ciasto - 164325 przepisów (strona:4159/10955)

Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 236

podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut - po tym czasie zacznij zagniatać ciasto, na samym końcu dodaj masło, ciasto powinno być energicznie zagniatane przez co najmniej 15 minut. - ciasto odstawiamy na 30 minut, aż podwoi swoją objętość - przygotuj kiełbaski sojowe- POLSOJA, zdejmij(...)nich folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać listki rozmarynu dla smaku Bułeczki posmaruj, roztrzepanym jajkiem i wstaw do pieca na 25 minut temp. 210 stopni C.  Można jeść lekko przestudzone! Smacznego! Buźka

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 248

dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało.  Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd! A więc... Do dzieła! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g) 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn 1/4 szklanki cukru(...)masła zimnego 50 g cukru Dodatkowo: truskawki mrożone lub świeże Przygotowanie: Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.  Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania). Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h  do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik adwokatowy 207

całą noc. Tak bardzo chciałam go zjeść, jeszcze jeden większy kawałek. Niestety wieczorem nie mam jak robić zdjęć, więc męczyłam się cały wieczór.  To zdecydowanie moje ulubione, ukochane ciasto i mogłabym jeść je codziennie. Po pierwszym kawałku przychodzi ochota na jeszcze...  Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)cukrem i jogurtem brzoskwiniowym, ciągle miksując wlewamy powoli adwokat. Do   gotowej masy dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia składników.  Łyżką nakładamy masę adwokatową do tortownicy, przy wlewaniu ciasta biszkopty nie zostaną na miejscu, więc należy robić to delikatnie. Gdy biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy

Gotowanie i blogowanie
biramisu 224

składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki meksykańskie 180

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone(...)gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto

Pobite gary Barbary
Pumpernikiel 518

żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 150 g wrzątku Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej(...)niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać do  połączenia  się  składników.  Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta dodać 1 łyżkę oleju i krótko wyrobić. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM 191

poprzedniego dnia wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i  odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny). Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) ok. 300 ml ciepłej wody wyrośnięty zaczyn Wykonanie:  W dużej misce łączymy ze sobą(...)wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać mąką) i wkładamy do foremki wyłożonej

Walijskie Pichcenie
Pączki! 366

parze. Jajko i żółtka ubić z cukrem, w trakcie miksowania dodać cukier waniliowy. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, roztopioną przestudzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto ręką, w razie potrzeby dosypywać po troszeczku mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, nakryć miskę ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta odkrawać małe kawałki(...)formować placuszki. Na każdym nakładać łyżeczkę powideł. Zlepić brzegi i uformować kulkę, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Olej będzie wystarczająco gorący, gdy ciasto będzie pływać. Trzeba pamiętać by tłuszcz nie był za gorący bo wtedy pączki będą surowe w środku. Pączki smażymy na złoto-brązowy kolor, odwracając w połowie smażenia. Po osączeniu z tłuszczu posypujemy

Magia jedzenia.
Drożdżowe Oponki 185

Dzisiaj widziałam w TV pączki, moja córeczka poprosiła mnie bym zrobiła...więc zrobiłam Oponki Drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach...bardzo delikatne. Dro ż d ż owe Oponki SKŁADNIKI:  3,5 szkl. mąki 25 g drożdży Babuni (sprawdzone i piekę na nich od lat) 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka spirytusu bądź rumu(...)rozczyn powiększy swoją objętość, wlać go do miski z mąką, dodać resztę składników (żóltka, sól, spirytus, druga połowa mleka i margaryna i wyrobić ciasto.  Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać krążki a w środku zrobić mniejszą dziurkę

Moje Słodkie Piekiełko
Maślane ciasto z jagodami 184

Dzisiaj podam Wam przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju  - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3  łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru(...)drugiej misce suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy.  Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Puszysty Delikatny Sernik 782

Polecam sernik mojego autorstwa najlepszy jaki jadłam do tej pory, jest mokry, delikatny, rozpływa się w ustach... SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: 4 szklanki mąki cukier wanilinowy 1 szklanka cukru kryształu 3 żóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka ucieramy z cukrami  i margaryną (masłem) na puszystą masę. Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec ok 1 godz

Moje Słodkie Piekiełko
Sernik z rosą 227

Pyszny sernik z dodatkiem pianki bezowej ;) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 30 dag mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa(...)szklanki oleju 3/4 cukru kryształu Jajka z żółtkami zmiksować dodawać po łyżce cukru aby powstała biała puszysta masa. Następnie dodać ser, budyń, olej  mleko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto i piec ok 1godziny w 160-170* Bezowa Pianka: 6 białek 1 szklanka cukru Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy pianke z białek i stopniowo dodajemy cukier. Piankę wylewamy

Moje Słodkie Piekiełko

Proponowane wyszukiwania