cieście nie znajdziemy typowych składników takich jak jak jajka, mąką czy nabiał, za to poczujemy kokosy, awokado i kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła(...)łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka czekolada) Wykonanie: Spód: Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy na bitą śmietanę i przekładamy ją do kremu, delikatnie łącząc
Kasia Sarnadziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża lub dwie małe cukinie około pół kilograma pomidorów (3-4 średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół(...)łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy (użyłam bazyliowej, tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: pół godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto francuskie z lodówki, o ile tam było przechowywane, generalnie ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Formę wyłóż papierem (śmiało wykorzystaj ten w które jest zawinięte ciasto) i wylep ciastem (jak widać, jakoś specjalnie się do tego nie przyłożyłam, ot tak, żeby
greenscarfborówkami, jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek w okresie letnim. Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym. Polecam i życzę smacznego :) **** I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito(...)cucchiai di zucchero 1 uovo PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki
La grande e la piccola cuocatwarda marmolada migdały cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce. Następnie odrywamy po małym kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzech włoskiego. W każdej robimy dołeczek, napełniamy go marmoladą i wkładamy migdał. Ciasteczka przekładamy na blaszkę
Domowy Smak Jedzeniadawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły. Zawsze mam wrażenie, że robię za mało. Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem. Ciasto (na około 24 szt babeczek(...)żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 600 g śmietany kremówki 36% cukier puder do smaku 1,5 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, a następnie wykroić szklanką kółka troszkę większe niż góra foremek do babeczek. Wyłożyć
O kuchni z uczuciemzwykłe pierożki, a jednak inaczej wyglądają i ciekawy sezonowy smak mają, bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje. Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre(...)Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu, 200 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina z ziołami prowansalskimi, 20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy
Moniki SmakołykiTreściwy, niezbyt słodki sernik z dodatkiem dużej ilości jagód na spodzie z granoli. Delikatności z pewnością nadaje mu mus jagodowy, którym postanowiłam uwieńczyć ciasto oraz świeże owoce. Maksymalnie jagodowe ciasto, które koniecznie musisz wykonać w sezonie. Z dedykacją dla A. bo to były jego jagody. Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego(...)stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni. W tym czasie miksuję zmielony
Mango PapajaSkładniki: Ciasto kakaowe: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju (12 łyżek) 120 ml ciepłej wody (12 łyżek) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżek kakao Ciasto jasne: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia(...)każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą
Ciastka - domowe słodkościBiszkopt z rabarbarem czyli awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek. składniki na tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka(...)mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie
Smakowite Daniacałuski wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych. Wieloletnie dziedzictwo pszczelarskie tamtej okolicy dało swój upust również w sferze kulinarnej. Miód posiada przecież wiele walorów, a wśród nich te smakowe. Ciasta, ciasteczka i inne wypieki z jego dodatkiem mają niepowtarzalny aromat, nic więc dziwnego, że stały się popularne nie tylko w tej niewielkiej osadzie. Mąż czytelniczki, która nadesłała do mnie przepis(...)niewielkich pierniczków Składniki : 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 2 jaja ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka masła Ciasto: Miód, jeśli ma stałą konsystencję, czyli jest skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, upłynnianie należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C, nie większej
Ratunku obiadPrzyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet(...)mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościInspiracja zaczerpnięta z jednej z niemieckich gazet. Flecken znaczy plama więc w wolnym tłumaczeniu pozwoliłam sobie nazwać ciasto Plamką. Ciasto warte uwagi. Nie spotkałam dotąd podobnego przepisu. Nietypowe a zarazem bardzo smaczne i przypadające do gustu nie tylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :) Plamka ,,Flecken- kuchen,, Składniki: 4 jajka 200g cukru 74ml oleju słonecznikowego 100g kremówki(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę, następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku 175'C przez
Tagebuch po polskumojprzepisna.pl | Jeżynowy sernik na pierniczkowym spodzie Kto nie lubi pierniczków, no właśnie :). Jak się okazuje, można je jeść nie tylko w zimie na Boże Narodzenie, ale
moj przepis naczasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania! Gnocchi are just simply small(...)Gorgonzola 1 tablespoon of butter Ziemniaki ugotuj, odcedź i zostaw do ostygnięcia, nie ma obowiązku gotowania ich dzień wcześniej jednak warto to zrobić – będziemy potrzebować mniej mąki do ciasta, gdyż z ziemniaków odparuje cała woda. Ja zawsze gotuję ziemniaki dzień wcześniej. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, wrzuć do miski razem z mąką i jajkiem, szczyptą soli. Lepiej dodać mniej mąki
Martyna CooksPrzyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry, chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb(...)lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej
FitKot