ciasto - 163312 przepisów (strona:4192/10888)

Łatwe ciasto na zimno z owocami 180

Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było

Mała Cukierenka
koktajl na śniadanie 161

składniki: 80 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 pomarańcza, obrana ze skórki 1 łyżka miodu 50 g wody gazowanej 1-2 łyżki świeżo zmielonych nasion siemienia

Domowy Smak Jedzenia
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 248

niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach.  Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :)  Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się(...)problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ.   Odstawić do przestygnięcia, a następnie

Kuchnia Ellie
bób zapiekany 152

składniki: 1000 g bobu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżki masła wykonanie: Bób myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy kozieradkę

Domowy Smak Jedzenia
Ruskie pierogi z miętą 163

wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania.  Ruskie pierogi z miętą  SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki siekanej mięty sól(...)białym serem przeciskamy przez praskę. Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.  Zlepiamy pierogi.  Pierogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta jeżynowa 218

idealna do upłynnienia jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto  w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku.  Składniki na spód: 240 g mąki orkiszowej ( jasna 630 pół na pół(...)Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle ze śliwkami 189

łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1.  Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Przestudzone ziemniaki wykładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 2.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Kroję na kwadraty o boku 5cm. Ze śliwek usuwam pestki. Na każdy kawałek ciasta kładę śliwkę.  Ciasto zlepiam w kulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z budyniem 231

Lubicie drożdżówki? Na pewno. Są takie puszyste, pachnące, z budyniem waniliowym. Bardzo lubię patrzeć jak ciasto w piekarniku rośnie, a zapach unosi się w całym mieszkaniu.   Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko(...)mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, układamy je po trzy, aby jedno na drugie zachodziło. Zwijamy je w „roladkę

Salonik smaków
Koszyczek wielkanocny z babeczkami 143

Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ -cm grubości.Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok(...)odstępach na płachcie śliskiego papieru.Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków,aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem,posmaruj masłem,nakryj plecionką.Zbędne ciasto odetnij.Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem.Piecz w misce 45 min w temp 220stC.Odcięte ciasto zagnieć,uformuj z niego dwa wałki.Jeden zlep w okrąg o śr 17cm,z drugiego

Camilla w kuchni
surówka z młodej kapusty 158

składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 szkl cukru 500 ml wody 250 ml octu pęczek natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: olej wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Sok z aronii 191

Sok z aronii jest cennym źrodłem  witamin i związków, ktore pomagają bronić się przed rakiem, miażdżycą, nadciśnieniem. Warto więc pić go przez całą zimę i

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cytrynowo-brzoskwiniowy torcik z mascarpone i nutellą 208

jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Aby sprawdzić, że biszkopt jest upieczony delikatnie palcem możemy dotknąć jego brzeg. Jeżeli boki ładnie odchodzą od formy

ChilliJemy
Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami 189

moim zdaniem jest to połączenie idealne. Szczególnie pyszne wyda się zapewne fanom jesiennych wypieków, a więc szarlotek, bowiem w smaku są do nich bardzo zbliżone. Jeżeli chodzi o ciasto, to muszę przyznać, że z początku się go obawiałam. Sądziłam, że z mąki gryczanej nie ma prawa powstać miękkie opakowanie dla farszu. A jednak! Kolejny dowód na to, że warto eksperymentować(...)ściereczkę i odciskamy nadmiar soku (w innym razie pierogi się nam rozlecą). Po ponownym ulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.  Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub/ cukier i cynamon Przygotowanie ciasta: Mąkę gryczaną

Życie zamknięte w smaku
Pizza z patelni 170

oddali. To bardzo ładny wynik, chociaż przyznam, że bliskość tej pierwszej 10 troszkę boli. A teraz o samym przepisie. Pizza z patelni jest idealna dla tych, którzy lubią miękkie ciasto, bowiem rzeczywiście przypieczony i chrupiący jest w niej tylko dół, cała wierzchnia warstwa jest bardzo delikatna. Tutaj podaję przykładowy zestaw składników, ale jak wiecie z pewnością, każdy może do swojej(...)pizzy wrzucić to, na co akurat ma ochotę ;) PIZZA Z PATELNI Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - ciepła woda - pół opakowania suszonych drożdży lub odpowiednio świeżych - łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli - pół łyżeczki cukru Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy drożdże, mąkę, cukier, sól oraz dodajemy oliwę. Następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji - nie powinno lepić

Życie zamknięte w smaku
Bułki na zakwasie żytnim 165

gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżka soli - 1 żółtko Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka(...)czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie nacinamy dowolnie ich wierzch, znowu przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez kolejne 30 minut. Smarujemy wierzch bułek żółtkiem rozmieszanym

Życie zamknięte w smaku