ciasto - 164325 przepisów (strona:4182/10955)

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart 206

szklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland 1 duże jajko, roztrzepane 1 duże żółtko Przygotowanie(...)trzepaczką aby zniknęły wszelkie grudki. Zdejmij z ognia, wmieszaj wanilię i odstaw do ostygnięcia. Karmel można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Rozwiń pierwszy płat ciasta francuskiego na posypanej mąką powierzchni i przy pomocy np. dna od tortownicy wytnij okrąg o średnicy 22 cm średnicy i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto

karmelowy
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 197

sztywno. Mąkę pszenną połączyć z gryczaną, przesiać. Dodać ok. ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe mleko, zaczyn i stopione masło. Całość dobrze wymieszać lub zmiksować na gładką masę, bez grudek. Do ciasta na placki dodać w trzech partiach ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować(...)Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto na placki wyrośnie, zamieszać je łyżką. Na patelni roztopić masło. Nakładać porcje ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków

Pełny talerz
Ciasto Kubuś bez pieczenia 1674

dłuższego czasu przymierzałam się do tego ciasta. Co prawda na blogu znajdziecie już podobny przepis na ciasto w kształcie Kotka , jednak tam spodem jest pieczony biszkopt. teraz czasu mam niewiele, więc szybkie w przygotowaniu ciasta są u nas mile widziane:) To ma tez inne zalety, jest bez mąki, jajek i uwielbiają je dzieci:)  foremka 24x24 cm Masa Kubusiowa

Z miłości do słodkości
Wegańskie pierniki a’la Katarzynki 218

wykorzystane jako spód do sernika. Każdy się spodziewał słodkiej fotki piernikowych ludków na śniegu czy coś, bo niektórzy blogerzy podobno tak robią, a tu zonk Tak moi mili, to ciasto może a wręcz powinno leżeć w lodówce przed pieczeniem do 72 h, ja jutro będę je wykrawać i piec, więc dopiero jutro będą piękne fotki gotowych pierników, a nawet później(...)przebiec 5 km z psami. Jak wrócić zblenduj daktyle razem z całą woda na idealnie gładką masę a masło kokosowe rozpuść. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i zagnieć ciasto Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 24-72 h. Na dziś to tyle Wyjmij ciasto z lodówki na godzinkę przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość

greenscarf
Makowiec na kruchym cieście… 348

Jeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec(...)kruchym cieście

brunetkawkuchni
Pierniczki z orzechami 230

piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie(...)godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm , wycinamy foremkami wybrane kształty i pieczemy w temperaturze 180'C przez ok. 10 minut. Przyznam się, że u mnie tym razem ciasto leżało w lodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle

Wielopokoleniowo
Kruche ciasteczka orzechowe 235

mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia, przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając. Dodajemy jajka, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką(...)blachach wyłożonych papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy (każdą porcję  oddzielnie, czyli jedną blachę) ok. 12 – 14 min. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Rada: żeby ciasto nie przyklejało się do wałka, wystarczy przykryć je folią spożywczą i przez nią rozwałkowywać. Ilość dodanej mąki może się zmienić w zależności od wielkości jajek, lepiej więc mieć jej więcej

Moniki Smakołyki
Keks 356

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)stopni i piec do suchego patyczka - w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę

Smakołyki Bereniki
Czekolada i pomarańcze 239

Jakie jest ulubione ciasto Polaków? Pewnie nie wszyscy, ale część z Was odpowie, że sernik. Tradycyjny, wiedeński jest obowiązkowym punktem w czasie rodzinnych świąt. Waszych też? A może w tym roku spróbujecie czegoś nowego?  W moim domu sernik piekli wszyscy, a każdy na swój sposób. Tak się składa, że ja nie podzielałam ogólnego zachwytu sernikiem. Nigdy(...)szansę w połączeniu z serem. Właściwie to z serkiem mascarpone, bo muszę Wam się przyznać, że to trochę oszukany sernik, wcale nie z twarogu. Dzięki temu to naprawdę wspaniałe ciasto. Konsystencję ma wyjątkową, a smak przypomina jedne z moich ulubionych cukierków - trufle! Na dodatek jego przygotowanie jest dość proste i znacznie szybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo

Ratunku obiad
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 204

łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Domowy makaron 256

jaja 2 żółtka spora szczypta soli kilka łyżek wody Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, w kopczyku robimy dołek i wbijamy tam 2 całe jajka i 2 żółtka. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody i podsypujemy mąką. Sprężyste choć twardawe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min. aby odpoczęło. To tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze(...)części i rozwałkowujemy, obficie obsypujemy ciasto mąką. Pozostałe części ponownie owijamy folią lub  nakrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkowane placki zwijamy w rulon i kroimy - grubość zależy od tego jaki rodzaj makaronu chcemy uzyskać. Ja użyłam maszynki. Pocięte kluski rozsypujemy na lnianą ściereczkę. Suszymy co najmniej 30 min przed gotowaniem. Jeśli mamy większy zapas makaronu musimy go dobrze wysuszyć

Miksturownik
Pizza z pesto i łososiem 215

Pomysł na bardzo ciekawą i smaczną pizzę. Tym razem zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto(...)nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Na cieście rozprowadzić równomiernie pesto, zostawiając nieposmarowany brzeg. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu

Bullio
Damy radę ....: ClixSense - gdzie szukać ankiet ?? 271

Damy radę ....: ClixSense - gdzie szukać ankiet ?? : Od jakiegoś czasu dorabiam sobie wypełniając ankiety na stronie  ClixSense , którą oczywiście bardzo polecam , bo jest tam naprawdę dużo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babeczki piernikowo-serowe z powidłami 168

Zbliżają się święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową

Świat Ciasta
Bardzo kokosowe naleśniki z kokosowym twarożkiem z tofu (wegańskie) 206

proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie!  Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego)   - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana(...)wody otrzymaliśmy i ile mleka powinniśmy jeszcze dolać, by uzyskać 300ml. Mleko łączymy z wodą. Wymieszane płyny dolewamy do zmielonych płatków, dodajemy len oraz olej, miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Całość odkładamy na ok. 5 minut. Ciasto powinno zgęstnieć. Następnie dolewamy ok. 150-180ml mleka sojowego porządnie mieszając, w celu rozrzedzenia ciasta i uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Smażymy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania