Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki
Świat Smakuciastem można zaskoczyć wszystkich. Sernik gotowany, miodowe placki, karmel, orzechy - to idealne połączenie i niesamowity smak. Składniki: Placki miodowe: 4 szklanki maki pszennej pół szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 300 g margaryny "Kasia" 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Sernik gotowany: 1 kg mielonego białego sera 200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy(...)3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut w 200 stopniach. Sernik gotowany: W garnku roztapiamy masło, dodajemy
Salonik smakówletniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól, chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta lub pizzy(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze. Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, ale trzeba je zmiksować za pomocą blendera i dodać 5 g startego sera żółtego. Smacznego
Moniki SmakołykiPuszyste w środku, chrupiące z zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii. Składniki: na ciasto: 190ml wody 30 dag drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy na nadzienie: 3 średnie cebule mała cukinia 2 łyżki oliwy około 5 listków świeżej szałwii sól, pieprz do posmarowania: rozkłócone jajko Sposób p rzygotowani a : Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą(...)gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno
Pyry na GazZamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła(...)margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy
Maminek kulinarnyWsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno(...)podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30 - 40 cm każda. Przenieść je na natłuszczoną blachę wysypaną kaszą manną lub bułką tartą i poczekać 30 minut, by podrosły. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą
Kubki smakuSezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki. Wyglądem przypomina krajankę, a kosztując kawałek czułam jak bym jadła duże ciastko z nadzieniem. Skala smaku 8/10 smaczny lecz nie powalający;) Źródło blog "słodkie impresje" Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)duże żółtka 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany Mąkę przesiać. Dodać cukier i proszkiem do pieczenia, pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach
Kubki smakuPrzepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam uderzyć w sezon, i zrobić je z rabarbarem. Smak wyszedł ciekawy, fajny i lekki. ładnie też się prezentuje.Zapraszam... Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości(...)szklanki kwaśnej śmietany12% 2 budynie waniliowe 700g. rabarbaru + ok. 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Masło, 2 jajka, 100 g cukru, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy - zagnieść na ciasto. Włożyć na 30 min.do lodówki . Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym
Kubki smakuskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g czerwonej papryki 40 g czerwonej cebuli 2 jaja natka pietruszki pieprz majonez wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy
Domowy Smak Jedzeniasmak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni. Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego(...)misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz
R'n'G Kitchendrożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy rozczyn, mieszając, wsypujemy mąkę. Dodajemy masło i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Dokładnie po całości wykładamy masę makową. Ja kupuję gotową(...)jakości. Następnie zwijamy w roladę i zawijamy końce pod spód, aby masa nie wypłynęła. Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, termoobieg na 60 minut. Gdy ciasto ostygnie, polewam lukrem i układam orzechy włoskie na wierzch
KuchcikoweLovemlekiem, na koniec dodając olej. Jeżeli doda go ktoś odrobinę więcej nic się nie stanie. Wszystko razem miksujemy do chwili kiedy uznamy, że wszystkie składniki się połączyły. Najważniejsze aby ciasto miało konsystencje płynną niczym śmietana, nie może być to woda bo wtedy ciężko będzie nam obracać naleśniki, jeżeli tak będzie dodajcie odrobinę mąki ale nie za dużo ;) bo jak zaczniecie(...)się , jak ja to nazywam tekturowy placek, wtedy będzie to znać ,że za dużo daliście mąki. Kiedy wszystko będzie wymieszane najważniejsze jest aby patelnia była dobrze rozgrzana. Wlewamy ciasto na patelnię rozlewając ją po całej powierzchni zakrywając ciastem wszystkie dziury :) Po chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów odwracamy, rumieniąc naleśniki z każdej strony :) Smarujemy naleśniki według własnego uznania, dżemikiem
W Moim Magicznym Domuuwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :) Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <-- Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram 20 dag żółtego dowolnego sera 2 - 3 ząbki czosnku sól Dodatkowo(...)niego czosnek. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu) wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona
W Moim Magicznym Domucukier. Wszystko razem miksujemy bądź roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę - odstawiamy na jakiś czas aż zgęstnieje, jak będzie za gęste można dodać odrobinę wody, ale nie za dużo ponieważ ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany kroimy w wzdłuż i na pół. Jak widać ja zrobiłam mniejsze kawałki aby je lepiej obsmażyć i szybciej. Maczamy kawałki banana w cieście następnie(...)sezamie i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Należy pamiętać aby smażyć na małym ogniu ponieważ chcemy zarumienić sezam, a nie spalić ;) Na obrazku poniżej widnieje wersja w sezamie i cieście i samym cieście wedle uznania i smaku :) SmaCZnego
W Moim Magicznym Domumiksować). Następnie dodajemy jajo i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą. Następnie wsypujemy ją stopniowo do masła z cukrem i jajkiem. Można miksować albo jak kto woli, można wyrabiać ciasto ręcznie. Gotową masę dajemy do zamrażalki na okres około 15-20 minut, aby ciasto nieco stwardniało. Ciasto wyciągamy i formujemy małe kuleczki spłaszczając je nieco i wykładając z odstępami(...)blaszce pokrytej papierem do pieczenia, następnie dekorujemy je kolorowymi drażami wciskając je nieco w masę ciasta. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą lekkich rumieńców
W Moim Magicznym Domu