pracować. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto, pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na duże koło, smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w plasterki
Bajeczna Kuchniasię pienić. Do zaczynu dodajemy "kogel-mogel" - utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i spirytus. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy nie dłużej niż 15 minut. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę. Posypujemy z góry delikatnie mąką(...)przykrywamy ściereczką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Wykrojone kawałki rolujemy w dłoniach na zgrabne kuleczki nakładając do środka troszkę marmolady. Ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Pączki smażymy w dużym rondlu na głębokim tłuszczu. Wkładamy je do tłuszczu "brzuszkiem" w dół. Podczas smażenia patyczkiem obracamy je na drugą
Pyszności SłodkościHerbata to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprawda, dopiero kończymy karnawał, jednak to nasze pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się na nim kilka tematycznych przepisów. Zaczynamy od baby, ciasta które obok mazurka, jest znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych. Nasza dzisiejsza baba jest z kremowym serkiem i moim ulubionym mlekiem w proszku Bardzo prosta do wykonania co ważne, nawet jak troszkę(...)serek i dokładnie wymieszać. Dodawać pojedynczo jajka mieszając. Dodać mąkę, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Wszystko miksujemy. Formę do babki wysmarować, oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ok. 1 godziny. Babkę można dowolnie udekorować, u nas tym razem posypana cukrem pudrem. Ania
Ania i Marcin gotująpaprykę kroimy w kostkę i rozdrabniamy w blenderze. Do robota kuchennego przekłądamy rozdrobnione sładniki, dodajemy przesianą mąkę, wode drożdze pokruszone przyprawę do pizzy, cukier sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie wierzch chleba smarujemy jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni i pieczemy nasze ciasto przez ok 60 min na dolnym poziomie piekarnika (mój piekarnik ma pod środkowym poziomem jeszcze dwa i ja piekłam na 2 od dołu). Po 20-30 min jak zobaczymy że nasze ciasto się mocno rumieni od góry możemy przykryć je papierem do pieczenia z wierzchu
Piekielna Kuchnia Patipokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki(...)ściereczką i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę mleka, sól, olej i zagniatamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto, ale nie krócej niż 10 minut. Teraz ciasto oprószamy mąką, miskę znów przykrywamy ściereczką i całość znów przekładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. NADZIENIE: 2 łyżki oleju
Rozpustne gotowaniedużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min. Do dużej misy w której będzie wyrabiane ciasto wsypać połowę mąki, sól, rozczyn z drożdży, mleko i wyrabiać, najlepiej robotem z końcówką typu "hak" dosypując resztę mąki, wody i masło. Wyrabiać ok 15min. Ciasto powinno odchodzić od ścianek(...)misy. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, nie wyrabiać. Uformować wałek i nożem odcinać kawałki ciasta. Formować bułeczki i układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie pozostawić od podrośnięcia na ok. 15min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.180
Maślane ciasteczkoteż dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia, zagnieść sprawnie. Formę posmarować masłem, wyłożyć na nią ciasto aż po same brzegi. Włożyć do lodówki przykryte folią, by się schłodziło (około pół godziny(...)smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczywa. Tym razem postanowiłam upiec kruche babeczki i podać je z pastą. Przygotowałam je na kolację, bardzo nam smakowały, do pasty dodałam szynkę od firmy Hańderek . Składniki: Ciasto: 250 gram mąki orkiszowej 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Farsz: 10 jajek ugotowanych na twardo 200 gram szynki z wędzarni Hańderek 5 łyżek majonezu(...)łyżka musztardy Sól, pieprz Tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól, zagniatamy ciasto, zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wstawiamy do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy na grubość 0,5 cm, ciastem wylepiamy foremki. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchnia