ciasto - 164325 przepisów (strona:4151/10955)

Sernik z ziemniakami 223

Sernik to ciasto, którego unikam. Sama nie wiem czemu. Chyba dlatego, że zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki:  1 kg twarogu tłustego(...)czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Domowe paluszki serowe na słono z cebulką i na ostro z chili 260

Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Możesz to zrobić ręcznie lub w malakserze. Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj usmażoną cebulkę, cukier i 1-2 łyżki mąki. Możesz tez dodać(...)kulkę. Do drugiej części dodaj ostrą paprykę i chili pieprz cayenne. Możesz też dodać bardzo drobno pokrojoną świeżą paprykę słodką lub ostrą. Ponownie zagnieć, formując kulkę. Przykryj obie kulki ciasta przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny, aby odpoczęło. Moje odpoczywała sporo dłużej, bo myłam w międzyczasie naczynia. :) Każdą kulkę ciasta rozwałkuj cienko

Anioszek w kuchni
zupa krem z topinamburu 174

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 400 g topinamburu 1 mała pietruszka 1/4 selera 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 10 ziarenek kozieradki 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z gorzką czekoladą 213

Cudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię! Deska dębowa to pracownia  Spod Hebelka Składniki: Na około 12 sztuk: 1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze  Młynomag 4 duże jajka 100 g masła 150 g gorzkiej czekolady 60% kakao(...)dodać połamaną czekoladę i łyżkę cukru pudru, odczekać chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w celu solidnego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na krem. Ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku, rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia. Wystudzić. Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puszystą

Wanilia i Kardamon
Kokosowe ciasto z fasoli 165

Bezglutenowe ciasto kokosowe z białej fasoli, podane z cukrem pudrem i truskawkami przełamałam się do fasolowych. jestem całkiem zadowolona z rezultatu, ale idealnie nie jest.  plan na dzisiaj  przeżyć.  PRZEPIS: własny / 1 porcja / składniki: 150 g fasoli z puszki 50 ml mleczka kokosowego z puszki 3-4 krople aromatu (olejku) do smaku syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa(...)stopni Celsjusza. Masę przełożyć do kokilki (jest ona dosyć krucha - jeśli chcecie dodajcie więcej płynów), wierz posypać wiórkami kokosowymi, lekko ubić je łyżeczką, aby przylepiły się do ciasta. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec je około 35 minut. Ciasto ostudzić, mi najlepiej smakowało schłodzone w lodówce. smacznego

tost z dżemem
sałatka w szynce – przystawka na przyjęcie 558

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: dowolna, ulubiona sałatka plasterki szynki, dobrej jakości szczypiorek wykonanie: Sałatkę schładzamy. Przed podaniem na każdy plasterek szynki nakładamy po ok. 1 łyżeczce

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 215

Włoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese , u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda z tych wersji jest smaczna i godna uwagi. Przygotujecie je z łatwością, a zadowolenie domowników lub niespodziewanych gości gwarantowane. Jest jeszcze jeden powód, dla którego mój wybór był właśnie taki. Pamiętacie jak Maciej pisał(...)kilka postów wcześniej o pierwszym mms ode mnie ze zdjęciem tarty? To była właśnie ta tarta :) Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) szynka parmeńska (lub inna tego typu) pomidorki koktajlowe mozzarella bazylia świeża papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki

zadanie-gotowanie
Tarta z cukinią i porem. 274

sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią i porem. Czasami myślę, że gdybym wpadł w jakiś rodzaj kuchennej paniki i zapomniał nawet jak się robi jajecznicę, to ta rzecz pozostałaby jednak gdzieś w najdalszym(...)łagodny, należy go więc koniecznie (lecz z umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku lub oregano). Spróbujcie:) Składniki: paczka ciasta francuskiego 2 małe cukinie 1 średni por 1 łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki tymianku 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 50 g startego żółtego sera sól i pieprz Wykonanie: Przygotować nadzienie

zadanie-gotowanie
Tarta z boczkiem i cebulą. 199

mną z wyczekującym wyrazem twarzy. A ja zestresowany fotograf amator robię co mogę, aby nie tylko smakowało, ale też wyglądało :) Dzisiaj tarta z boczkiem i cebulą, na spodzie z ciasta francuskiego. Bardzo smaczna, polecam! Składniki: ciasto francuskie (przepis znajdziecie tu ) 125 g boczku wędzonego surowego duża cebula mozzarella papryka chili 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany natka pietruszki sól(...)pieprz   oliwa Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec

zadanie-gotowanie
Muffinki z soczewicą. 158

Warzywa strączkowe w deserze? Czemu nie. Pomyślałam, że najlepiej będzie upiec muffinki. Wszyscy znamy ciasto marchewkowe, które jest niezwykle smaczne. Nim się właśnie inspirowałam. Przepis na polewę znalazłam w internecie. Następnym razem jednak zmniejszę ilość cukru, bo jak dla mnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl(...)Wykonanie: Ubić mikserem całe jajka, pod koniec ubijania dodać cukier i olej. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać.  Ugotować soczewicę, dodać do ciasta, następnie dodać migdały. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią. Polewa

zadanie-gotowanie
Pierogi z soczewicą i bryndzą. 228

zupę . Dzisiaj zaś przygotowałam pierogi z zieloną soczewicą i bryndzą. Polecam, bo są naprawdę smaczne :) To moje ostatnie danie z warzyw strączkowych. Z niecierpliwością czekam na hasło następnego tygodnia ! Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody 1 jajko sól Nadzienie: 100 g soczewicy (u mnie zielona) 250 g bryndzy cebula jajko sól pieprz masło (do podsmażenia cebuli) Wykonanie: Składniki(...)ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ugotować soczewicę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną soczewicę, bryndzę, cebulę i jajko połączyć. Farsz doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 217

czasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki  skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności(...)politycznej. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub według  tego przepisu ) marmolada śliwkowa  cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. W każdym rogu zrobić nacięcie w kształcie litery L. Złapać za róg ciasta i umocować na środku ciasteczka. Tak samo postąpić z każdym rogiem. Powstanie nam wówczas kształt kwiatuszka. Na środek wyłożyć marmoladę

zadanie-gotowanie
Pinaatti lettuja - fińskie naleśniki ze szpinakiem i łososiem. 206

parę chwil i gotowe :) Zresztą kuchnia skandynawska taka jest, prosta i szybka. Nie każdy przecież lubi poświęcać więcej czasu na gotowanie niż jest to konieczne. Nie podam proporcji na ciasto naleśnikowe, ponieważ zawsze działam intuicyjne, czyli na tzw. "oko". Składniki: Ciasto: mleko mąka pszenna jajko sól gałka muszkatołowa szpinak 2 łyżki oleju Nadzienie: serek śmietankowy (np. Almette) łosoś wędzony Wykonanie(...)Szpinak podsmażać tak długo, aż odparuje nadmiar wody. Składniki na ciasto połączyć w takiej proporcji, aby całość miała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności smarowania jej tłuszczem, ponieważ znajduję się on w cieście. Usmażonego i lekko przestudzonego naleśnika smarować serkiem Almette, wyłożyć kilka plastrów łososia, zwinąć w rulon i gotowe. Smacznego

zadanie-gotowanie
Pierogi ze szpinakiem. 225

smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam. Składniki:  Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 4 zł 200 g twarogu półtłustego(...)cebula - 0,50 zł ząbek czosnku - 0,40 zł sól pieprz gałka muszkatołowa oliwa Wykonanie:  Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić. Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko

zadanie-gotowanie
Pierogi ruskie. 180

farsz do tych pierogów. Niektórzy wolą, gdy jest bardziej twarogowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody 1 jajko sól Farsz: 750 g ziemniaków 250 g twarogu 2 cebule sól pieprz masło Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto(...)ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.  Ziemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania