Knedle z serem to tradycyjne i powszechnie znane danie. Puszyste serowe nadzienie, słodkie, idealnie komponuje s ię z delikatnym ciastem. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia potrawa, a przy tym niesamowicie smaczne. Knedle możemy podać zarówno ze śmietaną i cukrem, polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku na ściereczce(...)studzimy, przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę. Przygotowujemy twarożek: rozgniatając w miseczce ser biały z jogurtem lub śmietaną, cukrem ( dodajemy cukru według własnych preferencji ) i ewentualnie cynamonem. Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy ziemniaki, obie mąki, jajka i pół łyżeczki soli. Szybko wyrabiamy na na jednolitą masę, o konsystencji plasteliny, aczkolwiek bardziej kleistej. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się
Smaczne Potrawydodaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko(...)pieczarki i dusimy kolejne 10 minut. Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy
Apetyt na Zieloneprzepisu. Kiedyś testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami i twarogiem, tym pozostałam tylko przy gotowanych ziemniakach. Pierwszy przepis można znaleźć TUTAJ , a ten jest autorstwa Magdy Gessler. W mojej ocenie, ciasto bez twarogu jest o wiele bardziej elastyczne i miękkie. Knedle jem tylko na słodko i najczęściej raz w roku. Z morelami właśnie albo ze śliwkami. O tej porze roku, która(...)czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy owoce. Następnie rozkrawamy i usuwamy pestki. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy dołek i przekładamy do niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na 3 lub 4 równe części. Z każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek
bistro mamaWeekend bez ciasta? Nie ma u mnie takiej opcji! Nawet jak już jestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki mąki(...)skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 min w temp. 180st. Źródło: Brunetka w kuchni
Z miłości do słodkościProsto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe: 40 dag mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa(...)smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób wykonania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało
Wanilia i Kardamonskładniki: ok. 250 g świeżego buraka ok. 750 g soczystych jabłek wykonanie: Buraka obieramy. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wyciskamy z nich
Domowy Smak Jedzeniawaniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno do lodówki na około 15 minut. Z jednej części ciasta zrobić dwa wałeczki . Z ciemnej części ciasta również 2 wałeczki. Biały wałeczek układamy(...)obok czarnego i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Górną warstwę powtarzamy odwrotnie , na czarne białe , na białe czarne . Trzecią część ciasta rozwałkowujemy i zawijamy w nie ułożone wałeczki . Zawijamy w papier i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy i kroimy 1 centymetrowe ciasteczka lekko spłaszczając z góry. W czarne oczka wciskamy po jednej białej perełce cukrowej, ja jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliboki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody. Po chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min. W międzyczasie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę - nie kroić zbyt drobno. Ser żółty pokroić w paski, można pokroić(...)również w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre. Ciasto podzielić na 7 części i uformować bułki. Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować by za bardzo się
W kuchni u Monikijuż zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest(...)ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody *u mnie deserowa bo taką miałam ale może być gorzka lub mleczna - od tego w dużym stopniu zależy, jak słodkie ciasto uzyskamy 1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić. 2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić. 3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem
Kto ugości moich gości?składniki: 1000 g świeżych malin 150 g cukru 1000 ml wódki 48 % 250 ml wody 1 laska wanilii wykonanie: Maliny oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii zalewamy
Domowy Smak Jedzeniamąka z wymierzonych wcześniej porcji). Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp pozostałą mąkę, ksylitol, jajko, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii oraz rozrobione drożdże. Wymieszaj i dokładnie wyrób ciasto. Przy wygniataniu możesz sobie pomóc jedną łyżką mąki pszennej, ciasto wtedy nie będzie się mocno kleiło. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką na ok. 1 h. Następnie(...)rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Podziel go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmaruj łyżeczką dżemu z rokitnika i "zroluj" do postaci rogalika. Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed pieczeniem możesz posmarować rogaliki żółtkiem rozrobionym
Zdrowie na języku :PCiasto bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. W sam raz do popołudniowej kawki. Składniki na dwie keksówki dł. ok 20cm lub tortownicę o śr 25cm: 5 jajek 1.5 szklanki cukru kryształu 2 sztuki cukru waniliowego 2 szklanki mąki tortowej szklanka wody zimnej szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki tortowej Sposób przygotowania: Jajka(...)cukier kryształ i cukier waniliowy ucieramy do białości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieMakowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru(...)całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach
Kuchnia w czekoladzieBardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze(...)wlewamy rozmieszany budyń z galaretką. Mieszamy i dodajemy tłuszcz pokrojony na małe kawałki (może być starty) oraz białą czekoladę. Mieszamy ok 10 minut- aż zacznie gęstnieć. Studzimy. 3. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie zagniotłam i rozwałkowałam
Kuchnia w czekoladzieWarzywne pierożki drożdżowe z kawałkami kurczaka. Doskonała alternatywa dla lubiących pizzę, choć nie do końca w "okrągłej" postaci. Składniki: Na 6 sztuk : Ciasto: 600g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3 dkg drożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce(...)kulki mozzarelli 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania: 1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki
Kuchnia w czekoladzie