ciasto - 163312 przepisów (strona:4193/10888)

Krewetki w cieście z sosem czosnkowym 203

dzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu(...)usunięte, wyglądają jak nitki  ). Dodajemy do nich przepuszczony przez praskę czosnek. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto. Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy krewetki , aby równomiernie zostały nim pokryte. Smażymy na głębokim oleju kilka minut ( można użyć frytkownicy ). Odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy

Smaki Ewy
Tarta z jarmużem 150

Składniki: Opakowanie jarmużu ( 200 gram ) Pomidory z puszki krojone 250 gram twarogu 150 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Tary ser Ciasto 250 gram mąki 125 gram masła 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Olej do smarowania formy Wykonanie: Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach(...)rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy tak długo aż nadmiar płynu zostanie odparowany. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia

Smaki Ewy
Jagodzianki 146

odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części. Jagody delikatnie mieszamy z cynamonem i mąką kokosową. Kawałki ciasta rozciągamy w rękach i na środku każdej(...)układamy około 3 łyżki jagód. Zlepiamy ciasto i układamy na blaszce. Za […] Artykuł Jagodzianki pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 152

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.  Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód

Walijskie Pichcenie
Minionki - wyprawka do szkoły 231

Dzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Co jeść w podróży? 163

Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta

Moja smaczna kuchnia
Puszysty biszkopt cytrynowy 172

jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł. Aby sprawdzić, że biszkopt jest upieczony delikatnie palcem możemy dotknąć jego brzeg. Jeżeli boki ładnie odchodzą od formy

ChilliJemy
bułczane grubasy 160

grubasy Ten wypiek zawsze przywołuje moje wspomnienia dzieciństwa. Kiedy to, będąc  na wakacjach u babci na wsi, zawsze domagaliśmy się grubych chrupiących wypieków. Przepis przypomina francuskie bagietki, lecz ciasto jest lżejsze i  upieczona w ten sposób buła, jest dużo delikatniejsza. Podana ze świeżym mlekiem i miodem nie ma sobie równych. Składniki na cztery sztuki długości(...)sól, roztopione masło, oraz wodę. Całość mieszamy drewnianą łyżką, łącząc dokładnie wszystkie składniki, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem przesypując je częścią odłożonej mąki. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na cztery części, każdą  z nich formujemy

Miód i pieprz
Ptasie mleczko 398

dzieciństwa z nazwą ptasie mleczko kojarzę właśnie to ciasto. Inni nazywają je śmietanowcem lub jogurtowcem. Jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalną pogodę. Niestety ma trochę kalorii, ale co to za ciasto bez kalorii?? Zapraszam do spróbowania! 4 galaretki w różnych kolorach 0,5 l. mleka 0,5 l. śmietany 18% 2-3 łyżki żelatyny niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru(...)wszystkie rozbić. Gdy masa będzie już jednolita dodać do niej rozpuszczoną żelatynę i wymieszać z galaretkami. Wszystko przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż ciasto będzie całkiem sztywne. Za wcześnie wyjęłam ciasto, mogło postać jeszcze chwilkę w lodowce, bo spód nie odchodził idealnie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Letnia karpatka z borówkami 209

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karpatka z bitą śmietaną i borówkami. Smakuje przepysznie, jest lekka i delikatna w sam raz na letni deser Ciasto zrobiłam w tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie , którą możemy regulować uzyskując odpowiednią szerokość formy. Warto mieć taką tortownicę w swojej kuchni bo dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca(...)szafce. Dlaczego? Ponieważ nie musimy kupować kilka form o różnej szerokości, wystarczy nam jedna regulowana na której możemy upiec ciasto od średnicy 16 cm do 30 cm. Post Letnia karpatka z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
zupa z młodej kapusty 193

składniki: 1/2 główki młodej, białej kapusty 1 mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej

Domowy Smak Jedzenia
smaczny, łatwy domowy graham... 182

szklanki, mąka pszenna typ 1850 2,5 szklanki, otręby pszenne 2 łyżki do misy robota wkruszyć dożdże, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, obie mąki i hakiem robota wyrabiać ciasto wyrabiać z 12 minut, jak ciasto będzie odchodzić i nie kleić się do misy nakryć talerzem do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny keksówka 22 cm wysmarowana olejem - ciasto(...)misie posypać zmielonymi otrębami, wyrobić kilka razy i włożyć do keksówki, posmarować ciepłą wodą, nożem ponacinać skosy, zostawić na 30 minut do podrośnięcia ciasto piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45-50 minut, wystudzić na kratce - chlebek jest smaczny, chrupiący, domowy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
makaron domowy 210

jedno jajko i nic więcej. Składniki 200 g mąki 2 jajka Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy na  środku wgłębienie i najpierw nożem, a później dłońmi wyrabiamy ciasto ( około 15-20 minut). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczka i zostawimy na pół godziny. Na posypanej mąką stolnicy, wałkujemy ciasto na jak najcieńszy płat przesypując je kilka razy mąką, aby się(...)przykleiło do stolnicy.Następnie płat ciasta dość luźno rolujemy a później nożem kroimy go na centymetrowe paski ( lub na takie jak lubimy). Pokrojony makaron zostawiamy na ściereczce, lub desce aby obsechł ( około półtorej do dwóch godzin) . Później gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, około 12-15 minut  i podajemy na przykład jako dodatek do rosołu

Miód i pieprz
Arbuzowo -miętowe ciasto bez pieczenia 149

Weekend [ tym razem ciut dłuższy ] i z tej okazji jest  Ciasto na niedzielę. U mnie w sumie ciasto jest dość często , a na niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną  ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy

Moje domowe kucharzenie
mojito [+18] 2154

składniki: 60 ml białego rumu 4 cząstki limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 7 – 8 listków mięty woda gazowana 1/2 szkl. pokruszonego lodu wykonanie: Do szklaneczki

Domowy Smak Jedzenia