Słoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do nas zawita. Aby podkreślić ten fajny dzień, zrobiłam Owocową delicję w biszkopcie. Udała się znakomicie. Będziemy mieć przepyszny deser do popołudniowej kawy. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 8 jajek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)spodni blat wyłożyć masę z owocami i galaretkami, przykryć drugim blatem, lekko dociskając. 12. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę masy serkowej, wcześniej odłożonej. Można ozdobić owocami. 13. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. 14. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchnizalać niewielką ilością letniego mleka, wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. 2. Po tym czasie dodać szczyptę soli, żółtko, masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem(...)wymieszanym z cynamonem. 4. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na części o szerokości ok 4 cm. 5. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę. 6. Upiec. Polecam
W mojej kuchnimiałam ochotę zmierzyć się z tradycyjnym smakiem chrustu. Podczas przygotowania wprowadziłam swoje pomysły w życie, dodałam też nieco więcej mąki, ponieważ 60 dag to za mało na wyrobienie elastycznego ciasta. Faworki przygotowuje się szybko i łatwo. Nie mają ogromnej ilości pęcherzyków, ale są kruchuteńkie i pyszne. I jeszcze jedno – warunkiem smaku jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. Polecam. Składniki: • 60 dag mąki(...)dodać cukier, spirytus, śmietanę. 2. Porcjami dodawać mąkę cały czas miksując. Kiedy masa będzie już dość gęsta, resztę mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć masę żółtkową i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. 3. Rozwałkować bardzo cienko, lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. 4. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu
W mojej kuchniCiasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić do lodówki. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej
talerz przyjemnościlnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika i siemię lniane. Dokładnie wyrabiam ciasto po raz kolejny i umieszczam(...)wysmarowanej formie. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce - powinno podwoić objętość (zazwyczaj umieszczam w piekarniku nagrzanym do 50 stopni). Po tym czasie chleb umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez godzinę. Studzę na kratce. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaświętach mam lekki przesyt. Mając w lodówce paczkę drożdży zakręciłam chałkę. I muszę przyznać, że już mało co zostało, bo ciepła chałka z masełkiem smakuje wszystkim :) Składniki: ciasto - 275 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1 łyżka masła - 1 jajko - 6 łyżek ciepłej wody - 60 ml mleka - 50 g cukru - szczypta soli kruszonka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 łyżki(...)miski wrzucamy resztę mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą robota bądź ręcznie. Jajko ucieramy z cukrem, po czym większość dodajemy do ciasta drożdżowego ( odrobinę zostawiamy do posmarowania chałki). Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich
Zainspirowana w kuchnistopni i wyłączony. Żółtka z cukrem, ucieramy mikserem, na puszystą masę. Mąkę, utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy i sól łączymy i wyrabiamy mikserem z hakiem. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek miski, wlewamy roztopione, letnie masło i nadal wyrabiamy, do momentu połączenia się składników. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem(...)godzinę. Ciasto powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Lekko oprószamy z wierzchu mąką i wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Każdy lekko rozpłaszczamy dłonią, nakładamy konfiturę i formujemy pączka. Ukształtowane pączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (tej z piekarnika) i odstawiamy
Smak mojego domuprzygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 1 hr 5 min Zaczyn drożdżowy 35 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe 400 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki graham 250 ml mleka 2 średnie cebule 3 łyżeczki suszonej cebuli 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo 1 żółtko(...)łyżka wody Zaczyn drożdżowy W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Ciasto właściwe Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, smażoną cebulę bez tłuszczu, suszoną cebulkę, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę
Wędrówki po kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: młode liście mniszka lekarskiego, najlepiej wczesnowiosenne jajka sos winegret sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy i kroimy w ćwiartki
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu 1 szczypta soli kamiennej 1 szczypta pieprzu
Domowy Smak JedzeniaCoś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie(...)bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej
Ciastka - domowe słodkościsiemienia lnianego 35 g otrębów pszennych lub orkiszowych 300 g zimnej wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto: cały zaczyn całe ziarno 280 g mąki orkiszowej razowej 110 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej 100 g wody 20 g melasy (ja użyłem zmielonego słodu jęczmiennego) 10 g soli(...)Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto mikserem z hakiem ok. 5-7 minut. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 4-5 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć
Przepisy na domowy ser i chlebpieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika
Wędrówki po kuchniziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 3/4 kg, cebula podsmażona 4 sztuki/wieksze, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra +-, śmietana gęsta 1 łyżka, sól 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, masło 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony(...)zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta
W Mojej Kuchni Lubię(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: plasterki wędzonego bekonu, dobrej jakości czekolada deserowa pieprz cayenne wykonanie: Plasterki bekonu wysmażamy na tzw. chipsy lub pieczemy w piekarniku. Następnie przekładamy
Domowy Smak Jedzenia