alkoholem i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości. Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich 60 g masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka(...)szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku i gotować chwilę aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i literatką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy: 700 ml mleka szklanka kokosu(...)czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić. Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabogatsze wypieki. Spróbowałam z ciekawości, wyszło smacznie- w tym przypadku smak mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde. *wymiar około 25*15 cm Składniki: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 70 g cukru pudru 150 g masła szczypta soli(...)łyżki mleka cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaEkspresowa zapiekanka na cieście francuskim, z dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce z piekarnika , zawinąć boki do środka. Rozłożyć pieczarki, salami i pomidorki. Pospać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto się zarumieni, czyli około 20-25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto. Piec w 180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy(...)Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na to ciasto mama przyniosła z pracy i od razu poszło "na tapetę". Jego smak dosłownie mnie powalił, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to będzie moje ulubione ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia i może wygląda niepozornie ale smak ma nieziemski. Polecam zwłaszcza wielbicielom truflowch cukierków. *blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki(...)fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało(...)pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy. Warstwa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom(...)następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji. Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła 2 żółtka 75 g cukru pudru szczypta soli dodatkowo: tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 2-3 łyżki mleka 3 łyżki drobnego kokosu Mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową: szklana jagód 500 g twarogu półtłustego(...)opakowanie całusków (pierniczki nadziewane glazurowane) Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. Ser zmielić w maszynce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato. *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek(...)łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody(...)dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 50 g masła rozpuszczonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich na nadzienie: 500 g pieczarek(...)dodatkowo: 1 jajko 100 g żółtego sera w kawałku łyżeczka bazylii Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialasach pojawiają się pierwsze jeżyny, które uwielbiam. Mam to szczęście, że mieszkam pod samym lasem więc leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend. Mam teraz mnóstwo pomysłów bo w moim ogrodzie roi się od owoców. Zanim zrealizuję kolejne zapraszam(...)puchate ciasto. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie powinno sprawić problemu nawet osobie początkującej w kuchni. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: 2 szklanki mąki 40 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 3 jajka niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z cytryny szklanka jeżyn cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUpały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem(...)masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia