ciasto - 164325 przepisów (strona:2614/10955)

Pierniczki z melasą 277

odstawić do przestygnięcia na około 10-14 minut. 2. Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Wlać ciepłą masę z melasą (proszę się nie poparzyć), dodać jajka i zagnieść ciasto (ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę się nie martwić, jak przestygnie, to stwardnieje). Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wstawić do lodówki(...)około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2-4mm (cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Ciasto, którego nie używamy w danym momencie proszę zawinąć w folię, aby nie wysychało. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy

Mała Cukierenka
Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła 239

Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;) Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę lub w całości damy gryczaną. Składniki na małą formę keksową: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej  ( ja dałam szklankę pszennej i pól szkl gryczanej ) 1/2 szkl cukru ( może być inny np. trzcinowy(...)płaska łyżeczka sody +  3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego ) 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta ) 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy ) orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie ) Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie) 1. Wszystkie składniki oprócz sody

Gotowanie...to proste !
Babcine jagodzianki 182

wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków)  -jedno całe jajko, jedno żółtko  -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego(...)drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku.  Wykonanie: Po pierwsze rozczyn, wyrabiamy go z dwóch łyżek mąki, drożdży, cukru i takiej ilości

Gawron w rosole
ciasteczka z wróżbą 193

oleju 1 1 i 1/2 łyżki wody dodatkowo: karteczki z wróżbami wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, jajka, olej oraz wodę. Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą. Na każde wkładamy złożoną karteczkę z wróżbą, i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 206

marchewki. Ale mus jabłkowo-marchewkowy, podobnie jak przecierowe soki na ich bazie, zjadła bardzo ochoczo. Nawet się zdziwiłam. Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka. A potem odbierałam pustą miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo(...)dodać marchewkę. I to był strzał w dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych

Anioszek w kuchni
Orzechowe księżyce 231

delikatne, co nie znaczy, że kruszą się w rękach Co do dni kolejnych nie mogę się niestety wypowiadać, bo ciasteczka ich nie doczekały. Do wypieku zdecydowanie polecam cukier puder. Ciasto z użyciem orzechów jest dość delikatne i jeśli użyjemy cukru tradycyjnego w kryształkach, to będzie on widoczny w postaci małych dziurek w gotowym wypieku. Możecie rozwałkować ciasto i wycinać(...)niego księżyce jak i dowolne inne kształty za pomocą foremek. Ja odrywam kulkę ciasta, w dłoniach formuję wałeczek, lekko go zaokrąglam i dłonią dociskam i tak tworzą mi się księżyce Drukuj Orzechowe księżyce window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki 200 g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 125 g cukru pudru 200 g masła Sposób przygotowania Z podanych składników

Mieszam w Garnku
Imbirowe ciasto z gruszkami 225

Najlepsze ciasta, to te najprostsze. Wymagające tylko zmieszania kilku składników. Bałaganu niewiele, składniki podstawowe, a apetyt na słodkości - zaspokojony. Proponowane dzisiaj ciasto pachnie imbirem i kusi słodyczą gruszek . Idealnie wpasowuje się w zimową aurę. Rankiem staje się przyjemnością, zjadane przy filiżance kawy, wieczorem zaś, idealnie komponuje się z kubkiem gorącego mleka lub kakao. Składniki: ( keksówka 12x30 cm ) 250 g mąki(...)wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem. Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników. Nie ubijać. Do składników mokrych wsypać składniki suche - wymieszać. Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek - delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy, zdjąć

kolorowotorcikowo
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 691

Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli(...)piwnicy to na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko (na grubość około 3mm) starając się nie podsypywać mąką (ewentualnie tylko na spód, aby powierzchnia, którą dotyka wałek nie miała z mąką kontaktu-łatwiej będzie skleić ciasto z nadzieniem). Następnie na połowie ciasta rozkładamy w odstępach gęstą marmoladę/powidła (ja sobie wyznaczyłam foremką

Kolorowy Przepisownik
ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami 219

łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Bakalie siekamy. Ziarna orkiszu mielimy na mąkę. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier oraz miód i siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy posiekane bakalie. Formujemy kulę. Odrywamy po kawałeczku ciast i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia ciasteczka

Domowy Smak Jedzenia
Legnickie bomby piernikowe 238

zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam(...)miksera przelewamy mieszankę, dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, jajka, migdały, przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie

kruche babeczki
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym 177

łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego(...)ciasta. Mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron. 4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję. Zachęcam do zakupu produktów   ZENTIS .  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek

Tradycyjna kuchnia Kasi
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 315

oliwek) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki lub świeżo dokarmionego, bez chłodzenia) dodatkowo: trochę mąki do podsypania blatu Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto (wyręcza mnie w tym hak miksera). Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ja mieszam tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiam w misie przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce, na ok.2-3h(...)Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką, dzielę na 8-10 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik nagrzewam do 250*C, wstawiam wyrośnięte bułki, temperaturę zmniejszam

Smaczne Zdrowe
Chleb orzechowo - fasolowy z nutą tabasco 190

myśląc, że każdy będzie coś przyrządzał używając Ramy do smażenia ja pomyślałam, że może będę jedyna, która wykorzysta Ramę w inny sposób czyli dodając ją do ciasta na chleb właśnie. Rama smak maślany nadaje się do smażenia jak i gotowania. Okazuje się, że także do pieczenia. Składa się z olejów roślinnych : rzepakowego i słonecznikowego. Może jednak ktoś też wpadnie(...)jednym połączeniu zgrały się idealnie. składniki na 2 małe chlebki ( czyli około 4 osoby ) zaczyn : 200 g mąki pszennej typ 500 200 g letniej wody 1 szczypta drożdży instant ciasto właściwe : 200 g mąki pszennej typ 500 + do oprószenia i podsypania 100 g letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 szczypty cukru 4 łyżki  Rama smaż jak szef kuchni

Ewa w kuchni
mini torciki 254

Składniki ciasto 2 jajka 90g mąki 90g cukru pudru krem 250g mascarpone 250 ml śmietanki 100g cukru pudru syrop: 100ml wody 50g cukru pudru 1 łyżeczka rumu orzechy ,lub migdały do posypki   polewa 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mascarpone Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. .Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem przez 4-5 minut mikserem. Ubić(...)białek ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych żółtek przesiać mąkę ,dodać piane i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kręgi i rozprowadzić ciasto w każdy. Piec około 15 -20 minut do zarumienienia wierzchu. Ostudzone wyjąć za pomocą noża. Koła oczyścić - zostaną ponownie użyte. Krem: Ubić śmietanę na sztywno dodając cukier. Rozmieszać mascarpone, następnie

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania