Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej Wykonanie: Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem i schładzamy 30 minut. Następnie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około(...)minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia. Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem. Krem wykładamy na wystudzone kruche ciasto. Dekorujemy plasterkami truskawek. Truskawki smarujemy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do stężenia
Smak mojej kuchniDzisiaj ciasto jak mleczny batonik znanej firmy. Maxi King. Ciasto szybkie, przekładane herbatnikami, bardzo słodkie, bo z dodatkiem masy kajmakowej więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta to ta propozycja Wam posmakuje. Masa mleczna wykonana jest na mleku w proszku, jest dość zwarta. Wierzch oblany czekoladą i prażonymi orzechami.... Mmm niebo w gębie! Przepis ze strony Świat Ciasta(...)Ciasto Maxi King Składniki na blaszkę 23x33cm: Do przekładania: około 400g herbatników Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki
Smak mojej kuchniFantastyczne ciasto bez pieczenia. Ciasto z bananami i masą kajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe biszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g(...)kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam w mikrofali około 10 sekund). Kremówkę ubijamy na sztywno
Smak mojej kuchniobowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food(...)jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko i wanilię i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i solą, dodajemy do utartych składników i miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki
Smak mojej kuchniŚwięta tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)śmietanowo - serowa: 3 jajka szklanka kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz 100g startego żółtego sera 1 cebula dymka ze szczypiorem Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy
Smak mojej kuchniserwowanie różnych dań, wtedy kiedy, przy stole zasiada dużo osób, są już gotowe porcje, wcześniej przez Nas przygotowane. I właśnie tak powstał pomysł na pyszne wytrawne babeczki na cieście kruchym z lekką, smaczną sałatką wielkanocną. Babeczki znikają w oka mgnieniu, bardzo smakują dzieciom, nie tylko dzięki formie podania, ale również dzięki temu, że dzieciaki lubią jak coś chrupie. A idealnie(...)danie może sprawdzić się świetnie w formie przystawki do obiadu, ale również jako propozycja na urozmaicenie śniadania wielkanocnego. Polecam Wam gorąco bo są pyszne! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE BABECZKI WIELKANOCNE CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki -300 g mąki pszennej (zwykła, bądź krupczatka) - 2 żółtka - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka śmietany -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie
SMYKWKUCHNItych najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy
Via Gustodużej miski z mąką dodaję 1 łyżeczkę soli, 200 g cukru, 640 ml ciepłej wody oraz lekko wyrośnięte drożdże i całość wyrabiam na gładkie ciasto. Przykrywam ścierką lub folią spożywczą (ja wolę folią spożywczą bo widzę jak ciasto rośnie :) ) Odstawiam na ok. 40 minut W czasie gdy ciasto rośnie robię nadzienie. Jabłka kroje na małe kawałki (wcześniej obieram(...)miksuję przy pomocy blendera na mus. Następnie dodaję 70 g cukru oraz 250 g sera risotta i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję aż będzie ładna, gładka konsystencja. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 cm, wykrajam kółka (kubkiem o średnicy ok. 8 cm) a następnie delikatnie je rozciągam aby koło się powiększyło. Na środek wykładam po 2 łyżeczki musu
Kuchnia Vikiszczypta soli wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, cukier z wanilią, sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty np. zajączki, jajka, baranki. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem
Domowy Smak Jedzeniabezglutenowym spodzie z dodatkiem mąki kokosowej i płatków quinoa, wypełnioną sernikowym nadzieniem i owocami. Znajdziecie tu ananas, granat i świeże figi, a wszystko posypane jest płatkami kokosa i zapieczone. Ciasto podłam jeszcze ciepłe, z granatem, melisą i gorącym sosem na bazie mango z dodatkiem kardamonu. Zapraszam! Składniki: 50 gram mąki quinoa 50 gram płatków quinoa 100 gram mąki kokosowej(...)łyżki mąki kokosowej i 2 łyżki mąki z tapioki. Pozostałą mąkę, cukier, wiórki kokosowe i płatki quinoa mieszamy z dwoma jajkami, olejem kokosowym, łyżeczką cynamonu i łyżeczką karadamonu, zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy spód. Wkładamy na 10 - 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Quinoa Raz!ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą(...)Placki: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3/4 kostki masła (można użyć margaryny) 1/2 szklanki płynnego miodu 3 jaja 1/2 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części
Cynamonowe szczęścietańszymi modelami, bo teraz wiem, że dobry wypiekacz, czy jak kto woli maszyna do chleba, jest mi w kuchni niezbędna. Mała uwaga. Maszyny używam tylko i wyłącznie do wyrabiania ciasta chlebowego- nie piekę w nim. Chleb piekę w piekarniku na kamieniu. Kamień to genialny wynalazek. Zakupiłam ostatnio koszyk do wyrastania chleba, a że robię zawsze(...)500g mąki pszennej chlebowej - strong flour 1/3 szklanki czynnego zakwasu Wrzucam te składniki do maszyny do chleba i krótko zamieszam do połączenia. Przykrywam folia i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn 25g soli Mieszam wszystkie składniki. Ciasto będzie lepiące, ale nie dosypywać maki, wyrabiać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbyło łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki do ciasta dodawała oranżadę (nie wiem czy pamiętacie oranżady(...)łyżką. Uwaga melasa ciężko się będzie rozpuszczać. Do płynnych składników dodać sypkie i krótko zamieszać używając łyżki nie miksera ! Ciasto będzie miało rzadką konsystencję. Przelać do wysmarowanej formy Piekłam w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka (jak wkłujecie patyczek w ciasto i po wyjęciu jest
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmnie marny... pasja moja zawęża się tylko do kuchni niestety. Asiu na Twoje życzenie zamieszczam teraz ze słabymi zdjęciami za co bardzo przepraszam. To ciasto albo ten torcik to w naszej rodzinie numer jeden.... Młodszy M nie postrzeżenie zlizuje karmel i oddaje orzeszki bratu, a że brat preferuje słone nad słodkie to jest(...)równie zadowolony. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki .... nic nie zmieniałam bo przepis jest idealny. Ciasto robi się szybko i nie wymaga przechowywania w lodówce (ja jednak przechowuje w chłodnym miejscu jest wtedy bardziej stabilne) Zachęcam Was do spróbowania ...zdjęcia nie oddają pełnego smaku i atrakcyjności Przepis Ciasto brownie 200 g ciemnej czekolady
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPołączenie iście z piekła rodem. Walentynkowy torcik czekoladowy z chilli. Genialny! Stanowczo dla fanów czekolady! Chilli dodaje charakteru i podkręca smak czekolady. Idealne ciasto na romantyczny walentynkowy wieczór. Przepis (na tortownicę o rozmiarze 21 cm) 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady deserowej o 54% zawartości kakao) 30 g kakao 200 g masła 3 jajka(...)wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 lub nawet 2 łyżeczki płatków chilli -( zależy jak pikantne ciasto chcecie otrzymać) szczypta soli Krem -Ganache 200 ml śmietany kremówki (użyłam double cream) 200 g czekolady deserowej. 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa ( też ganache, ale nie ubijamy mikserem na krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk