jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej o tym na www.uczymyjakslodzic.pl :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 300 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 100 g masła 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka cukru pudru Królewski żółtko białko do posmarowania z odrobiną(...)mleka cukier drobny Królewski do posypania KREM JAGLANY: 100 g kaszy jaglanej laska wanilii szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko ciasto. Jeśli nie będzie chciało się kleić możemy dolać kilka łyżek zimnej wody. Gotowe ciasto
Kuchnia od dwojgaPrzedstawiam pierożki- na słodko, z malinami, z ciasta krucho-drożdżowego. Dosłownie na jeden kęs! Z gorącą herbatą albo świeżym mlekiem to zestawienie bezkonkurencyjne. Jeśli masz zamiar postawić na stół gotowe sklepowe ciastka w celu poczęstunku dla gości, to jest ten moment, by zrobić coś samemu ;). Malinowe pierożki przekonają wszystkich! Składniki: (na ok. 55 sztuk) Ciasto krucho- drożdżowe: 15 g świeżych(...)mąki pszennej 100 g zimnego masła Dodatkowo: 250-300 g malin 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka cukier trzcinowy do posypania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto krucho- drożdżowe: Drożdże wkruszyć do dużej miski, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Rozgnieść widelcem, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jogurt naturalny oraz jajko, całość wymieszać widelcem. Na koniec wsypać mąkę
Nastoletnie Wypiekaniejedzenie. Oprócz tego, że wprowadziła tam całkiem sporo nowych składników, to zaczęła zmieniać zwyczaje kulinarne, czego efektem był sposób podawania mięsa. Od teraz podawali również pokrojone i zapieczone w cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem(...)przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie sprawdzają się w podróży, ze względu na zwartą konstrukcję. Ostatnio miałem taką sytuację, że musiałem gdzieś wyjechać
Kryzysowa Książka KucharskaDawno nie było u nas ciasta drożdżowego. Zatęskniłam więc upiekłam :) Wrzucam przepis, bo jest to łatwe w wykonaniu ciasto i zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki(...)wyrośnięcia. Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wbić jajka i wsypać resztę cukru. Wymieszać mikserem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i na koniec letnią margarynę. Wyrabiać mikserem z hakami. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blachę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę. Margarynę rozetrzeć w rękach z mąką i cukrem. Morele umyć, usunąć pestki
Agusiowe smakołykisztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio(...)upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Biszkopt ciemny Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać
RAROSSAmiodem skoro same w sobie są wystarczająco słodkie? Jeżeli "utniecie" kilka dodatkowych łyżek cukrów prostych w ciągu dnia z posiłków w których niekoniecznie jest on potrzebny- taki kawałek owsianego ciasta z pewnością Wam nie zaszkodzi a jedynie umili dzień. Ciasto owsiane z dodatkiem żurawiny na bazie oleju rzepakowego i jogurtu z ricottą, truskawkami i wiśniami to deser pełen zdrowia(...)który może przy okazji stanowić samodzielny posiłek, ze względu na to, że jest to bardzo pożywne ciacho. Taki jeden kawałek ciasta spokojnie zaspokoił mój głód rano i dał poczucie sytości na kilka kolejnych godzin. To kolejna zaleta tej słodkości. Jako dietetyk- polecam Wam ten przepis. Składniki (na formę keksową o wymiarach
Mango PapajaJeśli szukasz pomysłu na pyszną piknikową przekąskę to te drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik? Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto(...)mleka Serek: 350 g twarożku naturalnego kremowego łyżka cukru pudru łyżeczka esencji waniliowej 2 żółtka 30 g budyniu waniliowego 15 dag jagód tabliczka białej czekolady Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z margaryną, do rozpuszczenia margaryny. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać
Smakołyki AsiTakie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)przykrywką. Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy
Gotowanie...to proste !mięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki oraz sól. Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Sos pomidorowy na jedną porcję ciasta - 3 łyżki passaty pomidorowej - 3 łyżki ketchupu - przyprawa do pizzy W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki i gotowe:) Dodatki na jedną
Health-Fit-LifeWitajcie, większości z Nas pieczenie ciasta kojarzy się z użyciem mąki. Jednak nie koniecznie musi tak być! Równie pyszne ciasta wychodzą z... fasoli:) To wdzięczne warzywo jeśli chodzi o wykorzystanie go w słodkich przepisach. Oryginalny przepis na to ciasto dostałam od Szwagierki jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować. Czego efekt możecie zobaczyć poniżej:) Składniki - 2 puszki białej fasoli - 2 banany(...)nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z czekoladą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Dodatkowo można je posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wykonuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt wielu składników. Warto pamiętać aby dokładnie zmiksować fasolę tak aby jej cząstki nie były widoczne
Health-Fit-Lifesmaku. Sama dhokla jest swoistego rodzaju wypiekiem, i pomimo iż jest przygotowywana na parze to wygląda i smakuje jak wytrawna wersja biszkoptu, tyle że bez jajek. Puszyste,miękkie ciasto z charakternym i orientalnym wnętrzem będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych i kalorycznych przystawek. Dodatek słodkiego syropu balansuje smaki i nadaje daniu niepowtarzalnych walorów smakowych. Jak widzicie cukier nie musi być taki(...)Zatem do dzieła i nie zapomnijcie zajrzeć na stronę www.uczymyjakslodzic.pl gdzie zapewne dowiecie się więcej na temat cukru i jego roli w naszym życiu. Składniki: Na ciasto: 250 g jogurtu sojowego ( w wersji niewegańskiej użyjcie zwykłego naturalnego) 200 g mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki Polski cukier kryształ 2 papryczki chili 4 łyżki
vaniliowoczekoladowaDrożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą konfitur ą s ą idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach. Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą bułeczkę i o każdy(...)tutto. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, stopniowo dodając letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem i cukrem. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Z ciasta formujemy
La grande e la piccola cuocapyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30g świeżych drożdży 3 szkl. mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki masła miękkiego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: około 15 plasterków salami rukola 10 suszonych(...)Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Teraz
kruche babeczkilodówce bułki nabierają głębi smaku, a sam dodatek gotowanych ziemniaków nadaje im niepowtarzalną wilgotność i świeżość. Są bardzo proste do przygotowania. Wymagają jednak leżakowania w lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki. Polecam! Bułki z ziemniakami wchodzą na stałe do naszego codziennego menu. Na około 20 średnich bułeczek będziecie potrzebować(...)letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami (suchymi instant- jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn) Dodać resztę składników i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajcie wody, jeśli za luźne odrobinę mąki. Ciasto dobrze wyrobić. Można w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Przenieść do naoliwionej miski
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze cały dom, budzący wspomnienia mojego dzieciństwa …tak miłe! Upieczony(...)kosza a na miejscu podawać już z czym tylko zechcie…mnie najbardziej smakuje posmarowany cieniutko margaryną lub solo. Gwarantuję, że zachwyci każdego…Polecam! Składniki na prostokątny bochenek 30 cm Ciasto: 40 dag mąki jasnej orkiszowej 1 opakowanie suchych drożdży 100 ml cieplej wody 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 2 płaskie
Wanilia i Kardamon