ciasto - 163312 przepisów (strona:4142/10888)

Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 601

cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości(...)kremie mogą pojawić się grudki, ale gdy będziemy przez dłuższą chwilę energicznie mieszać - znikną). Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej

Słodka Strona
Ciasto z gruszkami i migdałami! 186

Ostatnio mam ciągle chęć na ciasta z gruszkami, postanowiłam przygotować ciasto, które robiłam już bardzo dawno temu, a jest przepyszne. Ciasto na kruchym spodzie z dużą ilością gruszek i masy z migdałów.  Te smaki migdał i gruszka komponują się idealnie, ciasto jest proste w wykonaniu i nie powinno nikomu przysporzyć trudności. Zapraszam! - PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Brittle madness at the end of summer 206

wszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego z przepisów mamy, z wielu książek o bezglutenowym jedzeniu, a przede wszystkim moim słodkim pierwszym zaspokojeniem na nowej ścieżce bezwszyskiego żywienia. Smacznego(...)nalezy wsypac måke, cukier cynamonowy, cukier, jajka, oraz miekka margaryne. Wszystko zagniesc na zwarta mase. Posypac maka naokolo. Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te   w plasterki. Polowe ciasta walkowac na wielkosc tortownicy i przeniesc na posmarowana margarynå patere do pieczenia. Na ciasto polozyc warstwe powidel na powidla pokruszyc drobno pokrojone orzechy. Na wierzch ulozyc plasterki jablek, na gore

Lajtkraft food intolerance
Your Highness Poppy Seed 207

make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy

Lajtkraft food intolerance
Szarlotka 172

Nieważne, czy to jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach,  odciskamy sok i dodajemy(...)kisiel.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem.  Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli.  Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce.  Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.  Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto,  wykładamy jabłka

Pyszności Słodkości
Pączki wiedeńskie 163

soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.   Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka.  Przekładamy ciasto do szprycy cukierniczej. W rondlu rozgrzewamy olej i bezpośrednio do niego(...)wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda. Smażymy po 4 min z każdej strony.  Przekładamy na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.   Na lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.  Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda

Pyszności Słodkości
Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym 258

Bardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu. Składniki na około 20 babeczek: 400 g mąki pszennej 35 g zmielonych orzechów włoskich 110 g brązowego cukru 220 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany(...)Składniki siekamy ze sobą, a na koniec dodajemy żółtko i krótko zagniatamy. Aluminiowych foremek niczym nie smarujemy. Będzie potrzebne około 20 sztuk średnicy 7 cm (mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się

Trzeci talerz
ZAKRĘCONE PĄCZKI ANGIELSKIE YUM YUMS 630

zmroziło. Do miski przesiać mąkę, dodać bardzo drobno rozkruszone drożdże, sól i cukier, wymieszać. Zmrożone masło, pokroić w cienkie plasterki i dodać do miski. Całość delikatnie wymieszać (nie wyrabiać ciasta). Jajko roztrzepać, połączyć z wodą i wlać do pozostałych składników. Wymieszać, ale w dalszym ciągu nie wyrabiać, składniki muszą się tylko połączyć i dać się uformować w kulę. Odstawić(...)minut, aby zaczęło pracować. Ciasto rozwałkować na prostokąt, aby nie przywierało podsypywać delikatnie mąką. Prostokąt z ciasta składać "na trzy", krótszymi bokami do środka i znów rozwałkować na prostokąt, tak aby jeden bok, był 3 razy dłuższy od drugiego. Czynność tę powtórzyć 5-6 razy. Odstawić do lodówki na kolejne 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt

Kuchnia w opałach
Migdałowe serduszka i figa z makiem 126

Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g  cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury figa(...)wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki  na 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała

Wanilia i Kardamon
Chruścik lany 147

cytryny...), cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez(...)lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka. Ja smażę mniejsze ciasteczka, bardziej poręczne. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem lub polewać miodem. Najlepsze są świeże, one nie lubią zbyt długo stać.   zastawa

królestwo garów
Chlebek pszenno żytni na zakwasie 176

więc mãki będzie dużo gotowy chlebek waży 1200 g więc kto ma mniejsze formy należy składniki pomniejszyć Składniki Zaczyn -zakwas żytni 200 g -mąka pszenna 200g -woda 180 g Ciasto właściwe -mąka żytnia 100 g -mąka pszenna 300 g -woda dawałem na wyczucie ciasto ma być mocno gęste i po wyrobieniu ma się nie kleić mocno do rąk -sól dwie(...)jajko do posmarowania chleba po wyrośnięciu Zaczynamy od zrobienia zaczynu i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.Po tym czasie wykonujemy dalsze czynności. Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż przestanie się nam mocno kleić do rąk.Wkładamy w formę w której będziemy piekli chlebek i czekamy aż nam wyrośnie minimum ma podwoić swoją objętość.Smarujemy po wierzchu roztrzepanym

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Róże karnawałowe 152

szczypta soli ponadto słoiczek konfitur lub wiśnie kandyzowane 3 łyżki cukru pudru 1 litr oleju Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy zrobimy dołek dodajemy żółtka, sól, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza w cieście. Rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki, literatki i małego kieliszka wykrawamy kółka. Duże kółko smarujemy na środku

kgwjanczewo
Oponki serowe 166

szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość(...)Szklanką wykrawamy kółka a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Czekoladowe ciacho z cukinii - puszyste, dietetyczne i przepyszne! :) 182

jako dodatek do obiadu. Jednak coraz bardziej uświadamiam sobie, że świetnie pasuje również w daniach słodkich. Owsianka z cukinią - pycha! Próbowaliście? Dzisiaj mam dla Was przepis na dietetyczną wersję ciasta czekoladowego. Uwierzycie, że nie użyłam ani grama mąki ? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy(...)wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach, a cukinia jest wręcz niewyczuwalna! Słodki od ksylitolu i banana. Spróbujecie? Polecam! Składniki: 360 g cukinii (1 średnia sztuka) 105 g banan

Zdrowie na języku :P
Szybkie trójkątne pączki kokosowe 200

Ciasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania.  Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży(...)Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży. Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy ). Dodajemy tyle mąki, żeby uzyskać gładką ale kleistą konsystencję. Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm. Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizze. Trójkąciki

Moniki Smakołyki