ciasto - 164325 przepisów (strona:4137/10955)

domowy kopiec kreta 238

Kiedyś było to bardzo popularne ciasto a to za sprawą gotowca jeden z popularnych firm, która wypuściła go na rynek. Mojej rodzince ostatnio przypomniało się to ciasto więc postanowiłam je zrobić od podstaw, bo zupełnie nie rozumiem po co potrzebny tu proszek pełen chemii. Ciasto jest wręcz banalne do przygotowania, ja ułatwiłam sobie jeszcze pracę używając silikonowej tortownicy, do której(...)sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia) 318

Dziecka mamy dla Was kolejny pyszny zamiennik sklepowych batonów. Jaglane batony Bounty bardzo przypadły Wam do gustu, więc postanowiliśmy zweganizować kolejną słodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :) Baton Snickers z kaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa(...)lodówki i czekamy ok. 1 h. 3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz kilkoma łyżkami mleka waniliowego. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.  Można również pokroić ciasto na kawałki i oblewać je z góry masą, wtedy czekolada spłynie także

Bananowe Pole
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 188

Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając(...)płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem, że mama znów nakrzyczy, że cukier w cukiernicy zwilgotniał i pełno go na stole … Nie wiem, co dobrego było w tej podwórkowej

Wędrówki po kuchni
domowa konfitura z płatków róży 184

składniki: 200 g świeżych płatków róży 400 g cukru opcjonalnie: rum, sok z cytryny do smaku wykonanie: Płatki róży przepłukujemy wodą, osuszamy. Umieszczamy w makutrze, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 166

przepadam za robieniem pierogów… wałkowanie, sklejanie itd. zajmuje zwykle sporo czasu. Ale te pierogi tak mi posmakowały, że tego samego dnia gdy je zrobiłam, zamówiłam wałkowarkę do ciasta. Teraz pracy przy pierogach będę miała trochę mniej, więc częściej się na nie skuszę ;) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki(...)Dusimy na małym ogniu aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu […] Artykuł Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
domowa maga – pasta lubczykowa 213

składniki: 200 g liści lubczyku bez łodyg 4 gruboziarnistej łyżeczki soli kamiennej 6 łyżek oliwy z oliwek wykonanie: Liście z lubczyku myjemy, osuszamy. Kroimy na drobne

Domowy Smak Jedzenia
gofry czekoladowe 161

składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30 g kakao

Domowy Smak Jedzenia
grillowane krążki bakłażana z mozzarellą 166

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1 bakłażan 2 kulki mozzarelli 2 suszone pomidory z zalewy 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: W

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki ślado - łapki. 186

następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na kilka(...)wałkujemy na placek grubości ok 0,5cm. Szklanką lub większym kubkiem wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy tworząc owalną bułeczkę. Z pozostałego ciasta formujemy małe kuleczki które tworzyć będą paluszki. Bułeczkę z brzegu smarujemy jajkiem a następnie przyklejamy kuleczki. Układamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia  i odstawiamy na kilkanaście minut

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z kaszą gryczaną 178

zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło). Gdy na stolnicy powstaną ,,kluski'' znowu zrobić dołeczek i wybić weń jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując

kuchnia doski
Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 181

mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji.  W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników. Składniki na ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła ½ łyżeczki mielonej gorczycy 1 jajko Składniki na farsz: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 surowe ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 60 ml bulionu(...)może być z kostki 1 biała cebula 1 łyżeczka tartego chrzanu ¼ łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku 1 jajko do smarowania Wykonanie: Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan

Tradycyjna Kuchnia
Maxi King 573

Ciasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka waniliowego homogenizowanego(...)herbatników. Polewa czekoladowo - orzechowa: czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzeszki posiekać lub podzielić na połówki, wymieszać z polewą i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wszystko wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką 354

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu i natchnienia na pieczenie, dlatego często goszczą u nas ciasta na zimno. Synek zdecydowanie upodobał sobie ten sernik z kawałkami uwielbianych przez wielu dzieci ciastek.    tortownica o śr. 24cm   Masa serowa:    750 białego półtłustego sera,  1/2 laski wanilii,  1/3 szklanki cukru pudru,  150g ciastek Oreo(...)24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć je na wierzchu ciasta. Galaretkę zalać 400ml wrzątku, ostudzić i tężejącą wylać na banany.  Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Jogurtowe gofry 273

znajdziecie  tutaj Przygotowanie: jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa na ciasto. Ciasto piecz w gofrownicy nasmarowanej tłuszczem, aż się ładnie zarumieni. Następnie ostudź je na kratce, tak aby było chrupiące z obu stron, a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Chałwowiec 305

Ciasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24) biszkopt jasny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia  masa(...)masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180'C na 20 minut (sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy te czynności przy biszkopcie ciemnym.  Masa: Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować a następnie wlać budyń, mieszać i wystudzić. Masło

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania