sałatka z serem feta i jajkiem 204składniki na ok. 4 porcje: 1 główka sałaty 1 opakowanie rukoli 200 g sera feta 4 jajka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowo kokosowe 193Szybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”. 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 szklanka oleju 0,5 szklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej(...)wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto trzymamy
VioletoweKucharzenie
Pierogi z Kiełbasą 240które z pewnością warto wypróbować . Pierogi z kiełbas ą to niezłą a lternatywa dla tradycyjnych pierogów - są idealną propozycją na codzienny, szybki i prosty obiad . Pierogi z Kiełbasą - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: ok. 70 0 g dobrej jakości kiełbas y 2 duż e cebul(...)drobną kosteczkę kiełbasę. Następnie d o zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę (jej część pozostawiamy na omas tę) i jeszcze chwilkę smażymy . Na końcu doprawiamy pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło
Słodka Strona
Rogaliki czekoladowe z marmoladą oraz "Wrzosowisko 2 i 3" 230rozdrobnionym masłem. Do mąki z dodatkami dodać rozbełtane widelcem jajko i mleko (najlepiej dolewać stopniowo, bo może się okazać, że będzie potrzeba tylko 200 ml). Wyrobić ręcznie gładkie ciasto, które powinno odchodzić od ścianek miski i odrywać się od rąk. Przykryć wyrobione ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (przy obecnych temperaturach zajmuje to ok. 20-30 minut). Wyrośnięte ciasto(...)wyłożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 4 w miarę równe części. Każdą część uformować w dysk, podwijając ciasto do dołu (patrz dwa zdjęcia obok). Dysk rozwałkować w koło o grubości ok. 3 mm. Każde koło podzielić na 8 wycinków kołowych. Przy zaokrąglonym brzegu tych wycinków układać po łyżeczce-dwóch marmolady. Czubki "trójkątów" zwilżyć wodą. Zwijać rogaliki
Weekendy w domu i ogrodzie
kulki serowe w prażonych orzechach 235składniki: 200 g twarogu śmietankowego 100 g sera topionego 100 g posiekanych prażonych migdałów 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 100 g łuskanych prażonych pestek z dyni
Domowy Smak Jedzenia
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 279wcześniej zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, jednak ja tego nie robiłam), posiekać na większe kawałki, połowę zostawić w całości i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto na cantuccini wyrabiać, aż stanie się elastyczne, a migdały "wcisną się" i nie będą z niego wypadać. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Na oprószonym mąką blacie ciasto uformować(...)pierogi leniwe), przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180'C i piec przygotowane ruloniki około 30 minut. Po tych czasie wyjąć ciasto i odstawić na kilkanaście minut, by ostygło. Kiedy będzie już tylko lekko ciepłe, pokroić je po skosie. Kromki cantuccini ułożyć znów na blaszce i podpiec jeszcze około 10-15 minut
Moje Qulinaria
Arabski chlebek z tahini 179łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem. każdą kulę rozwałkować(...)grubości 3 mm. Posmarować przygotowanym tahini i posypać cynamonem i ściśle zrolować. Następnie rulon skręcić jak sznurek, trzymając sztywno jeden koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągniety rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta włożyć pod spód, spiralnie skręconego chlebka. Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia wyrosniete chlebki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTO PIEROGOWE 216Genialne w swojej prostocie ciasto na pierogi. Z dodatkiem masła i jajka, których obecność znacznie poprawia smak i sprężystość ciasta. Sprawdza się szczególnie w przypadku "luźniejszego" nadzienia lub, gdy pierogi mają być mrożone. Łatwo się wyrabia, nie wymaga podsypywania mąką, zawsze wychodzi idealnie elastyczne i miękkie. Daje się bardzo cienko rozwałkowywać, super się rozciąga, dzięki czemu pierogi mają dużo farszu(...)ciepłej wody dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, wodę z masłem. Krótko mieszamy łyżką, wbijamy jajko. Wykładamy na blat, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto ( ok. 7 minut). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 2-3 mm., wykrawamy koła
cool and minty
KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 200smaku. Przekładamy do miseczki. Do ostudzonego farszu dodajemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. NALEŚNIKI : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i mleko. Mieszamy używając rózgi, aż otrzymamy gładkie ciasto bez grudek. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy do połączenia składników. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstości rzadkiej śmietany. Na dobrze rozgrzaną(...)patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżeczkę oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni. Na środek nieco uniesionej patelni wlewamy porcję ciasta i poruszamy nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno. Smażymy przez około 1 minutę, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz. Na każdy
cool and minty
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 217wody, ale osobiście uważam, że najlepsze są odsmażone "na chrupiąco", na niewielkiej ilości, dobrze rozgrzanego klarowanego masła lub oleju. Obowiązkowo podaję je okraszone podduszoną i słodką w smaku cebulką. Ciasto z dodatkiem gorącej wody, masła i żółtka jest tak ciepłe, elastyczne, mięciutkie i lekkie, że kilkuminutowa praca z nim to sama przyjemność i relaks. Dzięki leżakowaniu nie kurczy się(...)siekamy. Możemy także rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miseczki. PIEROGI : Do miski przesiewamy mąkę pszenna, dodajemy sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo wlewamy do mąki, jednocześnie mieszając ciasto widelcem. Dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Wyciągamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne ( przez około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
cool and minty
EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE 215każdej strony. Jeżeli chcecie, aby pączki były równe i okrągłe uformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać(...)misce ucieramy serek homogenizowany z jajkami i cukrem. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników w jednolite ciasto. Łyżeczką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy około 3-5 minut, w zależności od wielkości, aż będą ciemnozłote i usmażone
cool and minty
KOSTKA TIRAMISU 246tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć(...)śmietany. Ubitą śmietaną w 3 partiach dodajemy do serka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Powstały krem dzielimy na 2 części. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy kawą wymieszaną z likierem. Wykładamy jedną część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znów powtarzamy nasączenie i krem. Wierzch ciasta posypujemy (przez sitko) kakao. Na minimum
cool and minty
Brioche makowe na poczekaniu 202gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką(...)stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie
codojedzenia
Kopystka z truskawkami 204Ciasto nazywa się kopystka od kopyści czyli drewnianej łyżki którą jest mieszane. Cały sekret ciasta polega na tym aby go zamieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie mieszajcie więcej bo będzie zakalec, sprawdziłam. Ciasto smakuje trochę jak drożdżowiec więc małym nakładem pracy mamy pyszny deser. Zabieramy się do pieczenia? Kopystka z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM 202PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą. Do dużej miski wlewamy rozczyn, całą wodę, olej, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody, ciasto nie powinno być mocno klejące. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do ciasta i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy(...)wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę
Kulinarne Fantazje Marioli