kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami 192Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek. Składniki: na ciasto: 400 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie: 4-5 dużych(...)jabłek garść rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru łyżka masła dodatkowo: cukier puder tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto tortowe 317ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić w miseczce. Miseczkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rurki z błękitnym kremem 188Chyba każdy zna klasyczne rurki z kremem, to jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Delikatne i rozpływające się w ustach kruche ciasto wypełnione kolorową pianką to gratka nie tylko dla małych łasuchów. Idealnie sprawdzą się do filiżanki kawy lub herbaty. Koniecznie użyjcie do nich dobrego masła, z margaryną nie będą tak dobre. Składniki: 225 g mąki 125 g dobrego masła(...)cukru pudru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru na nadzienie: 250 ml śmietanki kremówki 1 galaretka niebieska Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klasyczny murzynek w polewie 205pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ). Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki(...)wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kostka tropikalna (bez pieczenia) 193Często zdarza się tak, że nie mamy czasu na skomplikowane wypieki a spodziewamy się gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające. *blaszka 23*28 cm (16 porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych(...)dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki potrójnie orzechowe 175alkoholem i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka(...)szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kokosek 209delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu(...)czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić. Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mazurek czekoladowy 138bogatsze wypieki. Spróbowałam z ciekawości, wyszło smacznie- w tym przypadku smak mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde. *wymiar około 25*15 cm Składniki: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 70 g cukru pudru 150 g masła szczypta soli(...)łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
francuska zapiekanka z salami 184Ekspresowa zapiekanka na cieście francuskim, z dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce z piekarnika , zawinąć boki do środka. Rozłożyć pieczarki, salami i pomidorki. Pospać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto się zarumieni, czyli około 20-25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada cytrynowa 194smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto. Piec w 180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "góra lodowa" 350Jeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy(...)Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto truflowe 212Przepis na to ciasto mama przyniosła z pracy i od razu poszło "na tapetę". Jego smak dosłownie mnie powalił, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to będzie moje ulubione ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia i może wygląda niepozornie ale smak ma nieziemski. Polecam zwłaszcza wielbicielom truflowch cukierków. *blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki(...)fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kukułka 240Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało(...)pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy. Warstwa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche paluszki w czekoladzie 175Moja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom(...)następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji. Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 2 żółtka 75 g cukru pudru szczypta soli dodatkowo: tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 2-3 łyżki mleka 3 łyżki drobnego kokosu Mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jagodowe ciastko 192sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową: szklana jagód 500 g twarogu półtłustego(...)opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane) Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. Ser zmielić w maszynce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia