ciasto - 163312 przepisów (strona:4173/10888)

piernikowa babka na majonezie 196

Babka na majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę(...)piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm  Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
murzynek z jogurtem i malinami 174

Pomysł na to ciasto powstał przypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała(...)foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto murzynkowe: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 700 g jogurtu malinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 3 jajka szklanka malin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki czekoladowe z malinami 138

niespodziankę, która na pewno zachwyci małych łasuchów. Nie znam dziecka, które nie lubi Nutelli więc prawie pewne jest, że babeczki będą smakowały.  Składniki  na 6 sztuk: na ciasto: 140 g mąki 55 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli 1 jajko 150 ml kefiru 5 łyżek oleju na krem: 1/2 szklanki(...)malin 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone dodatkowo: 6 łyżek kremu typu Nutella 6 łyżek wiórek czekoladowych Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka misie 137

cukru pudru małe jajko szczypta soli łyżka kakao łyżeczka mleka dodatkowo: lukier rozpuszczona czekolada Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować. Literatką wycinać koła z ciemnego ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik miodownik z bakaliową polewą 191

Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień(...)złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto:  600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 150 g masła 1 szklanka cukru  1,5 łyżeczki sody na masę serową: 1,5 kg twarogu 4 jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z żurawiną (na półkruchym spodzie) 194

Ostatnio podawałam przepis na sernik gotowany, teraz przyszła więc pora na klasyczny pieczony. Sernik wbrew powszechnej opinii nie jest ciastem trudnym do zrobienia. Ja zawsze wrzucam do niego składniki na tzw "oko", zapisuję od razu na kartce ile czego dałam, żeby nie zapomnieć i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby sernik nie wyszedł. Najważniejsze, żeby wszystkie składniki były w temperaturze(...)stężał. No ale z sernikami to u nas jest tak zawsze, że jakby mogli, to jedliby prosto z piekarnika.  *foremka 23*28 cm (lub większa) Składniki:  na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 159

dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu z przyjaciółmi. My takie przekąski zawsze jadamy z sosem czosnkowym(...)też je podałam i tym razem.  Składniki: na ciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami 179

wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka(...)Może i nie zdrowo ale za to pysznie! Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm na ciasto: 500 g mąki 190 g masła 120 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 35 g drożdży 200 ml ciepłego mleka na nadzienie serowe: 250 g serka homogenizowanego kostka twarogu (250 g) 2 jajka 50 g cukru duża łyżka mąki ziemniaczanej na nadzienie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą” 198

Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione.  Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)owsianymi i sezamem tzw. suche składniki. Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy  suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły placek o średnicy

Moniki Smakołyki
prosty domowy makaron 167

jedno jajko i nic więcej. składniki 200 g mąki 2 jajka sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny. Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się(...)przykleiło do stolnicy.Następnie płat ciasta dość luźno rolujemy a później nożem kroimy go na centymetrowe paski ( lub na takie jak lubimy). Pokrojony makaron zostawiamy na ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut  i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu

Miód i pieprz
Jabłkowo-orzechowe cudo 260

cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier

Na Ciasteczkowych Papierach
dżem gruszkowo-cytrynowy 169

składniki: 1000 g gruszek np. konferencja, dojrzałych sok z 1/2 cytryny cukier do smaku cynamon do smaku wykonanie: Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kapusta i boczkiem 129

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka   Normal 0 21 Mąkę wsypać   do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)mąki z brzegów miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę

Camilla w kuchni
drożdżowy chleb z oliwkami 157

drożdży 1 łyżeczka cukru 1 kg mąki pszennej 50 ml oliwy  100 g oliwek ok 250 ml wody kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soli dodatkowo forma do ciast typu keksówka oliwa do smarowania formy sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia( zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe(...)miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni . Do  wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę,  owoce oliwek, sól oraz oliwę i całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk i stanie się elastyczne.  Wyrobione ciasto uformujemy w kule i zostawiamy przykryte wilgotną ściereczką  w ciepłym miejsce do wyrośnięcia, na około 80 minut. W tym czasie

Miód i pieprz
Placek z jabłkiem i żurawiną 189

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru(...)mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody

VioletoweKucharzenie