KOPERTY NA PIWIE 174Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 1/2 szklanki piwa 1 op. MARMOLADY WIELOOWOCOWEJ TWARDEJ firmy JAMAR Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy nożem. Dodajemy piwo i zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na ok 2h. Ciasto wyjmujemy,rozwałkowujemy podsypując mąkę i kroimy na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat(...)JAMAR . Wytworzona jest mieszanych owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam . SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Muffinki z bananami i gorzką czekoladą - dobrze nadziane 198Każdy czasem ma ochotę na małe "co nieco", dlatego tez muffinki to bardzo podzielna alternatywa dla zwykłego ciasta. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Na słodko są moją ulubiona formą dodatku do niedzielnej kawy. A Wy co jutro zaserwujecie na deser? :) Składniki (15 sztuk): 340g mąki pszennej 2 jajka 120ml oleju rzepakowego 120 ml mleka 120g cukru(...)łączymy mokre składniki (olej, mleko, jajka), mieszamy i powoli wlewamy do suchych. Wszystko dokładnie łączymy. Pokrojonego banana, posiekane płatki migdałowe oraz 3/4 drobno pokrojonej czekolady dodajemy do przygotowanego gęstego ciasta, powoli mieszając. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i uzupełniamy ją w 1/3 ciastem, po czym dodajemy po plasterku banana i zakrywamy kolejna warstwą ciasta. Wierzch posypujemy resztą pozostałej
ChilliJemy
Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów 228podgrzać gdy nie będziecie mieli wystarczająco dużo czasu na przygotowanie ich. Podgrzać mleko i do letniego dodać pokruszone drożdże. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko, podgrzać 2 minuty 37 C, obroty(...)obroty 1 – dodać pozostałe składniki, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – odstawić do wyrośnięcia Ręce zamoczyć w mące i nabrać porcję ciasta i uformować bułkę. Położyć na lekko obsypanej mąką stolnicę. W dużym garnku zagotować wodę i obwiązać gazę. Jak woda będzie się gotowała położyć na gazie pampuchy. Przykryć dużą miską i gotować 5 minut. Można ugotować
Kuchnia Pokoleń
Indyjski smażony chlebek 215tylko indyjskich W oryginale nazywa się ten chlebek – „czerwony chleb”. Do miski wrzucić mąkę, pokruszone drożdże, sól i ciepłą wodę. Dokładnie zagnieść jak drożdżowe ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć ciasto folią spożywczą. Zostawić na 15 minut. Podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Ciasto powinno
Kuchnia Pokoleń
PIEROGI Z FASOLKĄ 247Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól farsz: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 1 puszka FASOLKI BIAŁEJ KONSERWOWEJ firmy JAMAR . 2 cebule sól pieprz majeranek olej 150g boczku wędzonego Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i nieco przegotowanej ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok.20 minut. farsz: Ugotowane(...)odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Dodać do ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni. Polać
Prosto i Smacznie z Anetą
Kruche ciasteczka (baranki, króliczki) 194szybkie i proste do przygotowania kruche ciasteczka w kształcie baranków i zajączków. Ciasteczka idealne na wielkanocny stół :) Wbrew pozorom przygotowanie domowych ciasteczek nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam! Składniki na 3 duże blaszki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g) niecała kostka masła (180 g) 3 żółtka (z dużych(...)cukru pudru zwykły lub brązowy cukier do dekoracji Mąkę przesypać na blat. Zrobić dołek. Dodać żółtka, masło i cukier puder. Za pomocą noża, masło bardzo drobno posiekać. Następnie wyrobić ciasto (należy krótko wyrabiać, aby ciasto nie kleiło się do rąk!). Uformować wałek i przekroić go na 4 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i wykroić ciasteczka. Następnie
Ugotować
napój dyniowo jabłkowy 178składniki 250 g miąższu z dyni (może być mrożona) 500 g jabłek sok z 1/2 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jabłka myjemy, wydrążamy środki, kroimy na
Domowy Smak Jedzenia
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym. 210Ciasto bajka na 1 miejscu. 2. Ciasto Afrykańczyk na 4 miejscu . 3 . Moje dwa ciast : Snikers inaczej na 2 miejscu. Babka z truflami na 8 miejscu 4 . Sałatka warstwowa na 7 miejscu . 5 . Wiejski garnek na 9 miejscu . 6. Ciasto alla pleśniak na 8 miejscu
Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowe ciasteczka budyniowe 4008Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych. Z podanej porcji przygotujecie(...)proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem - dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego - na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy - każdą kuleczkę obtoczyć
Smakołyki Bereniki
"Life's short...eat cookies". Ciastka kokosowo-migdałowe 181wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie). Wkładamy je do lodówki na pół(...)godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka Po upieczeniu ciastka będą
Bon appetit mon amie
Pierogi z truskawkami i serem 186duża garść truskawek Przygotowanie: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około(...)ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką
Bon appetit mon amie
Chleb żytni razowy na miodzie 195pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 100 g siemienia lnianego oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek(...)użyłam jednej 30 cm i 20 ) wysmarowanych oliwą i obsypanych mąką lub otrębami. Foremki z ciastem przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na jego dnie wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez 45 do 50 minut. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut w piekarniku
Bon appetit mon amie
Paszteciki z kapustą i grzybami 193prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około 20 sztuk) na ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 100 g masła 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 400 g kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów(...)grzybów mun 2 cebule ziele angielskie kilka sztuk 3-4 liście laurowe sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka kminek Przygotowanie: ciasto: Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance mleka z dodatkiem cukru i jedną łyżka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią) Do misy przesypujemy resztę mąki
Bon appetit mon amie
Rogaliki krucho drożdżowe 164łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę
Bon appetit mon amie
placki ziemniaczane z piekarnika 362składniki: 1000 g ziemniaków 100 g marchewki 120 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej majeranek, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie
Domowy Smak Jedzenia