ciasto - 163312 przepisów (strona:4133/10888)

Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 247

Na salonach coraz częściej wraca się do tradycyjnych dań. Restauracje serwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chlebek ze słonecznikiem i otrąbami 141

łyżek otrąb ze śliwka 10 dag łuskanego słonecznika olej do formy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance letniej wody, połączyć z mąką i resztą składników. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, poklepać ręką jego powierzchnię, aby ciasto opadło i ponownie odstawić do wyrośnięcia, czynność powtórzyć dwa razy. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Cepeliny z mięsem 220

odciśnięciu ziemniaków zlać, ale pozostawić skrobię, która osadziła się na dnie naczynia.  Starte ziemniaki połączyć z ugotowanymi, dodać skrobię z dna miski i wyrobić dokładnie rękoma na jednolite ciasto. Jeśli ziemniaki są mało mączyste i ciasto nie jest zbyt zwarte można dodać łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć(...)dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie po 3-4 cepeliny i gotować na bardzo małym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, tak aby woda lekko pyrkała. Gotować około 15-20 minut. Jeśli

na moim stole...
Pampuchy (kluski na parze) z powidłami 205

pracować. Margarynę rozpuścić, odstawić do przestudzenia.  Wlać drożdże z mlekiem do mąki, posłodzić a następnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać połowę rozpuszczonej margaryny i ponownie wyrobić dość wolne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut. Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie(...)się mocno kleiło do rąk. Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na bułeczki nie większe niż pięść. (u mnie wyszło 12 średniej wielkości) Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Do dużego garnka wlewamy wodę ok. 1/3 wysokości. Przykrywamy

Tagebuch po polsku
Bułki do hot-doga 248

miłośnikiem francuskich hot-dogów. Często kupuję specjalne bułki do takich hot-dogów, ale tym razem postanowiłam upiec swoje domowe bułki. Synek zjadł całą a nie są to małe bułki. Ciasto nie jest puszyste tylko dość zwarte, dzięki czemu można w zupełności najeść się takim jednym hot-dogiem :) Składniki:    1/3 kostki drożdży ze 100g    600g mąki(...)dwie łyżki mąki. Wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ją z solą. Dodać rozczyn z drożdży i stopniowo dodawać wodę. Ciasto zagnieść (musi być elastyczne). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8-10 kulek (w zależności jakie długie chcemy hot-dogi

Amatorka kuchenna
Pierogi z zieloną soczewicą 228

Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą(...)Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi.  Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie

kawawszklance
Krokiety z serem i ziemniakami 193

mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki oleju szczypta soli 0,8 kg mąki Wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto ma spływać lejącą się wolno strugą(...)łyżki. Jeśli będzie za rzadkie, to dodajemy mąki, jeśli za gęste – wody lub mleka. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że ciasto nie przywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia

ladykitchen
Grahamki z krupczatką i kefirem 133

otrębami, suchymi drożdżami, cukrem i solą. W drugiej misce łączymy mleko z kefirem i ciepłą wodą - ma wyjść letni płyn, który wlewamy do składników suchych, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Początkowo łyżką, a potem rękoma przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne, ale ani za mokre ani za suche (w razie potrzeby dodajemy odrobinę letniej wody lub trochę(...)mąki). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości (pamiętając, że jeszcze lekko urosną) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem odstępów. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Kolorowy Przepisownik
Chleb graham pszenny 174

mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak. Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska łyżka soli 1/2kg mąki pszennej graham Młynomag 900g maki tortowej pszennej Młynomag 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo: olej rzepakowy do wysmarowania form(...)kilka łyżek maku Sposób przygotowania: 1. Rozczyn: W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie

Kuchnia w czekoladzie
Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej) 207

miskę natłuszczamy i odkładamy na bok. W drugiej misce umieszczamy wodę, cukier i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, zagniatamy na stolnicy, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej miski, którą przykrywamy wilgotną ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nastawiamy(...)stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami

Be Fit Be Strong
Zebra 524

Kiedyś bardzo często pieczona w moim rodzinnym domu. Jako mała dziewczynka uwielbiałam wylewać białą i ciemną masę do tortownicy i patrzeć, jak obie układają się w koła :) Zebra jest ciastem bardzo smacznym, prostym i tanim. Jednak przede wszystkim kojarzona jest z robiącym wrażenie wyglądem :) Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, dlatego świetnie nadaje się(...)pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej łyżka po łyżce. Na koniec wlewamy olej, Spirte’a oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie masy bardzo dokładnie mieszamy. Tortownicę (moja o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem

MyCookBook.pl
Semla bułka maślana z bitą śmietaną 208

brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych(...)mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto

codojedzenia
czekoladowe serniczki w szklance 164

składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę

Domowy Smak Jedzenia
Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską 221

Ciasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek  60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła   Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru   4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka(...)najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekor owa ć ciast o standardową bezą , którą za piekamy 15 minut- aż się lekko zarumie ni:) w każdej wersji jest wspaniała:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 138

wyszło wspaniale. Dla kogo: dla kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie  Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 10g świeżych drożdży 50g masła jajko łyżeczka soli 1,5 łyżeczki brązowego cukru żółtko (do posmarowanie bułeczek) Składniki na nadzienie: 35g miękkiego(...)Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Drożdże pokruszyć i wsypać je do ciepłego (nie gorącego!) mleka. Dosypać przesianą mąkę, dolać wystudzone masło, dodać cukier, sól i jajko. Wyrobić gładkie ciasto - polecam zrobić to ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wykonanie masy cynamonowej: W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami

Mania Wypiekania