ciasto - 164325 przepisów (strona:4121/10955)

domowy kompot z czarnej porzeczki 180

składniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto RED VELVET 178

ciasto zaskakuje nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jest wilgotne i puszyste.  Pięknie prezentuje się   z białym kremem.   Składniki: Ciasto: 400g mąki 270 cukru 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka czerwonego barwnika 1 łyżka kakao 330 ml oleju 225 ml maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy(...)budyń śmietankowy  1/2 l mleka 1 masło Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę  z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut. Krem: Gotujemy budyń

Pyszności Słodkości
Przepis na bajgle 222

Dzisiejsze bajgle były dla mnie ogromnie miłym zaskoczeniem już od momentu wyrobienia ciasta, które najpierw było mięciutkie i delikatne, a później podczas wyrastania, urosło jak szalone, pozostając nadal super delikatne. Upieczone bajgle są bardzo chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku. Idealne do podania na słodko, jak i na wytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia(...)mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na bajgle, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta ( ja zrobiłam to specjalnym hakiem do wyrabiania ). Miskę smarujemy delikatnie olejem i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, na 2 godziny, przykryte ściereczką. Po dwóch godzinach ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy

NiePieprz.pl
Torcik a'la Malakoff 163

Przepis pochodzi z moich starych zapisków.  Kiedyś każde popularne ciasto musiało zagościć na moim stole.  Tu przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję, która jest niezwykle smaczna i godna do wypróbowania. Uwielbiam ten torcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około(...)odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione likierem oraz resztę masy. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, uprażyć podlewając pozostałym likierem i wysypać na wierzch ciasta.   Torcik schłodzić w lodówce. (Najlepiej zostawić na całą noc, choć po kilku godzinach ciasto również jest gotowe do spożycia

Di gotuje
Pierogi z jagodami 206

łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wbijamy jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy żeby odpoczęło. W tym czasie mieszamy jagody z cukrem. Ciasto wałkujemy

Kulinarne Inspiracje
Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady (spoznione Niedzielene Sniadanie doc.89) 222

stały się pysznym podwieczorkiem.  To nic!  Proste w przygotowaniu pancakes na kefirze, z drobinkami czekolady, w duecie z morelami. Bossskie! Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady ciasto: 300 ml kefiru lub maślanki 1 jajko 50 g drobnego cukru 250 g maki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 40 g gorzkiej(...)czekolady, posiekanej cząstki moreli do dekoracji cukier puder do posypania Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i energicznie mieszamy. Dorzucamy czekoladę, łączymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po łyżce ciasta. Ciasto jest dość gęste więc należy je rozprowadzić by placuszki były cieńsze. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami

Dzieje kuchennej Wiewióry
ogórki z papryką i curry 307

składniki: 2000 g świeżych ogórków gruntowych 600 g papryki czerwonej 300 g cebuli 50 g soli wykonanie: Ogórki kroimy w słupki, cebulę w piórka a paprykę

Domowy Smak Jedzenia
roladki wieprzowe z pieczarkami i natką pietruszki 398

składniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso

Domowy Smak Jedzenia
Precle 229

Precle z tego przepisu są lekko słone, mają nieco spękaną złotobrązową skórkę, są miękkie i puszyste w środku  W smaku przypominają trochę bajgle. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ciasto najpierw się obgotowuje, dopiero później piecze. Takie precle mogą stanowić samodzielną przekąskę, lub być alternatywą dla bułek. Ciasto (7-8 dużych precli): 750 g mąki pszennej typ 650 360 ml letniej(...)posypania: mak lub sól morska Do obgotowania precli: 1,5 litra wody 3,5 łyżki sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem (ok. 10 minut). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką lub folią na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości ). W garnku zagotować wodę

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 247

Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta(...)drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.  NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego

Rozpustne gotowanie
pierogi z ziemniakami,twarogiem, pieprzem, majerankiem... 220

mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa do misy robota wsypać mąkę, sól i wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubomielony, kucharka, majeranek i wszystko(...)dobrze wymieszać ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą 6 cebul

W Mojej Kuchni Lubię
ratatouille 188

składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy sól

Domowy Smak Jedzenia
Prosty tort marchewkowy 243

się i nęcił. No ale wiecie jak u mnie z pieczeniem. Oczami wyobraźni widziałam czekającą mnie udrękę. Moja niedoszła teściowa była podła z natury, ale robiła najbardziej genialne ciasto marchewkowe. Gdzieś zapisałam przepis, niestety potem przypomniało mi się, że po rozstaniu z Eksiem, przepis poszedł z dymem razem z jego rzeczami. W tym roku sporo się zmieniło, jeśli chodzi(...)można pominąć). Jajka, masło, jogurt i cukier ubijamy na puszystą konsystencję. Dodajemy marchewkę i porzeczki, delikatnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy do masy. Ma wyjść gęste ciasto, jeśli za rzadkie – dodajemy mąki, jeśli za gęste – jogurtu. Wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, środkowy poziom. Pieczemy około godziny – do suchego patyczka

ladykitchen
domowa sałatka szwedzka na zimę 181

składniki: 2500 g ogórków gruntowych 370 ml octu 10% 120 ml oleju 1 i 1/2 szkl cukru 1 łyżka soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w plastry

Domowy Smak Jedzenia
PIEROGI Z JAGODAMI 200

urlopu, wygospodarowałam chwilkę i zrobiłam dla moich najbliższych pierogi. Pierogi z jagodami, a jakże, po tych z truskawkami to ulubione danie mojej córki. Przy okazji przetestowałam nowy przepis na ciasto z MLEKIEM. Idealnie nadaje się do pierogów z owocami. Jest mięciutkie i elastyczne :) SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej około 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżki oleju szczypta soli jagody cukier(...)trzcinowy jogurt naturalny masło A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Nakryć głębokim talerzem i pozostawić 15-20 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką. Przy pomocy szklanki wycinać kółka, które lekko rozciągać w palcach

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania