ciasto - 163312 przepisów (strona:4191/10888)

Tarta ze śliwkami 196

Lato to naprawdę idealna pora roku na wszelkiego rodzaju wypieki z owocami bo jest ich mnóstwo i nie wykańczają domowego budżetu dlatego dzisiaj kolejna propozycja na słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek Składniki: - 450g śliwek - 120g masła - 2 jajka - 260g mąki pszennej - 100g cukru - 15g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5g proszku do pieczenia - cukier(...)cały czas miksując – dodajemy stopniowo jajka, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki się połączą przekładamy masę do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Ciasto rozprowadzamy równo w formie a wierzch wykładamy śliwkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy

Kuchenne Wariacje
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 144

kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki(...)szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce

Pobite gary Barbary
Czekoladowiec z truskawkami 183

sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej i dalej miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (38x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Truskawki wkładamy do garnka. Zalewamy je szklanką wody i dodajemy szklankę cukru. Zagotowujemy. Gotujemy(...)pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami. https://www.facebook.com

Pobite gary Barbary
Pomarańczowiec z piernikami 249

Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek(...)ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy

Pobite gary Barbary
lody szpinakowe 168

składniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml

Domowy Smak Jedzenia
JABŁKA 229

smakiem i aromatem, a także przeznaczeniem w kuchni. Sposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki(...)dodatek do sałatek, surówek lub farszu.  Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują

Ciastka - domowe słodkości
Etykiety na przetwory z papryki 205

Sezon na paprykę powoli się zaczyna , więc przygotowałam kilka etykiet na przetwory z tego pysznego warzywa Wystarczy kliknąć na obrazek i zapisać na dysku. PRZEPIS NA

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Stefania 194

Zdecydowanie Honorietta uznaje je za jedno z jej ulubieńszych! Przyznaję, że pracochłonne jak diabli i musi leżakować przynajmniej jeden dzień przed zszmaniem. Dużo wyrzeczeń, ale cóż..warto! Ciasto: 600g mąki pszennej 130g cukru pudru 170g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 300g masła 1 łyżka miodu 2 żółtka szczypta soli Wymieszać przesianą mąkę z solą, cukrem i sodą. Dodać kawałeczki zimnego(...)masła i siekać nożem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka i miód. Zagnieść na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce min. 30 min. Gotowe ciasto podzielić na równe części. Ilość zależy od upodobań. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdą część osobno ok 13-15 minut w 180 stopniach. Po uzyskaniu złotego koloru chłodzić na kratce. Krem

Karczma Honorietty
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy 145

wlewamy wodę. Następnie mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i od spodu zabezpieczamy folią aluminiową. Jeśli mniejsza tortownica nie ma zdejmowanego dna (tym lepiej), pomijamy krok z sreberkiem. Wracając do ciasta, to do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka stracą przeźroczystość, cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier do wypieków (czemu do wypieków? bo jest drobniej zmielony(...)również stopniowo do masy serowej. 1/3 piany łączymy trzepaczką. Gdy się białka wchłoną, to dodajemy kolejną porcję. A ostatnią 1/3 mieszamy już za pomocą łyżki, czy szpatułki. Jednolite, nabąblowane ciasto o płynnej konsystencji jest tym czego oczekujemy. A zatem przelewamy je do tortownicy wyłożonej papierem (średnica 28 cm). I tu mała rada - wylewać ciasto z jak najwyższej wysokości

Karczma Honorietty
Leśna pokusa z Weissbier'em 245

przypomina sobie o szpinaku. Zatem odstawia kubek na kuchennym blacie i przekłada go do sitka, by ociekł z wody. Sięga po miskę i wsypuje do nich suche składniki na ciasto, pamiętając by dobrze przesiać mąkę. Wyciąga jajka i margarynę z lodówki. Wbija jajka do miski i odkrawa kawałek margaryny, który następnie wkłada do szklanki i rozpuszcza korzystając z mikrofalówki. Łączy(...)stopni. Podchodząc do zlewu, bierze sitko ze szpinakiem w jedną rękę, a drugą jeszcze go dociska, by pozbyć się jak najwięcej wody. Przekłada go do miski i miesza ciasto łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Wyciąga formę do cupcakes i rozlewa ciasto do dołeczków, a następnie wstawia ją do piekarnika i nastawia alarm na 20 minut, po których sprawdza patyczkiem

Karczma Honorietty
Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 162

Składniki na ciasto: 100g margaryny 250g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wymieszać razem, by powstało kruche ciasto. Pamiętając by przed pieczeniem poleżało przynajmniej 30 min w lodówce. Śmiało możemy sobie je przygotować dnia poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę.  Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy(...)przeciśnięty przez praskę, a następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.  Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni

Karczma Honorietty
letni koktajl owocowy 191

składniki: 250 g świeżych malin 2 dojrzałe brzoskwinie ok. 50 ml midu 100 ml jogurtu naturalnego wykonanie: Maliny przepłukujemy. Brzoskwinie myjemy,obieramy ze skórki i wypestkujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto pszenno-orkiszowe do tarty 173

WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wypełnić go wybranym nadzieniem i całość zapiekać 30 minut. Tarta po podpieczeniu

Passions hobbies life
młoda kapusta zasmażana z boczkiem 124

składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g boczku 125 ml gorącej wody 1 cebula 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Rolada szpinakowo – łososiowa 206

sprawdzi się na każdej imprezie.  Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA:  Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.  Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia.  Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.  Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia.  Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi