zewnątrz ciasteczka są chrupiące a w środku mięciutkie. Jest to sposób na przygotowanie na szybko czegoś słodkiego. A że moje maluchy bardziej gustują w słodyczach do rączki niż jedzenie ciasta na talerzyku to powstały takie ciasteczka. Do środka dałam odrobinę marmolady, ale nie jest to konieczne. Składniki: 3 jajka 1,5 szklanki mąki(...)marmolada Przygotowanie: Jajka ubić z cukrami aż będą puszyste. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemiennie z masłem. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i wymieszać. Ciasto jest dość gęste. Maszynkę do lizaków ciasteczkowych rozgrzać i nakładać pół łyżeczki ciasta na to odrobinę marmolady i zakryć odrobiną ciasta. Piec na złoty kolor. Po wyjęciu lekko wystudzić i posypać cukrem
Amatorka kuchennawycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu(...)masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy cukrem i gotowe. Smacznego! Wycinamy 1/4 ziemniaków Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej Pozostałą część ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną Wbijamy jedno jajko Zagniatamy ciasto do jednolitej masy Ciasto dzielimy na kilka części jak nam jest wygodnie Rolujemy rękoma wałeczek i tniemy kopytka Na wrzątek wrzucamy partię kopytek gotujemy 3-4 min od wypłynięcia
Sprawdzone przepisy kulinarnetego względu, iż posiada niezwykłe wartości odżywcze a także lecznicze. Działa zbawiennie zwłaszcza na przewód pokarmowy. Zaczyn: 40g drożdży 150ml ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki tortowej Młynomag Ciasto: 600g mąki tortowej Młynomag 100g mąki Graham Młynomag łyżka soli 300ml ciepłej wody Pomada: 100ml wody łyżka mąki szczypta soli siemię lniane do posypania Zaczyn: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać(...)cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodać składniki ciasta: oba rodzaje mąki, sól i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i ponownie zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej (chleb sporo
Smakołyki Asiłyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. P o tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić(...)kostkę i zeszklić, na oleju. Do miski pokruszyć ser, dodać kaszę oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Po godzinie wyjmujemy ciasto i zagniatamy. Dzielimy na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowujemy, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek układamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem
magiczna kuchnia KasiSkładniki: ciasto 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony) 1,5 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki mąki zwykłej szklanka cukru 1,5 szklanki oleju 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia masa truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera(...)ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki
Pobite gary Barbarypołączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna! Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka(...)drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut
Codzienne Gotowaniejabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży instant olej(...)smażenia 1 duże jabłko cukier puder Wykonanie: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosta i szybka w przygotowaniu tarta, a że z kozim serem więc wg nas pyszna. FROMAGE DE CHEVRE, czyli kozi ser, to prowansalski przebój. Składniki 500 g mrożonego ciasta francuskiego świeża bazylia Farsz : 500 g pomidorów 200 g koziego sera 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy sól pieprz suszona bazylia Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 190 stopni(...)Ciasto rozmroziłem, a gdy stało się miękkie i elastyczne, wyłożyłem nim formę na tartę. Wystające brzegi ciasta odciąłem ostrym nożem. Nadzienie : cebulę posiekałem, usmażyłem na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Doprawiłem solą i pieprzem. Na cieście rozłożyłem cebulę, połowę pokruszonego sera oraz obrane i pokrojone w plasterki pomidory. Posypałem resztą sera, oprószyłem solą i pieprzem oraz suszona bazylią, skropiłem
R'n'G Kitchenmiksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki(...)zdjęciu. Z jednego z biszkoptów wycinamy uszy dla naszej myszy. Po wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej. Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości
kulinarnyswiatdomiskładniki na pastę: 20 g sproszkowanej kurkumy 100 ml wody wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy kurkumę i podgrzewamy na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia
Domowy Smak Jedzeniapysznie. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Mary Berry). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 80g miękkiego masła 100g cukru 60g rodzynek 1 duże jajko 150ml mleka(...)Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła Kruszonka: 1. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść, aż powstaną okruchy. Ciasto 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. 3. Wsypać cukier, rodzynki i wymieszać. 4. W drugiej misce wymieszać razem mleko
Mała Cukierenkamiski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, 2 łyżki mąki i wlać 50 ml mleka, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i odstawiamy jeszcze(...)mąki wyrabiamy kruszonkę. Na koniec dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy by ładnie się połączyły wszystkie składniki. Na wierzch wyrośniętego ciasta układamy naszą kruszonkę na zmianę tworząc łatki. Pieczemy w temperaturze 180° przez 35-40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Blaszka 12x38
magiczna kuchnia Kasisłodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :) U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą Składniki : Ciasto: 1,5 szklanka mleka 5 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jajka ok 70 dkg mąki szczypta soli. Masa serowa: pół kg białego sera 4 łyżki(...)cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto . Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie . W misce rozdrobnić widelcem biały ser , dodać pozostałe składniki , wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować
Malinowa KawiarenkaMój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około(...)łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i 100g wiórków kokosowych. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta. Ciasto wstawić na noc do lodówki
Cukiernia Pychotkipłaska łyżeczka soli (szklanka - 250 ml) Wykonanie: Sól, mąkę i sól pomieszać ze sobą. Dolać wodę i energicznie pomieszać całość łyżką. Tak by składniki się połączyły - wystarczy dosłownie chwilka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Chlebek najlepiej piec we formie - ciasto jest dość rzadkie (ale dzięki temu osiągniemy delikatny chlebek). Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą i posypać(...)mąką. Ciasto pomieszać, uformować kulkę, spłaszczyć ją i włożyć do formy. Zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (kuchenka gazowa) lub 200 stopni (kuchenka elektryczna). Na spód piekarnika wstawić małe naczynie żaroodporne z wodą (250 ml). Do rozgrzanego pieca włożyć chlebek. Piec przez 40 minut na piękny brązowy kolor. Warto bochenek naciąć
Poezja Smaków - blog kulinarny