ciasto - 163312 przepisów (strona:4177/10888)

Wegańskie kruche ciasto z wiśniami, Twin Peaks 320

Jest pyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż(...)dużego kubka, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Ciasto z wiśniami to atrybut pewnego serialu amerykańskiego

Qlinarnie i Qlinarnie
Biszkoptowa Zebra z kremem toffi i czekoladowym. 176

Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel  następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem , wodę i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół , do jednej części ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka .Wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną. Wlewać na przemian małą chochelką lub łyżką ciasto , raz kakaowe raz białe. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)patyczka . Zimny biszkopt przeciąć na pół . Posmarować połową dżemu malinowego. Krem toffi ubijamy w szklance mlek , czekoladowy również w szklance mleka. Na dżem wykładamy krem toffi i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch smarujemy resztą dżemu i kremem czekoladowy. Dekorujemy według uznania  . Ja użyłam do dekoracji porzeczek . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 192

postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki : 500 g mąki pszennej typu chlebowego saszetka (7 g) suszonych drożdży(...)wody z ogórków, ewentualnie dolać wodę łyżeczka cukru ziarna do posypania Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mieszać ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę z ogórków. Nie trzeba tego ciasta dobrze wyrabiać. Będzie miało mokrą konsystencję, więc nie powinniście mieć problemu z mieszaniem łyżką. Czysta robota :) Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na ok. 1,5 godziny. Przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka sypana 143

Kocham to ciasto za smak i prostotę wykonania. Dodatkowo idealne dla alergików, którzy nie mogą jeść jajek. Szarlotka sypana chyba nie może się nie udać, ponadto to ciasto na niezapowiedziane wizyty. Robi się je błyskawicznie (no chyba że tak jak ja kupicie najmniejsze jabłka to wtedy całe wieki będziecie je obierać). Co prawda proces pieczenia to 60 minut, ale warto(...)poczekać Naprawdę, każdy kto ma dwie lewe ręce do kuchni pokocha ten przepis. Ciasto łatwo się kroi. Masło i sok z jabłek w trakcie pieczenia stają się idealnym spoiwem suchej i sypkiej “frakcji” ciasta. Nowy post Szarlotka sypana pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
zupa krem z dyni 193

składniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 196

posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Łyżka nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 267

próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 2,5 szklanki mąki  szczypta soli 1 jajko pół szklanki puree z dyni Nadzienie(...)miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, szczyptę soli, jajko, puree z dyni i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie wymieszać 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Domowa Cookierenka Agi
koktajl z jarmużem 184

składniki: 2 gałązki jarmużu 1 banan 1 gruszka 100 ml soku pomarańczowego wykonanie: Z jarmużu usuwamy łodygi. Banana obieramy a z gruszki usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie

Domowy Smak Jedzenia
BISZKOPT IDEALNY 261

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Makowiec najłatwiejszy 264

Najłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru(...)wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej

Praktyczna pl
eton mess z malinami 146

składniki: 500 g malin 60 g bez (ja użyłam domowych, kakaowych) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego świeże listki mięty

Domowy Smak Jedzenia
Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka 169

Drugi pomysł na dynie podpatrzyłam na tej stronce. Oczywiście przerobiłam go trochę w kierunku moich smaków. Ciasto focacci  jest mięciutkie, bardzo smaczne i zachęca do eksperymentowania z nim, więc w niedalekiej przyszłości pokombinuje z rożnymi dodatkami do niego :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 180 gr mąki 1/2 łyżeczki soli 50 ml letniej wody 1-2 łyżki oliwy(...)kostkę). Odkładam i na tej samej patelni podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką. 3. Do miski z mąka przekładam wyrośnięty zaczyn, dodaje wodę oraz sól i zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dodaje oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 30-40 minut. 4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i formuje na blaszce z papierem do pieczenia. 5. Wykładam

Gotowanie...to proste !
Malinianki 138

dopalaczach", jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo, że byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej  25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy(...)mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców

Cakes By Kejt
Pierogi ruskie 206

Składniki: Farsz : ser biały - 350 g cebula - 2 szt ziemniaki ugotowane - 650 g masło- do smażenia sól i pieprz Ciasto na pierogi : woda gorąca - 1 i 1/4 szkl mąka - 4 szkl sól - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Farsz:  Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.  Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę.  Wymieszać składniki(...)solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką.  Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową

Kuchnia Danusi
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 174

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder do posypania(...)garnczku umieszczam wodę z margaryną, stawiam na ogniu do zagotowania się i całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszam ogień i dodaję mąkę. Mieszam aż masa zgęstnieje i odejdzie od brzegów. Następnie ciasto należy całkowicie wystudzić i dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne

Kuchnia co dnia