ciasto - 163312 przepisów (strona:4141/10888)

Kokosowy torcik 137

mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Ciasto dokładnie mieszamy i ubijamy, następnie przekładamy do aluminiowej formy i przekładamy do lodówki. Namoczone nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym, po zblenowaniu składników, do masy dodajemy mąkę kokosową i dokładnie(...)mieszamy. Wyciągamy z lodówki spód ciasta, przekładamy na niego masę. Ponownie umieszczamy w lodówce na ok 2 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i posypujemy cynamonem

healthy dreams
Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji 4077

Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji Raffaello jest tak popularnym ciastem, że wstyd mi się przyznać, że robiłam go pierwszy raz. No cóż, pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Jadłam w wielu wersjach, pieczony, bez pieczenia, na krakersach, na herbatnikach, raz mi smakowało bardzo, nieraz w ogóle.  Mieli przyjść sąsiedzi na kawę, trzeba było więc postawić coś słodkiego do kawy(...)najlepszym rozwiązaniem okazało się raffaello wg siostry Anastazji. Często sięgam właśnie po jej przepisy, nigdy mnie nie zawiodły, tak i stało się i tym razem. Ciasto wyszło nieziemsko dobre :) troszkę zmodyfikowałam, ale myślę, że wyszło tylko lepiej :) Składniki: 5 paczek herbatników petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki

na moim stole...
Domowe Pączki z Budyniem 239

cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości(...)rozpuszczony prosz ek i e nergicznie mieszamy do zgęstnienia masy i otrzymania gładkiej konsystencji. Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej

Słodka Strona
Oponki 144

gram roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).  Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować(...)grubość około 1 cm i  szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.  Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Lukier: 6 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny

kulinarnyswiatdomi
Bardzo Łatwy Chleb Żytni na Zakwasie - Nocny 201

łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiałam, wsypałam sól i wymieszałam wszystko. Następnie dodałam zakwas i mieszając mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami wlewałam wodę. Mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest mocno klejące. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który spryskałam olejem i obsypałam otrębami żytnimi i dopiero wyłożyłam ciasto do tak przygotowanej formy. Formę przykryłam ściereczką i pozostawiłam na blacie kuchennym(...)całą noc. Rano nagrzałam piekarnik do 210 stopni. Ściągnęłam ściereczkę z formy, ciasto ponacinałam w kilku miejscach, wierzch ciasta zwilżyłam wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam chleb z piekarnika, potem z foremki, ściągnęłam papier do pieczenia i odstawiłam do całkowitego wystudzenia, studziłam na kratce tej od kompletu z piekarnikiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Francuskie ślimaczki z żółtym serem i kiełbasą hiszpańską. 202

Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję szybkiej przekąski z ciasta francuskiego  żółtego sera i smacznej Kiełbasy po hiszpańsku Tradycyjne Jadło . Zapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie 1 szklanka żółtego sera  1 opakowanie Kie ł basy po hiszpańsku Tradycyjne J adło   Wykonanie : Na cieście francuskim rozprowadzić starty ser, następnie ułożyć plasterki kiełbasy. Ściśle zwinąć w rulon. Kroić około(...)plastry, lekko wywinąć brzegi tak że warstwy zwiniętego ciasta będą widoczne na górze. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, piec na złoty kolor.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mini pączki serowe 211

można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor(...)Ciasto można też nakładać łyżką. Kulki ciasta nie mogą być zbyt duże ani za duży ogień bo pączusie przypalą się z zewnątrz a nie dopieką się w środku. Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi ok 40 małych pączusiów

Monia miesza i gotuje
Churros 152

łyżki cukru 3 duże jajka olej do głębokiego smażenia Masło, wodę i cukier rozgrzać w garnku. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stale mieszać do momentu aż będzie jednolite i szkliste, a następnie odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto

O kuchni z uczuciem
Karnawałowe precle serowe 162

jeszcze jedną tłustoczwartkową propozycję. Choć samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, to z pleceniem już schodzi troszkę dłużej, ale nie tak by od razu sobie je odpuszczać :) Precle przygotowałam z ciasta na oponki, są w smaku dokładnie takie samo, tylko ich kształt nie jest taki prosty- choć przydałoby się użyć słowa okrągły ;) Z połowy porcji zrobicie je raz dwa, więc(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: olej do smażenia (min.1 litr) cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.  Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Gniazdka 159

wyciętych z papieru do pieczenia Mleko podgrzewam z masłem, solą i cukrem. Dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety(...)miałam tak dużej tylki a szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Na każdy wycięty kwadraty z papieru do pieczenia wyciskamy okrąg z ciasta o średnicy około 7 cm. Przygotowane gniazdka umieszczam w garnku z gorącym tłuszczem papierem do góry i smażę na złoty kolor z dwóch stron. Po kilkunastu sekundach smażenia papier powinien się odkleić- należy wtedy ostrożnie wyciągnąć

Mango Papaja
Tarta z groszkiem i ricottą 146

mięty (ja użyłam wysuszonej mięty) 300 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremowej sól, pieprz Mąkę połącz z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniataj, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Cebulę obierz(...)paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm (jeśli macie większą formę, dodajcie większą ilość składników). Na ciasto wylej przygotowane

Calzonella.com
Chleb newski z kolendrą 198

mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnistej) Zaczyn i zaparkę wymieszać blenderem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Zostawić w przykrytym naczyniu na 4 godz., w ciepłym  miejscu.  Ciasto cały zaczyn 2 193 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 30 g mąki żytniej  typ 1150 5 g soli 9 g melasy (miodu) 90 g wody Z podanych(...)składników wyrobić miękkie ciasto. Mikserem 10 min., ręcznie 20-30 min. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz. W tym czasie ciasto dwukrotnie rozciągnąć i złożyć, po 30 i 60 min. Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Churros. 122

Przygotowanie; Do garnka wlać wodę, dodać masło i cukry a także cynamon. Zagotować a następnie do wrzącej wody wsypać mąkę. Garnek zdjąć z ognia i mieszać energicznie aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Potrwa to chwilkę, następnie ciasto odstawiamy na chwilę aby przestygło. Po tym czasie wpijamy jajka i miksujemy aż ciasto będzie gładkie, gęste i... klejące(...)Rozgrzewamy olej, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciskamy pręciki długości około 10 cm. Smażymy z każdej strony około 2 min na rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Następnie oprószyć cukrem pudrem. Ja podałam z sosem toffi.                Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Tradycyjne pączki z marmoladą 584

roku możecie sobie pozwolić i przygotować je swoim domownikom :) Składniki: Na ok 50 sztuk: Zaczyn: 4 dkg drożdży świeżych 1 łyżka cukru kryształu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki Ciasto właściwe: szczypta soli 1 kg mąki pszennej tortowej 6 żółtek 4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1/2l mleka 150g margaryny 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: olej do smażenia marmolada(...)mąki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.  2. Po ok 3 godzinach dodajemy szczyptę soli, kg mąki, żółtka, cukier kryształ oraz waniliowy oraz mleko. Jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę mleka, jeśli za wolne- dodajemy mąki. Wyrabiamy dokładnie cały czas, a pod koniec dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dobrze wyrobione ciasto powinno

Kuchnia w czekoladzie