ciasto - 163312 przepisów (strona:4134/10888)

Pijak 234

ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.   Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka serowo-cebulowe (z serka topionego) 146

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem: klik .  Postanowiłam zmodyfikować ciasteczka - dodając suszonej cebulki. Ciasteczka posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche. Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup. (Max 40 sztuk) 200g serka topionego (2 sztuki) 200g mąki 125g margaryny Dodatkowo: 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg gustu(...)cebulki (idealna jest z firmy SYS ) przyprawy do posypania (opcjonalnie; u mnie czarnuszka) Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (z solą i suszoną cebulką) na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w zamrażalniku - około 40 minut. Po tym czasie cienko (*) je rozwałkować (na grubość około 3 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto lekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć

Di gotuje
Kotlety schabowe w cieście naleśnikowym 179

zwykłe kotlety schabowe za bardzo się nie znudziły polecam zrobić je w trochę inny sposób niż w tradycyjnej panierce. Tym razem przygotowałam je w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, soczyste i pachnące przyprawami. Kotleciki podałam z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z zielonej sałaty z rzodkiewką.  5 kotletów schabowych bez kości 2 jajka 1 szklanka mleka ok 1 szkl mąki pszennej(...)Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kotlety, przykryć folią i odstawić na ok pół godziny. Do miski wbić jajka, wlać mleko i dodać tyle mąki aby otrzymać dosyć gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto przyprawić wg uznania słodką papryką i przyprawą gyros. Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety maczać w cieście i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor

Smakołyki Asi
torcik kiwi 195

owoce kiwi Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty.  Dolny blat biszkopta ułożyć na talerzu, zapiąć wokół ciasta(...)obręcz tortownicy lub rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pralinki z malinami i białą czekoladą 137

Wykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej, przyjemnej

Świat Ciasta
kotleciki z ciecierzycy 156

składniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 -5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z lukrecją i orzechami 187

leipä - 'chleb' . Pieczywko to z zasady krótko wyrasta, więc bochenek nie będzie zbyt wysoki. Miąższ jest zwarty, ale za to wilgotny i niekruszący się. Dodanie korzenia lukrecji do ciasta chlebowego i posypanie nim bochenka z wierzchu, pysznie komponuje się ze słodyczą melasy, która też jest tu głównym składnikiem.  Podsumowując, jest to szybkie w przygotowaniu i smaczne pieczywko dnia codziennego(...)przed pieczeniem W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dodać zmielony w młynku do kawy korzeń lukrecji oraz

Grunt to przepis!
smaczne aromatyczne pierogi z kiszoną kapustą i prawdziwkami... 160

olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku mąkę, gorącą wodę, jajko, sól, olej wsypać do robota i wyrobić hakiem na sprężyste ciasto,można też wyrobić ręcznie, ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut FARSZ: ilość składników wg potrzeby: kapustę ugotować z marchewką, prawdziwkami do odparowania wody, na oleju podsmażyć cebulkę(...)posiekaną kapustę z prawdziwkami doprawić pieprzem,solą i wystudzić - ciasto rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm, wycinać z ciasta placki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, pieprzem, kucharkiem - pierogi wkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty

W Mojej Kuchni Lubię
Zawijaski z serem i szynką z ciasta francuskiego 196

Zawijaski z ciasta francuskiego przygotowuję dość często, przede wszystkim dlatego, że są szybkie i banalne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. :-) Ser i wędliny mocno się przypiekają, co daje fantastyczny zapach i smak. Polecam nie tylko na imprezy, bo warzywnych zup pasują doskonale. 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek(...)granulowany, zioła prowansalskie 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.  2. Na ciasto rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy w rulon od dłuższej strony.  3. Kroimy na wąskie kawałki, układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i mięsem mielonym 1048

Jeśli nie zaopatrzyliście się jeszcze w foremki do rurek koniecznie to zróbcie. :-) Dotychczas przygotowywałam je w wersji na słodko, z kruchego ciasta i dopiero niedawno wpadłam na pomysł wytrawnej wersji. By było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco. 1 arkusz ciasta francuskiego 250g pieczarek 100g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz(...)jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy

Szefowa kuchni
HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE, czyli ciasteczka z kokosem 218

Kruche i pyszne ciasteczka z kokosem. Porcja dla 8 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) paczka margaryny (250 g) 8 łyżek wiórków kokosowych 8 łyżek cukru pudru 2 jajka (1 białko zostawić do panierki) mąka (ile potrzeba) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (panierka) 1 białko wiórki kokosowe Przygotowanie Zmieszać wszytkie składniki. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto nie powinno lepić się do rąk(...)Urwać kawałek ciasta, większy niż orzech laskowy, mniejszy niż orzech włoski. Uformować kulkę i obtoczyć górną cześć ciasteczka w jajku, a potem w kokosie. Układać na blasze posmarowanej margaryną. Upiec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Artykuł HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE, czyli ciasteczka z kokosem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
GÖZLEME, czyli tureckie placki 170

Każda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda(...)wyparuje. Zgnieść ser i wymieszać ze szpinakiem i przyprawami. Żeby zrobić ciasto, wymieszać wszystkie składniki bez wody. Wlewać wodę powoli i wyrabiać ciasto. Przykryć i odstawić na 10 min. Potem podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować cienkie i okrągłe placki. Posmarować olejem. Dwa przeciwne boki placka zawinąć do środka, na około 4 cm. Wierzchy boków posmarować olejem. Na środku placka

Tureckie Przepisy
BAZLAMA, czyli turecki chlebek pita 167

Dodać pokruszone drożdże i cukier do mleka, wymieszać dokładnie. Zostawić na 10 min. żeby drożdże wyrosły. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól i mleko z drożdżami i cukrem. Wyrabiać ciasto wlewając wodę w bardzo małych ilościach. Ciasto musi się lepić do rąk. Zostawić ciasto na pół godziny, żeby urosło o około 2 razy. Rozsypać mąkę na blacie kuchennym. Podzielić ciasto

Tureckie Przepisy
Bułeczki grahamki-odrobina zdrowia 144

cukier i łyżeczkę pszennej mąki,mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut by lekko podrosły. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży . Zagniatamy  ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodajemy  stopniowo pozostałą wodę.  Po ok. 10 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykrywamy(...)folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  . Kiedy ciasto podwoi objętość (po ok. 1 - 2 godzinach) wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy  na trzy części, każdą potem na pół.  Lekko natłuszczonymi dłońmi toczymy  z ciasta kule. Kładziemy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć na krzyż wierzch bułki ostrym nożem. Odstawiamy jeszcze

Swojskie jedzonko
Dyniowe donaty z pieca 155

minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy

Gotowanie moimi oczami