Wegańskie muffinki z domową konfiturą 232powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny. Zrobiłam dwie wersje babeczek - z powidłami śliwkowymi (w wersji daktylowej) i dżemem(...)pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!) Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając
FitKot
Bezglutenowe ciasto bakaliowe 157Baaardzo bakaliowe ciasto, idealne na kawy w zimowe popołudnia. Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie ma czekolady. Ciasto jest bardzo słodkie (to dzięki bakaliom) więc jedynym kawałkiem bez problemu zaspokoicie apetyt na cukier
Milion Smaków
Gofry - super lekkie i chrupiące 14458Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej(...)jajko Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z mąką żytnią 235ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się nieznacznie kleić). Od razu odrywać po kawałku ciasta, na podsypanej mąką stolnicy formować długie, cienkie wałeczki. Odkrawać kopytka(...)wypłynięcia na niedużym ogniu. Można, tak jak ja, wrzucić partię ugotowanych kopytek na patelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku
Smakołyki Asi
Parówki w cieście francuskim 177Parówki pieczone w cieście francuskim są smaczne i szybkie do przyrządzenia, polecam na szybkie śniadanie lub kolację. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 6 parówek 100 gram tartego żółtego sera ketchup łagodny Roleski zioła do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na desce, kroimy na 4 prostokąty, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy ciasto, układamy parówki
Bajeczna Kuchnia
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 273Na salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chlebek ze słonecznikiem i otrąbami 196łyżek otrąb ze śliwka 10 dag łuskanego słonecznika olej do formy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance letniej wody, połączyć z mąką i resztą składników. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, poklepać ręką jego powierzchnię, aby ciasto opadło i ponownie odstawić do wyrośnięcia, czynność powtórzyć dwa razy. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić
Tradycyjna Kuchnia
Cepeliny z mięsem 247odciśnięciu ziemniaków zlać, ale pozostawić skrobię, która osadziła się na dnie naczynia. Starte ziemniaki połączyć z ugotowanymi, dodać skrobię z dna miski i wyrobić dokładnie rękoma na jednolite ciasto. Jeśli ziemniaki są mało mączyste i ciasto nie jest zbyt zwarte można dodać łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć(...)dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie po 3-4 cepeliny i gotować na bardzo małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, tak aby woda lekko pyrkała. Gotować około 15-20 minut. Jeśli
na moim stole...
Pampuchy (kluski na parze) z powidłami 229pracować. Margarynę rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Wlać drożdże z mlekiem do mąki, posłodzić a następnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać połowę rozpuszczonej margaryny i ponownie wyrobić dość wolne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut. Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie(...)się mocno kleiło do rąk. Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na bułeczki nie większe niż pięść. (u mnie wyszło 12 średniej wielkości) Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Do dużego garnka wlewamy wodę ok. 1/3 wysokości. Przykrywamy
Tagebuch po polsku
Bułki do hot-doga 277miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki: 1/3 kostki drożdży ze 100g 600g mąki(...)dwie łyżki mąki. Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ją z solą. Dodać rozczyn z drożdży i stopniowo dodawać wodę. Ciasto zagnieść (musi być elastyczne). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8-10 kulek (w zależności jakie długie chcemy hot-dogi
Amatorka kuchenna
Pierogi z zieloną soczewicą 260Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą(...)Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie
kawawszklance
Krokiety z serem i ziemniakami 222mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki oleju szczypta soli 0,8 kg mąki Wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto ma spływać lejącą się wolno strugą(...)łyżki. Jeśli będzie za rzadkie, to dodajemy mąki, jeśli za gęste – wody lub mleka. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że ciasto nie przywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia
ladykitchen
Grahamki z krupczatką i kefirem 154otrębami, suchymi drożdżami, cukrem i solą. W drugiej misce łączymy mleko z kefirem i ciepłą wodą - ma wyjść letni płyn, który wlewamy do składników suchych, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Początkowo łyżką, a potem rękoma przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne, ale ani za mokre ani za suche (w razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody lub trochę(...)mąki). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości (pamiętając, że jeszcze lekko urosną) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kolorowy Przepisownik
Chleb graham pszenny 196mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak. Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form(...)kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie
Kuchnia w czekoladzie
Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej) 234miskę natłuszczamy i odkładamy na bok. W drugiej misce umieszczamy wodę, cukier i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, zagniatamy na stolnicy, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej miski, którą przykrywamy wilgotną ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nastawiamy(...)stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami
Be Fit Be Strong