ciasto - 163312 przepisów (strona:4132/10888)

Pumpernikiel 486

żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 150 g wrzątku Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej(...)niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać do  połączenia  się  składników.  Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta dodać 1 łyżkę oleju i krótko wyrobić. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM 170

poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i  odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny). Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) ok. 300 ml ciepłej wody wyrośnięty zaczyn Wykonanie:  W dużej misce łączymy ze sobą(...)wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać mąką) i wkładamy do foremki wyłożonej

Walijskie Pichcenie
Pączki! 343

parze. Jajko i żółtka ubić z cukrem, w trakcie miksowania dodać cukier waniliowy. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, roztopioną przestudzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto ręką, w razie potrzeby dosypywać po troszeczku mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, nakryć miskę ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta odkrawać małe kawałki(...)formować placuszki. Na każdym nakładać łyżeczkę powideł. Zlepić brzegi i uformować kulkę, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Olej będzie wystarczająco gorący, gdy ciasto będzie pływać. Trzeba pamiętać by tłuszcz nie był za gorący bo wtedy pączki będą surowe w środku. Pączki smażymy na złoto-brązowy kolor, odwracając w połowie smażenia. Po osączeniu z tłuszczu posypujemy

Magia jedzenia.
Drożdżowe Oponki 164

Dzisiaj widziałam w TV pączki, moja córeczka poprosiła mnie bym zrobiła...więc zrobiłam Oponki Drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach...bardzo delikatne. Dro ż d ż owe Oponki SKŁADNIKI:  3,5 szkl. mąki 25 g drożdży Babuni (sprawdzone i piekę na nich od lat) 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka spirytusu bądź rumu(...)rozczyn powiększy swoją objętość, wlać go do miski z mąką, dodać resztę składników (żóltka, sól, spirytus, druga połowa mleka i margaryna i wyrobić ciasto.  Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać krążki a w środku zrobić mniejszą dziurkę

Moje Słodkie Piekiełko
Maślane ciasto z jagodami 161

Dzisiaj podam Wam przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju  - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3  łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru(...)drugiej misce suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy.  Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Puszysty Delikatny Sernik 749

Polecam sernik mojego autorstwa najlepszy jaki jadłam do tej pory, jest mokry, delikatny, rozpływa się w ustach... SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 4 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 szklanka cukru kryształu 3 żóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka ucieramy z cukrami  i margaryną (masłem) na puszystą masę. Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec ok 1 godz

Moje Słodkie Piekiełko
Sernik z rosą 204

Pyszny sernik z dodatkiem pianki bezowej ;) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 30 dag mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa(...)szklanki oleju 3/4 cukru kryształu Jajka z żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej  mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy

Moje Słodkie Piekiełko
Wegańskie muffinki z domową konfiturą 210

powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem(...)pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!) Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając

FitKot
Bezglutenowe ciasto bakaliowe 118

Baaardzo bakaliowe ciasto, idealne na kawy w zimowe popołudnia. Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie ma czekolady. Ciasto jest bardzo słodkie (to dzięki bakaliom) więc jedynym kawałkiem bez problemu zaspokoicie apetyt na cukier

Milion Smaków
Gofry - super lekkie i chrupiące 14430

Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej(...)jajko Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło  odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z mąką żytnią 214

ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się nieznacznie kleić). Od razu odrywać po kawałku ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować długie, cienkie wałeczki. Odkrawać kopytka(...)wypłynięcia na niedużym ogniu. Można, tak jak ja, wrzucić partię ugotowanych kopytek na patelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku

Smakołyki Asi
Parówki w cieście francuskim 154

Parówki pieczone w cieście francuskim są smaczne i szybkie do przyrządzenia, polecam na szybkie śniadanie lub kolację.  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 6 parówek 100 gram tartego żółtego sera ketchup łagodny Roleski zioła do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na desce, kroimy na 4 prostokąty, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy ciasto, układamy parówki

Bajeczna Kuchnia