ciasto - 163312 przepisów (strona:4195/10888)

Tarta z brzoskiwniami i morelami 196

jajko szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 1/2 kilograma brzoskwiń 1/3 kg moreli 1 laska wanilii 2 łyżki cukru lub miodu 1 łyżka masła Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy połówki brzoskwiń z dodatkiem cukru i ziarenek wanilii przez(...)minut. Morele kroimy na ćwiartki bądź ósemki. Ciasto wyciągamy z lodówki, 1/4 ciasta odkładamy ponownie do lodówki a resztę wałkujemy i wkładamy do formy tarty, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Piekarnika nie wyłączamy. Następnie nakładamy brzoskwinie i gdzieniegdzie kawałki moreli. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy z niego paski i nakładamy

Mango Papaja
Serniczek na zimno z jeżynami 194

mniej jednak pozostaje fakt , że skoro sernik mniejszy-niższy- to..większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn(...)czerwona ,ja dałam niebieską, o smaku owoców leśnych, ale w połączeniu z sokiem wiadomo, dały kolor bordo. Wykonanie bardzo proste,pamiętać należy, alby serek mascarpone był porządnie schłodzony. Zmiksuj ciasta z rozpuszczonym masłem, powstanie masa. Wylep nią tortownicę. Moja miała średnicę 32 cm, natomiast tortownica Maniusi miała 26 cm, to spora różnica, stąd też..no cóż moje kawałki były dość

Z Kuchni Do Kuchni
pyszny orzeźwiający shake wiśniowy 221

składniki: 300 g mrożonych wiśni, wydrylowanych 200 g lodów np. śmietankowych, ja użyłam śmietankowych z sorbetem mango – markuja 350 g jogurtu naturalnego opcjonalnie 50 g

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z kluskami z multicookera 179

oliwie pokrojoną marchewkę .Następnie ustawić program BOIL na 30 minut .Wlać wodę , dodać porcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski(...)gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości mąki.. Dodać śmietanę, koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Flammkuchen z cukinią i jagodami 210

czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody 1-2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypania Składniki na nałożenie: 2 cukinie 125 g jagód 25 g parmezanu(...)białego serka śmietankowego pieprz z młynka 1 łyżka oliwy do skropienia kilka łodyżek rozmarynu Wykonanie: mąkę z olejem, solą i wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 239

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Chleb z multicookera 267

drożdżach etap zaczynu pominąć i od razu wszystkie składniki dodać razem)Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest mocno lepiące, to podsypać niewielką ilością mąki, ale czym dłużej wyrabiane tym mniej się lepi. Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program Yogurt - na 1 godzinę(...)wyrośnięcia [ moje ciasto wyrastało 0,5 godziny ] .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura  150 stopni. Po 1 godzinie chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka waniliowe 159

przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując(...)mąką, rozwałkować na grubość około 3-5mm (uwaga: ciasto trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można

Mała Cukierenka
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 208

Mamy dwie odmiany migdałów słodkie (wykorzystywane w kuchni) oraz gorzkie (stosowane do produkcji esencji,  wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu(...)cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne

Ciastka - domowe słodkości
bób gotowany 184

składniki: 500 g młodego bobu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki wykonanie: Bób opłukujemy. Wrzucamy do gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
ogórki w zalewie z przyprawą do potraw z grilla na zimę 183

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 500g cebuli 3 łyżki soli 270 g cukru 700 ml wody 250 ml octu 1 czubata łyżki przyprawy do grilla 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Bułki w stylu francuskim 205

drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe(...)miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki). Odrywać po kawałku i wyrabiać w dłoniach kulki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można przy użyciu drewnianego patyczka zrobić „przedziałek” w bułce. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania

Bullio
Tarta na cieście francuskim 212

Bardzo lubimy ciasto francuskie. Jest takie uniwersalne. Pasuje do parówek i sera, do kurczaka, do sernika, do rogalików z nutellą i do tart. Do słodkiego i słonego. Jest obowiązkowym wyposażeniem mojej kuchni.  Po ostatnim konkursie Almette Fruit zakochałam się również w tym produkcie! Pyszny, owocowy i równie uniwersalny. Najbardziej lubię ten o smaku morelowo- waniliowym i takiego użyłam(...)light 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie żelatyny instant do deserów (np. Dr Oetker) MASA OWOCOWA: 250g malin 250g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 opakowania gotowego ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 15 - 20 minut. Wystudzić. MASA

Cakes By Kejt
Pierogi z truskawkami 273

truskawki do nadzinia. Jesli robimy większe pierożki wystarczy przekroić je na połówki, jesli są mniejsze na ćwiartki bądź na jeszcze mniejsze. Posypać truskawki cukrem. 2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto 3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, cukier i olej 4. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się(...)rąk. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem 6. Podsypać stolnicę, bądź blat mąką, rozwałkowac cienkie ciasto. 7. Wykrawać kółeczka szklanką 8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka. 9. Zalepić pierożki. 10. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Kłaść po kilka sztuk na wrzątek

KreatywnePiny
Naleśniki z ciecierzycą i tymiankiem 259

mąki z ciecierzycy szczypta soli 60 ml oleju 300 ml mleka łyżeczka świeżego tymianku ( można użyć też suszonego ) 4 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie) Składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować - odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje. Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć około 2 minuty z każdej strony. Jeśli dodacie warzyw do ciasta najlepiej(...)nakładać nieduże porcje. Ciasto pod wpływem warzyw się może rozpadać. SMACZNEGO

apetytnapieczenie