ciasto - 164325 przepisów (strona:4142/10955)

Różowe pierogi z twarogiem i truskawkami. 218

minuty od wypłynięcia. Gdy przegapimy ten moment, zaczną tracić swoją barwę. Myślę, że najbardziej przypadną do gustu dzieciakom. Może nawet przekonają do siebie jakiegoś zdeklarowanego niejadka ;) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 50 ml wody 20 ml soku z buraka sól Nadzienie: 250 g twarogu śmietana kwaśna (ok. 150 g, najlepiej dodawać stopniowo) cukier puder 12 truskawek (lub więcej(...)Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Dodać do twarogu i delikatnie wymieszać. Dodać cukier według uznania. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Kasztanki czyli mini pączki 180

wsypać cukier,wlać ciepłe mleko,spirytus. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem., a następnie wlać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko zagnieść bardzo dokładnie i długo. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy(...)ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy poklepując dłonią. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy placek o grubości 0,5 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony

O kuchni z uczuciem
grillowane banany z miodowym masłem 167

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 6 bananów 12 małych krążków masła miodowego (przepis tutaj ) wykonanie: Banany układamy na kratce grillowej i pieczemy z każdej strony, aż skórka

Domowy Smak Jedzenia
Kremowy sernik z musem truskawkowym 506

pianka z musem z truskawek.  Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj  dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
masło miodowe 175

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie: Miękkie

Domowy Smak Jedzenia
Kinder Country? - Jagielnik bez pieczenia 302

mleko roślinne  stewia (ewentualnie inny słód) sok z cytryny Góra   orzeszki ziemne,  daktyle (również namoczone w wodzie) i orkisz ekspandowany Przyznam, że robiąc to ciasto bardzo improwizowałam i eksperymentowałam.  I zachęcam do tego Ciebie. Nie podaję dokładnie ilości składników - jak zmiksujesz orzeszki z płatkami, to będziesz wiedziała ile według Ciebie brakuje daktyli, aby spód był(...)daktylami Na tortownicę wyłożyłam owsiany spód - ugniotłam. Na spód dałam masę jaglaną, a potem masę daktylową. Posypałam orkiszem. Gotowe - można zajadać, ale najlepiej wsadzić na kilka godzin do lodówki. Ciasto jest wyjątkowo pyszne! Na drugi dzień, gdy smaki się połączą jest jeszcze lepsze. Kasza jaglana nie musi być bardzo słodka. Całą słodycz daje daktylowa góra i owsiany spód ciasta

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Dzidziuś 513

Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa. Składniki   ciasto (blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm) … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 429

garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć(...)starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
Jak obrać migdały z brązowej skórki? 276

poco mamy przepłacać? Przecież obranie migdałów z brązowej skórki, to dosłownie 2-3 minuty pracy, a zaoszczędzimy na tym trochę kasy.  Tak obrane migdały idealnie pasują do dekoracji ciast, do zmielenia na mączkę migdałową, którą potem możemy użyć do makaroników lub ciast . Jak obrać migdały z brązowej skórki? - poradnik: Potrzebne rzeczy: Migdały Rondelek Woda Blaszka do pieczenia Jak ściągnąć

Kuchnia Łukasza
szaszłyki bałkańskie 261

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami 184

Kruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite. Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki  MŁYNOMAG 1/4 szklanki cukru pudru Szczypta soli 120 g masła 2 żółtka Bezy: 2 białka 2 łyżki cukru Szczypta soli Krem: 100 g margaryny 3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata Ciasto: Mąkę przesiewamy(...)masła. Siekamy wszystko nożem do połączenia składników. Robimy dołeczek i wbijamy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy. Robimy kulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy koła foremkami na babeczki o średnicy 7 cm. Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
W świecie PapilArt 201

wykonane z najlepszego gatunku papieru pergaminowego, tłuszczoodpornego, nadającego się do pieczenia . Posiada w swojej ofercie papilotki białe, kolorowe, keksowe, muffinowe, a nawet z nadrukiem indywidualnym. Specjalnie pod torty, ciasta i ciasteczka firma produkuje również papierowe serwetki, sztywne złote krążki, papierowe tacki oraz sztywne złote podkłady. Kolejnymi produktami są papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje różnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne, okrągłe(...)rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje.  PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty

Słodkie okruszki
tagliatelle a la carbonara 208

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 -150 g boczku wędzonego 200 g serka topionego 120 ml śmietany 1/2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól, pieprz makaron tagiatelle

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki ziołowe 371

oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z solą i cukrem. Masło rozpuścić. Z rozczynu z drożdży, mąki i rozpuszczonego masła wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą mieszadeł do wyrabiania miksera). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. 4 łyżki oliwy wymieszać z drobno posiekanymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem(...)Ciasto przełożyć na stolnicę i powtórnie wyrobić podsypując mąką. Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm wysmarować oliwą (1 łyżką). Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki (ok. 7 sztuk). Ułożyć w formie i nasmarować oliwą z ziołami (przy użyciu pędzelka). Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut

Bullio
Ucierane Ciasto Z Rabarbarem I Kruszonką 209

części. Jedną część zabieramy do zrobienia kruszonki. Do 50 gr masła dajemy mąkę, cukier oraz ewen parę kropel esencji wanil. i zagniatamy kruszonkę która następnie na czas przygotowania ciasta chowamy do zamrażalki. 2. Rabarbar świeży kroimy na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem, następnie odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące. 3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę(...)Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą.   Na ciasto wykładamy obtoczony w mące rabarbar, a na sam koniec  dajemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stop przez

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania