ciasto - 163312 przepisów (strona:4131/10888)

Kruche ciasteczka (baranki, króliczki) 171

szybkie i proste do przygotowania kruche ciasteczka w kształcie baranków i zajączków. Ciasteczka idealne na wielkanocny stół :) Wbrew pozorom przygotowanie domowych ciasteczek nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam!  Składniki na 3 duże blaszki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g) niecała kostka masła (180 g) 3 żółtka (z dużych(...)cukru pudru zwykły lub brązowy cukier do dekoracji Mąkę przesypać na blat. Zrobić dołek. Dodać żółtka, masło i cukier puder. Za pomocą noża, masło bardzo drobno posiekać. Następnie wyrobić ciasto (należy krótko wyrabiać, aby ciasto nie kleiło się do rąk!). Uformować wałek i przekroić go na 4 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i wykroić ciasteczka. Następnie

Ugotować
napój dyniowo jabłkowy 152

składniki 250 g miąższu z dyni (może być mrożona) 500 g jabłek sok z 1/2 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jabłka myjemy, wydrążamy środki, kroimy na

Domowy Smak Jedzenia
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym. 183

Ciasto bajka na 1 miejscu. 2. Ciasto Afrykańczyk na 4 miejscu . 3 .  Moje dwa ciast :  Snikers inaczej na 2 miejscu.  Babka z truflami na 8 miejscu  4 . Sałatka warstwowa  na 7 miejscu . 5 . Wiejski garnek na 9 miejscu . 6. Ciasto alla pleśniak na 8 miejscu

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowe ciasteczka budyniowe 3967

Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych. Z podanej porcji przygotujecie(...)proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem - dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego - na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy - każdą kuleczkę obtoczyć

Smakołyki Bereniki
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 146

wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie).  Wkładamy je do lodówki na pół(...)godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka  Po upieczeniu ciastka będą

Bon appetit mon amie
Pierogi z truskawkami i serem 163

duża garść truskawek    Przygotowanie: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około(...)ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką

Bon appetit mon amie
Chleb żytni razowy na miodzie 172

pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 100 g siemienia lnianego oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące.  Przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek(...)użyłam jednej 30 cm i 20 ) wysmarowanych oliwą i obsypanych mąką lub otrębami.  Foremki z ciastem przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na jego dnie wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez 45 do 50 minut. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut w piekarniku

Bon appetit mon amie
Paszteciki z kapustą i grzybami 168

prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około 20 sztuk) na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 100 g masła 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 400 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów(...)grzybów mun 2 cebule ziele angielskie kilka sztuk 3-4 liście laurowe sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka kminek Przygotowanie: ciasto: Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance mleka z dodatkiem cukru i jedną łyżka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią) Do misy przesypujemy resztę mąki

Bon appetit mon amie
Rogaliki krucho drożdżowe 140

łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciastoCiasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie.  Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę

Bon appetit mon amie
placki ziemniaczane z piekarnika 336

składniki: 1000 g ziemniaków 100 g marchewki 120 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej majeranek, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 208

podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut - po tym czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto powinno być energicznie zagniatane przez co najmniej 15 minut. - ciasto odstawiamy na 30 minut, aż podwoi swoją objętość - przygotuj kiełbaski sojowe- POLSOJA, zdejmij(...)nich folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać listki rozmarynu dla smaku Bułeczki posmaruj, roztrzepanym jajkiem i wstaw do pieca na 25 minut temp. 210 stopni C.  Można jeść lekko przestudzone! Smacznego! Buźka

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 220

dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało.  Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd! A więc... Do dzieła! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn 1/4 szklanki cukru(...)masła zimnego 50 g cukru Dodatkowo: truskawki mrożone lub świeże Przygotowanie: Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.  Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania). Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h  do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik adwokatowy 181

całą noc. Tak bardzo chciałam go zjeść, jeszcze jeden większy kawałek. Niestety wieczorem nie mam jak robić zdjęć, więc męczyłam się cały wieczór.  To zdecydowanie moje ulubione, ukochane ciasto i mogłabym jeść je codziennie. Po pierwszym kawałku przychodzi ochota na jeszcze...  Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)cukrem i jogurtem brzoskwiniowym, ciągle miksując wlewamy powoli adwokat. Do   gotowej masy dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia składników.  Łyżką nakładamy masę adwokatową do tortownicy, przy wlewaniu ciasta biszkopty nie zostaną na miejscu, więc należy robić to delikatnie. Gdy biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy

Gotowanie i blogowanie
biramisu 205

składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki meksykańskie 156

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone(...)gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto

Pobite gary Barbary