zastanawiasz na ile stopni włączyć piekarnik i jakiej wielkości blaszkę wyciągnąć. Piekarnika nie włączaj, blaszka też nie będzie Ci potrzebna. Jak zrobić domowy tort urodzinowy w 5 minut? Składniki Ciasto robiłam z tego przepisu tutaj>>> Jeśli robiłaś kinder pingui to wiesz, że ciasto robi się błyskawicznie. Tym razem zwiększyłam porcję do trzech jajek, a to dlatego(...)robiąc wszystko na oko nasypałam zbyt dużo mąki i amarantusa. Ciasto wyszło mi za gęste i musiałam ratować je trzecim jajkiem :) do przełożenia dżem (u mnie czarna porzeczka, 100% owoców bez dodatku cukru) bieluch i syrop klonowy lub miód (po 12 miesiącu) można ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprzygotować. Dlatego do dzisiejszego przepisu na pierogi też się przygotowałam. Postanowiłam cały proces tworzenia i lepienia pierogów rozdzielić na dwa posty. W pierwszym poście pokazałam (nowy) przepis na idealne ciasto na pierogi , który można wykorzystać z różnymi farszami. Drugi post to już przepis na pierogi ruskie. Tak więc nie rozpisując się więcej zapraszam i zachęcam do lepienia ruskich pierogów, których(...)podstawą jest idealne ciasto i smaczny farsz.... Ciasto: Ciasto zrobiłam wg tego przepisu. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi około 60 sztuk pierogów. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 650 g półtłustego sera 1 duża cebula (ja lubię dużo cebuli w pierogach) sól pieprz (brak na zdjęciu) olej do smażenia cebuli
Kuchnia u Krysismak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i na koniec dodałam żółtka. Ciasto
Kuchnia u Krysijednym z każdego rodzaju. I wtedy można porównać, które bardziej smakują. Dzisiaj zapraszam na pączki luksusowe, które zrobione są z mąki zaparzanej wrzącym mlekiem. Są luksusowe, bo ciasto jest miękkie, puszyste i na drugi dzień pączki nie tracą na swoim smaku. Składniki: 850 g przesianej mąki pszennej (luksusowa typ 550) 80 g świeżych(...)Masło roztopiłam i wystudziłam. 7 żółtek z cukrem i cukrem waniliowym ubiłam na parze na puszystą masę. Przelałam do rozczynu drożdżowego, wsypałam resztę mąki i wyrobiłam na gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania wlałam roztopione (wystudzone) masło i dalej wyrabiałam. Ubiłam sztywną pianę z 2 białek i przełożyłam ją do wyrabianego ciasta. Kiedy już było elastyczne
Kuchnia u Krysikrówek, albo skondensowane mleko w puszce. Ja użyłam gotową masę krówkową. Wyszło łatwo i smacznie (foremka o średnicy 31 cm.) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany(...)masę kajmakową: 510 g puszka masy krówkowej gostyńskiej 150 ml mleka 2 łyżki masła Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypałam do misy, wymieszałam i szybko wyrobiłam. Zgniotłam i utworzyłam kulę. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do tarty
Kuchnia u Krysiosłodę, tym wszystkim, którzy czekają na moje nowe posty z przepisami (tortownica o średn. 24 cm i 26 cm) Składniki na ciasto: 100 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka rumu 160 g przesianej mąki (pszennej tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g kakao(...)pianę i łyżką wmieszałam ją do masy. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę. Zrobiłam
Kuchnia u KrysiChodził za mną sernik. I tak się zbierałam za zrobienie jego, że w końcu upiekłam ciasto biszkoptowe z jabłkami. A wszystko przez przetwory. Przerabiam teraz co się da do słoiczków, kupuję na bazarku to co potrzebne do nich: owoce, warzywa (teraz np. ogórki) a o serze zapomniałam. Ale miałam w domu jabłka więc zamiast sernika zrobiłam biszkopt, który wyścieliłam płaszczem(...)jabłek poszatkowanych niczym chipsy. Wstawiłam do piekarnika i.... wyszło pyszne ciasto. Na weekend.... i nie tylko (tortownica 26 cm) Składniki: 7 jajek 170 g drobnego cukru szczypta soli 170 g mąki pszenne tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 1300 g jabłek Łyżeczka cynamonu (brak na zdjęciu) Wykonanie: Do miski przesiałam obie
Kuchnia u KrysiWprawdzie lato nie rozpieszcza nas gorącym słońcem, ale można sobie pozwolić na kawałek ciasta na zimno. Taki sernik zawsze się chętnie zje. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego pysznego sernika. U mnie został "pochłonięty" w jeden dzień. (tortownica średn. 26 cm) Składniki na biszkopt: 2 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao(...)wysokich obrotach miksera. Nie przerywając u bijania dodałam po kolei żółtka. Kiedy pierwsze połączyło się z masą dodałam drugie. Wsypałam mąkę z kakao i wymieszałam łopatką. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy już się upiekło. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika. Zdjęłam obręcz z tortownicy, wyłożyłam
Kuchnia u KrysiPyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod względem słodyczy. Pamiętajcie, aby nie wyszedł zakalec jajka i masło użyte do przygotowania ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, a masa powinna być dobrze ubita. Przepis do wielokrotnego powtórzenia, także z innymi owocami(...)Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Upieczone
cool and mintyWokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego do popołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Później dodajemy olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Cztery łyżki ciasta przekładamy do miseczki i do niego dodajemy kakao. Ciasto (jasne) wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając
Pyszności Słodkościłososia, to coś w sam raz dla Ciebie! :) Przepis znaleziony na stronie Uwielbiam Gotować, jak dla mnie doskonały ;) A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Inaczej ciasto ciężko będzie odchodziło. Na natłuszczony papier wykładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut. Gorące ciasto zdejmujemy z blachy i zawijamy np. na wałek do ciasta. Dzięki
Czerwona Porzeczkadomyślacie się, że były pyszne, inaczej nie dzieliłabym się przepisem. Z czystym sumieniem polecam! Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 żółtka 80 g masła 100 g cukru 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże wyjmujemy z lodówki, aby się ogrzały. Kruszymy je i wkładamy(...)Jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, kogel-mogel oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski
Smakowity Blog KulinarnyPolecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 250 g zmielonego twarogu 1 małe jajko marmolada Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść(...)jednolite ciasto. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Gdyby ciasto było zbyt miękkie należy je schłodzić w lodówce ok 30-40 minut, dzięki temu będzie lepiej się wałkować. Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła o średnicy ok 9cm ( lub pokroić w kwadraty o boku ok 9 cm). Na środek każdego koła nałożyć łyżeczkę marmolady. Następnie dokładnie zlepić
Monia miesza i gotujePrzepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek. Składniki (na 6 dużych pierogów): Ciasto: 300 g mąki pszennej 60 g oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 60 ml wody żółtko jajka Farsz: 250 g ulubionej kiełbasy 250 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego Dodatkowo: białko jajka sezam Przygotowanie(...)Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce. Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć
e-PrzepisyKulinarneSkładniki (na bułki): 320 gramów letniej wody 150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę(...)Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia. Zrób zaczyn na ciasto z drożdży i wody, 150 gramów mąki oraz cukru. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i olej, na koniec wyrośnięty wcześniej
Garniec Magalie