www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców" i nie wiem jakim cudem znalazło się ono w mojej lodówce, ale zostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem. Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim(...)czasem na zabawę w kuchni. Rurki mogą być nadziewane różnymi kremami wg własnych upodobań. Poniżej przedstawiam wersję z kremem czekoladowym. 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego cukier masło do wysmarowania foremek Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki 30-36% 50g ciemnej czekolady (*) 50g masła cukier puder do smaku (**) Ciasto pociąć na paski o grubości
Di gotujeMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie(...)ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być
Trzeci talerzpora ( biała część ) Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do „przegryzienia” A teraz najważniejsze skąd bierzemy ciasto – mamy dwa wyjścia – w sklepach orientalnych możemy kupić już gotowe ciasto do pierożków wonton. ( np. tu ale sklepów jest wiele ). Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy(...)przepis znaleziony w necie: Ciasto do pierożków 350 gram mąki pszennej 250 ml wody letniej Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki. Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez
Kuchnia na wzgórzuZapraszam Was na bułeczki, dziś z nadzieniem mięsnym z dodatkiem pieczarek. Świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę. Kiedy dopadnie nas głód one będą idealne! Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 50 ml. oleju 1 łyżeczka majeranku ok pół szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pół szkl ciepłego mleka Drożdże(...)mleka, dodac cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby rozczyn urósł. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, olej, rozczyn. Wszystko wymieszać łyżką. Następnie ugniatać ciasto dolewając wodę. Ciężko określić dokładnie ile wody jest potrzebne, w zasadzie tyle ile mąka "zabierze". Kiedy ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.składniki: 400 g makaronu spaghetti 1000 ml bulionu 400 g pomidorów z puszki, bez skórek i pokrojonych 1 mała cebula 4 – 5 ząbków czosnku 3
Domowy Smak Jedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Taka moja własna wersja rurek z gotowego ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle prosto i szybko, a efekt jest rewelacyjny. Rurki doskonale komponują się z przepysznym nadzieniem i trudno poprzestać na jednej, a nawet na dwóch. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier do obtaczania rurek(...)syropie 1 kiwi Przygotować nadzienie z bitej śmietany. Kremówkę z cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami. Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm. Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem. Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina
Di gotujepiernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie(...)godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm , wycinamy foremkami wybrane kształty i pieczemy w temperaturze 180'C przez ok. 10 minut. Przyznam się, że u mnie tym razem ciasto leżało w lodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle
WielopokoleniowoCiasto 250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 10 g otrębów pszennych 10 g siemienia lnianego 10 g sezamu 20 g pestek dyni 2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1 łyżeczka cukru lub miodu 1,5 łyżeczki soli 300 ml letniej wody 1 łyżka oleju lub oliwy(...)letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odstawić na 10 minut. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać drożdże oraz 1 łyżkę oleju i wymieszać. Stopniowo dolewać resztę wody, mieszając ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i szczelnie przykryć . Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto podzielić na 6 części
Przepisy na domowy ser i chlebPyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań! Składniki na dużą keksówkę: 300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych 160 ml oleju 5 jajek kilka kropli aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej szczypta soli 3 czubate łyżeczki proszku(...)małej miseczce u rozcieramy między palcami, aż kokos dokładnie oblepi się masłem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 2. Naprawdę dużą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką - ciasto po przelaniu do formy powinno sięgać do połowy jej wysokości. W misie miksera umieszczamy buraki, olej i aromat waniliowy, miksujemy. Wbijamy jajka, miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą
My Culinary Artcukrem, dolewamy szklankę wody, dosypujemy szklankę mąki pszennej, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy pszenicę i olej lub cebulkę prażoną. Wyrabiamy ciasto. Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy, przekładamy do nich po połowie ciasta i wilgotną dłonią(...)wyrównujemy powierzchnię chleba. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 55 minut. Przygotowujemy krochmal z 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszanej z 3 łyżkami zimnej wody i zalewamy wrzątkiem do wys. 1/2 szklanki. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia chleb smarujemy krochmalem
Maminek kulinarnyskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka maku 2 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej ok
Domowy Smak JedzeniaDlaczego szampańskie? A dlatego, że do zrobienia ciasta użyłam szampana ( właściwie to wina musującego), który został mi jeszcze z nocy sylwestrowej ;) Nie miał go kto wypić więc spożytkowałam go najlepiej jak mogłam. I powiem Wam, że te faworki są jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam. Kruchutkie, delikatne, po prostu doskonałe! A ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ulatniają się(...)szkl wina musującego 2 łyżki cukru waniliowego olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania "Diament Gold" Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dolać wino, wymieszać. Dodawać mąkę, zagniatając elastyczne ciasto (gdyby była taka potrzeba można dodać jeszcze odrobinę więcej mąki). Ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na kilka części i bardzo cienko rozwałkować. Radełkiem wykrawać
Smakołyki AsiMąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie(...)piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Moje-pitraszenieCzasem trzeba coś bardzo szybkiego na obiad przygotować i się przy tym nie napracować, dlatego pizza na cieście francuskim jest idealna, łatwa, wręcz banalna. Wystarczy kilka smacznych składników na cieście poukładać, upiec i już można się nią zajadać. Składniki: 100 g kiełbasy krakowskiej Nove - produkt wsparła Natura, 250 g gotowego ciasta francuskiego,, 120 g sera camembert, pieprz czarny świeżo(...)mielony do smaku, 1 łyżka kapary, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe suszone w zalewie, suszone oregano, suszona papryka chili świeżo mielona, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy, kiełbasę pokrojoną w paseczki, camembert w mniejszych kawałkach, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe (zamiast suszonych można użyć świeżych). Całość doprawiamy pieprzem, oregano
Moniki SmakołykiCiasto wilgotne, mięciutkie z korzenną nutą i pachnące pomarańczą. Szukałam ciasta czekoladowego i znalazłam na blogu zufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki(...)szczyptą soli na sztywno. pod koniec dodaj emy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemności