łyżki nasion chia 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto
Ala piecze i gotujesię okrutnie i były smutne i niezadowolone z powodu tego, chwilowej rozłąki z rodzicami i braku atrakcji u cioci. Wymyśliłam, że zrobimy wspólnie babeczki. W lodówce chłodziło się już ciasto zagniecione wcześniej, więc szybko wylepiłam nimi foremki i upiekłam oraz przygotowałam puszysty krem. Później już wspólnie zabrałyśmy się do napełniania babeczek i dekorowania ich kolorowymi posypkami. Dziewczynki były bardzo zadowolone(...)prosta rzecz jak wspólne robienie i dekorowanie babeczek, zapewniła nam doskonałą zabawę i radość na całe popołudnie. Jak się okazało przyrządzanie słodkości może być także wspaniała zabawą dla wszystkich. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki kostka margaryny lub masła 15 dkg smalcu 1 szkl. cukru 5 żółtek 1 jajo Mąkę siekamy z margaryną i smalcem, dodajemy cukier, żółtka i jajo
Cynamonowe szczęście(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: 250 g topinamburu 1 jabłko 2 łyżki suszonej żurawiny garść orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny (nie za dużej) wykonanie: Orzechy siekamy
Domowy Smak Jedzeniaktórego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Bez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo wyciągamy(...)folii tylko ten kawałek, który będzie wałkowany, reszta dalej powinna być w lodówce. Podsypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na kilka minut – dzięki
Ciastkozercyochotę na przepyszne, rozpływające się w ustach ciacho kokosowe? Jeżeli jesteś w grupie zainteresowanych zapraszam na przepis poniżej :) Ciasto, jak to określili moi testerzy to jedno z najsmaczniejszych jakie zrobiłam. Strukturą przypomina babkę piaskową. Jest mięciutkie oraz delikatnie pulchne . Z dość wyczuwalnym smakiem kokosowym - w końcu owoc ten wstępuję tu pod trzema postaciami. Idealnie słodkie, aż może nad to :) Ekologiczny(...)dżemik truskawkowy ciekawie i smacznie urozmaica ten bezglutenowy wypiek. Ciasto pozbawione jest białego cukru, pszennej mąki czy tłuszczu. I jak tu można mówić, że wypieki bezglutenowe nie są smaczne i zdrowe? Wystarczy troszkę chęci, motywacji, inspiracji i możemy cieszyć się takim oto słodkim ciachem :) Składniki: 150 g mąki ryżowej (Dobra Zielarnia) 100 g mąki kokosowej 2 jajka
Zdrowie na języku :PDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)efekt końcowy nie do końca mi się podoba… ) Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Do tego tortu piekłam ciasto w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić
CiastkozercyCiasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje
słodki bratekpszennej u mnie typ 450 -szklanka maślanki -4 czubate łyżki majonezu -łyżeczka musztardy stołowej -8 g suchych drożdży -łyżeczka soli -łyżeczka cukru Wykonanie: W misce mieszamy ciasto z wszystkich składników . I zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 30 min. Przekładamy ciasto na stół wysypaną mąką i ponownie wyrabiamy(...)Blaszkę o wymiarach dł. 30 cm-szer.12 cm-wys.8 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto nacinając kilkakrotnie wierzch. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 C na 50 - 55 min. Ps. Pamiętajmy o fakcie że każdy piekarnik inaczej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pora 5 suszonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 3 łyżeczki sezamu czarnego 2 ząbki czosnku olej kokosowy pieprz, sól - ciasto 200 g mąki tortowej 130 ml wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego) - sos 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki(...)sosu sojowego jasnego 1 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wody 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej chili Przygotowanie: Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Wyrobiona kulę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 0,5 godz. w lodówce. Farsz: Por kroimy z cieniutkie paseczki i podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy pokrojona
Łycha smakówłyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt(...)blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut
Gotowanie i blogowanieproszek do pieczenia 200 g twaróg chudy 1 szt banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy foremki do tarteletek lub muffin. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto pieczemy(...)minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto napełniamy masą twarogową i owocami
Kucharzycajogurt naturalny 1 łyżeczka zioła dowolne - lubczyk, oregano, czubryca 30 g ser żółty opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę, masło i żółtko (białko zostawiamy na później) ugniatamy na zwarte ciasto, formujemy w kulkę i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim okrągłą formę (ok. 26-28 cm średnicy). Ciasto nakłuwamy widelcem na dnie i pieczemy(...)przez 10-15 minut. Białko i jedno jako mieszamy z jogurtem i ziołami na jednolitą masę. Łososia kroimy w plastry. Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Wykładamy na nie łososia. Następnie wylewamy masę jajeczno-jogurtową i układamy na wierzchu szparagi. Można posypać startym serem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C. Recipe Notes
KucharzycaDzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym
Kuchenne WariacjeIlość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy
Wędrówki po kuchnipieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika
Wędrówki po kuchni