pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym,masą serowa i bitą śmietaną-przepis dostałam od koleżanki Rity i postanowiłam je zrobić dzisiaj na moje imieniny-wszystkim bardzo smakowało,dziękuję bardzo!! PORZECZKOWIEC SKŁADNIKI NA CIASTO: 0,5 SZKL.WODY 1 SZKL CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3/4 SZKL.OLEJU -Z TYCH SKŁADNNIKÓW ZAGOTOWAĆ POLEWĘ I OSTUDZIĆ 1,5 SZKL.MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY(...)STOPNIACH PO WYSTUDZENIU PRZEKROIĆ NA DWIE CZĘŚCI PRZYGOTUJEMY MASĘ SEROWĄ: MIXUJEMY MARGARYNĘ Z CUKREM PUDREM I CUKREM WANILIOWYM,DODAJEMY SER DALEJ MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ PIERWSZĄ CZĘŚĆ CIASTA SMARUJEMY DŻEMEM,NA TO MASA SEROWA, DRUGA CZĘŚĆ CIASTA,ZNOWU SMARUJEMY DŻEMEM NA WIERZCH WYKŁADAMY UBITĄ ŚMIETANĘ Z CUKREM I ŚMIETAN FIXAMI NA TO JESZCZE STARKOWANA CZEKOLADA I DO LODÓWKI
Swojskie jedzonkozawijamy w boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do pieczenia do zrumienienia boczku(ok 10-15 min) jest to prosta i przepyszna zakąska a ten chrupiący boczuś..... Kabanosy w cieście francuskim: - kilka kabanosków -1/2 opakowania ciasta francuskiego ewentualnie 3-4 plastry żółtego sera sól(ja dałam taką z młynka grubą do posypania po wierzchu) kabanoski kroimy na pół(...)ciasta francuskiego kroimy paski ok 1-1,5 cm szer. możemy na ciasto dać ser i dopiero zawijać ale nie koniecznie-jak kto lubi, pieczemy do zrumienienia,ok.10 min obie przekąski są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno,wziąć można je zabrać również w plener,np na piknik smacznego
Swojskie jedzonkopyszne ,proste i niedrogie ciasto,bardzo wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam,hihi(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier przygotowany z cukru pudru
Swojskie jedzonkoPrzepis na te ciasteczka znalazłam w książce Siostry Marii. Zaletą tych ciasteczek jest to, że wieczorem możemy przygotować ciasto, schować je do lodówki a na drugi dzień już na spokojnie upiec ulubione ciasteczka. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 250 g margaryny - 250 g masła - 300 g cukru kryształu - 6 żółtek - 250 ml kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy roztrzepane żółtka, śmietanę oraz cukry. Zagniatany ciasto kruche i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym ciastem. Pieczemy w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchnikolejna moja wariacja na temat ciasta pomidorowego. Tym razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki. Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele a potem rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieproste ciasto pewnie zna większość z Was. Cała filozofia polega na odmierzaniu składników tym samym kubeczkiem po jogurcie. Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie ciasto wychodzi idealne. Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub eczek(...)wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichceniezalewam wrzątkiem. Natychmiast dodaję do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Dodaję mleko i mieszam. Łączę owsiankę z wymieszaną mąką z drożdżami. Wyrabiam dokładnie ciasto, ja ręcznie, ale można użyć miksera z końcówką hak. Ciasto bardzo się lepi i klei, i takie ma być. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Smaruję formy(...)tłuszczem i wysypuję płatkami owsianymi (w oryginale przepisu: owsianymi otrębami). Ciasto przekładam do keksówek, spłaszczam, wyrównuję zwilżonymi dłońmi. Posypuję równomiernie wierzch przygotowaną posypką i przyklepuję. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 20-30 minut (do zwiększenia objętości o 70%). Wyrośnięte wkładam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go włączam. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia
Kuchnia co dniarazem zrobiłam rogaliki z farszem grzybowym. Wyszły bardzo smaczne. Kto je przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 30 dag grzybów leśnych 1 cebula oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę(...)kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcje farszu grzybowego i zwijam w rogaliki. Przygotowane rogaliki układam na blaszce wyłożonej
Tradycyjna kuchnia KasiAsia zaproponowała swój sprawdzony przepis na rurki ,ale ja już piekłam rurki z takiego samego przepisu [ klik ], więc postanowiłam wypróbować inny, no i znalazłam inny przepis ..zaczęłam zagniatać ciasto z podanych składników i nie chciało trzymać się , więc dodałam jajko i wtedy już poszło lepiej.Takie upieczone i wystudzone rurki można nadziać czym się chce...u mnie nadziane bitą śmietaną(...)naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkować cienko ciasto i pociąć na około 1,5-2 cm paski.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego
Moje domowe kucharzenieskładniki: 2 średniej wielkości, świeże buraki 6 soczystych jabłek 4 marchewki wykonanie: Burki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek wydrążamy gniazda
Domowy Smak Jedzeniadodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam z 1,5 porcji ciasto przełożyłam do większej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1 godzinę(...)Foremki keksowe wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy otrębami owsianymi. Zwilżonymi wodą dłonią lekko spłaszczamy wyrośnięte ciasto. Przekładamy je do foremek. Wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy płatkami owsianymi, białym sezamem i czarnym sezamem (u mnie nasiona chia). Tym razem już suchą dłonią delikatnie przyklepujemy posypkę. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką
mojewypiekiinietylkoumiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego(...)gotowe, wystarczy wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około
KasiaiKrzysiu.plMąkę mieszamy z drożdżami. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy(...)pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego
Magiczne Życie Martyskładniki: 1 pęczek pietruszki 1 gruntowy ogórek, średniej wielkości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 1/2 cm obranego i startego imbiru 150 ml wody wykonanie
Domowy Smak JedzeniaZauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe? Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i gorzka czekolada stanowią idealne połączenie. Wypróbujcie koniecznie! Pyszne! Wszyscy robię Miętuska! Robię i ja! :) Miętusek Składniki 90 g landrynek miętowych, 4 śnieżki, 3 galaretki o smaku miętowo-jabłkowym, 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady(...)pieczenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i ostudzony syrop z cukierków. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starkowaną czekoladą, mieszamy i przekładamy naszą masę na biszkopty. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Miętuska wkładamy ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego
paapilotkaa