ciasto - 163312 przepisów (strona:2611/10888)

Ciasto z rabarbarem 192

Pyszne ciasto sezonowe. Składniki: mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2-3 gałązki rabarbaru dodatkowo cukier puder do posypania Rabarbar myjemy i odcinamy tylko brzydkie końcówki. Kroimy w kostkę i opruszamy cukrem. Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej(...)przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste. Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Dno tortownicy lub prostokątnej foremki wykładam papierem

prawdziwe jedzenie
Ciasteczka o smaku Maltesers 171

ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek(...)herbaty - jedną nabieramy ciasto, a drugą zsuwamy je do miseczki z cukrem. Dopiero z obtoczonego w cukrze ciasta formować kuleczki o średnicy około 2 do 2,5 cm.  i obtaczać je w cukrze pudrze. Ciasteczka układać w odstępach około 5 cm od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub macie silikonowej (po ułożeniu lekko się rozleją

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TRZY BIT Z MALINAMI 213

Ciasto bez pieczenia to chyba najłatwiejsze z ciast. Herbatniki przełożone kajmakiem, budyniem i ozdobione bitą śmietaną z malinami. Taki ciacho to jedno z najpyszniejszych, idealne na ciepłe dni i nie tylko, wyszło super. Polecam(...)warstwą jasnych herbatników. Budynie gotujemy z 3 szklankami mleka i cukrem aż powstanie gęsta masa. Jeszcze ciepły, gęsty budyń rozkładamy na ciastka, równo go rozsmarowując i przykrywamy ciemnymi herbatnikami. Ciasto odkładamy do całkowitego schłodzenia. Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem z cukrami na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy zmiksowane maliny i rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na zimne ciasto i ponownie chłodzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 204

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień(...)borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Drukuj Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 5 dag drożdży 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli jajko do smarowania bułeczek Nadzienie 300-400 g jagód

Mieszam w Garnku
Przepis na chleb z formy 212

sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy robota z hakiem. Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste, ale takie ma być. Dodaj mak i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut (razem 15 minut). przykryj misę folią(...)odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrób lekko ciasto w misie, składając je do środka. Napełnij ciastem foremki, posyp resztą nasion, przykryj formą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz

codojedzenia
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 261

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam(...)przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy

Wędrówki po kuchni
Waniliowe bułki z serem i malinami 161

Aromatyczne, pyszne i pachnące latem - waniliowe bułeczki z nadzieniem serowym i... i malinami, które są przysłowiową kropką nad i. Bułeczki śmiało mogą zastąpić niedzielne ciasto, są po prostu pyszne. Składniki: 500g mąki 2 jajka 14g suchych drożdży 250ml mleka 80g cukru 80g masła 1 laska wanilii szczypta soli Krem serowy 300g sera białego 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru(...)bułek Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mleka, całość lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto

Gotowanie i blogowanie
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 352

produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka   Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni(...)kanapki i wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców

Cooking Monster
Ciasto drożdżowe z truskawkami 193

każdy kto ma na "wyżywieniu" Rodzinkę :) Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :( Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super. Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny. Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej(...)pozostawić do wyrośnięcia -zimową porą może stać na kaloryferze Gdy mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składników  Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki) Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy Na wierzchu ułożyć truskawki

Proste Potrawy
Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107 217

Dzisiaj pracuje ze mną Córcia a po pracy może odwiedzimy Muzeum Domków dla Lalek ? Zbliża się kolejny smakowity weekend, planuje już menu na te dni.  Na pewno upiekę ciasto z agrestem, taki jest plan! Tymczasem małe wspomnienie sprzed tygodnia. Małżon oglądał ze mnie program o kulinarnym odkrywaniu Wiednia. Kiedy zobaczył Apfelstrudel o mało nie dostał ślinotoku i stwierdził(...)łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu W misie miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
USZKA Z FARSZEM BOROWIKOWYM 177

Kształtne, okrąglutkie i małe uszka, z bogatym w smaku i bardzo aromatycznym farszem grzybowym. Przygotowałam je z plastycznego i delikatnego ciasta pierogowego, które nie wymaga używania siły podczas wyrabiania i, co najważniejsze, nie rozkleja się w czasie gotowania.  Uszka z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i w dniu Wigilii zaoszczędzić sporo czasu.  Surowe uszka należy ułożyć  w pojemniku(...)Kiedy się zamrożą porcjami przekładamy do woreczków.  Przed podaniem nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy wyjąć  potrzebną porcję i od razu wrzucić na wrzątek. SKŁADNIKI / ok. 70 szt CIASTO 300 g mąki pszennej (tym 450) 200 ml gorącej wody 25 g masła 1 żółtko sól FARSZ 80 g suszonych borowików lub podgrzybków 1 cebula  1 łyżka posiekanej natki

cool and minty
CIASTO Z ŻURAWINĄ I LUKREM KRÓLEWSKIM 181

Nieskomplikowane ucierane ciasto, które zawsze wychodzi i udaje się nawet wybitnie słabym kucharzom. Słodkie i kwaśne jednocześnie, z delikatnym aromatem skórki pomarańczowej. Można je przygotować z każdymi owocami lub po prostu ze skórką otartą z cytrusów. Aby nie wyszedł zakalec, warto stosować się do pewnych reguł. Kluczem jest odpowiednia temperatura składników oraz dokładne ich ucieranie. Przede wszystkim masło, którego używamy(...)Należy je długo i cierpliwie ucierać, szczególnie po dodaniu jajek. Pamiętajcie też, aby odpowiednio dostosować czas pieczenia do wielkości formy ( powinna być wypełniona do 2/3 objętości).  Gotowość ciasta sprawdzajcie, wbijając w nie drewniany patyczek do szaszłyków - po wyjęciu, powinien być suchy. Nie można piec zbyt długo, by zanadto nie przesuszyć ciasta. W ostatnim etapie, warto sprawdzać co chwilę. SKŁADNIKI

cool and minty
SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 176

Uwielbiam rybę w cieście francuskim. Tak podana, pięknie wygląda, pysznie smakuje i z pewnością zachwyci naszych gości.                                                                  SKŁADNIKI :  1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g łososia(...)sosie własnym Graal 100 g mrożonego szpinaku 200 g twarogu 2 ząbki czosnku 1/4 białej części pora  1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko do posmarowania ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
DORSZ PIECZONY W CIEŚCIE 149

Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis(...)CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody szczypta proszku do pieczenia  1 łyżka soku z cytryny  sól i ostra papryka do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 150

Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie(...)SKŁADNIKI :  1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g twarogu tłustego 2 łyżki cukru garść pokrojonych liści mięty 100 g pistacji drobno pokrojonych                                                                         LUKIER

Kulinarne Fantazje Marioli