ciasto - 163312 przepisów (strona:2606/10888)

CZEKOLADOWE KREMOWE CIASTO ( bez mąki, bez pieczenia ! ) 265

cieście nie znajdziemy typowych składników takich jak jak jajka, mąką czy nabiał, za to poczujemy kokosy, awokado i kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła(...)łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka czekolada) Wykonanie: Spód: Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy na bitą śmietanę i przekładamy ją do kremu, delikatnie łącząc

Kasia Sarna
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 173

dziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża lub dwie małe cukinie około pół kilograma pomidorów (3-4 średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół(...)łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy (użyłam bazyliowej, tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: pół godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto francuskie z lodówki, o ile tam było przechowywane, generalnie ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Formę wyłóż papierem (śmiało wykorzystaj ten w które jest zawinięte ciasto) i wylep ciastem (jak widać, jakoś specjalnie się do tego nie przyłożyłam, ot tak, żeby

greenscarf
Bułeczki z borówkami (Panini ai mirtilli) 172

borówkami, jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek w okresie letnim. Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym. Polecam i życzę smacznego :) **** I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito(...)cucchiai di zucchero 1 uovo PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki

La grande e la piccola cuoca
ciasteczka bycze oczy wg s. Anastazji 192

twarda marmolada migdały cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce. Następnie odrywamy po małym kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzech włoskiego. W każdej robimy dołeczek, napełniamy go marmoladą i wkładamy migdał. Ciasteczka przekładamy na blaszkę

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki 192

dawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły. Zawsze mam wrażenie, że robię za mało. Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem. Ciasto (na około 24 szt babeczek(...)żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 600 g śmietany kremówki 36% cukier puder do smaku 1,5 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, a następnie wykroić szklanką kółka troszkę większe niż góra foremek do babeczek. Wyłożyć

O kuchni z uczuciem
Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem 196

zwykłe pierożki, a jednak inaczej wyglądają i ciekawy sezonowy smak mają,  bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje.  Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre(...)Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu, 200 g sera typu śródziemnomorskiego   Arla Apetina z ziołami prowansalskimi,   20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy

Moniki Smakołyki
Sernik jagodowy na spodzie z granoli 172

Treściwy, niezbyt słodki sernik z dodatkiem dużej ilości jagód na spodzie z granoli. Delikatności z pewnością nadaje mu mus jagodowy, którym postanowiłam uwieńczyć ciasto oraz świeże owoce. Maksymalnie jagodowe ciasto, które koniecznie musisz wykonać w sezonie. Z dedykacją dla A. bo to były jego jagody. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego(...)stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni. W tym czasie miksuję zmielony

Mango Papaja
FANTAZYJNA KOSTKA 188

Składniki: Ciasto kakaowe: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju (12 łyżek) 120 ml ciepłej wody (12 łyżek) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżek kakao Ciasto jasne:  3 jajka 1/2 szklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia(...)każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z rabarbarem + film 181

Biszkopt z rabarbarem czyli awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek.       składniki na tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka(...)mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie

Smakowite Dania
Całuski 256

całuski wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych. Wieloletnie dziedzictwo pszczelarskie tamtej okolicy dało swój upust również w sferze kulinarnej. Miód posiada przecież wiele walorów, a wśród nich te smakowe. Ciasta, ciasteczka i inne wypieki z jego dodatkiem mają niepowtarzalny aromat, nic więc dziwnego, że stały się popularne nie tylko w tej niewielkiej osadzie. Mąż czytelniczki, która nadesłała do mnie przepis(...)niewielkich pierniczków Składniki : 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 2 jaja ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka masła Ciasto: Miód, jeśli ma stałą konsystencję, czyli jest skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, upłynnianie należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C, nie większej

Ratunku obiad
Ciasto z owocami 159

Przyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.   Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym  na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet(...)mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki.  Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciastaCiasto pieczemy ok. 50 minut  w temperaturze 170 stopni.  Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto Plamka 215

Inspiracja zaczerpnięta z jednej z niemieckich gazet. Flecken znaczy plama więc w wolnym tłumaczeniu pozwoliłam sobie nazwać ciasto Plamką. Ciasto warte uwagi. Nie spotkałam dotąd podobnego przepisu. Nietypowe a zarazem bardzo smaczne i przypadające do gustu nie tylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :)  Plamka  ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego  100g kremówki(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę, następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek.  Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku 175'C przez

Tagebuch po polsku
Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie 227

mojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale

moj przepis na
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 166

czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania! Gnocchi are just simply small(...)Gorgonzola 1 tablespoon of butter Ziemniaki ugotuj, odcedź i zostaw do ostygnięcia, nie ma obowiązku gotowania ich dzień wcześniej jednak warto to zrobić – będziemy potrzebować mniej mąki do ciasta, gdyż z ziemniaków odparuje cała woda. Ja zawsze gotuję ziemniaki dzień wcześniej. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, wrzuć do miski razem z mąką i jajkiem, szczyptą soli. Lepiej dodać mniej mąki

Martyna Cooks
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 339

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry, chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb(...)lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej

FitKot